Ψαλτοπούλου: Βαίνουμε προς σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων

"Υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, από ασθενείς οι οποίοι όμως είχαν νοσήσει νωρίτερα, ενώ η Δέλτα υπάρχει ακόμα."

Parallaxi
ψαλτοπούλου-βαίνουμε-προς-σταθεροπο-841654
Parallaxi
εικόνα: SOOC/ Κωνστσντίνος Τσακαλίδης

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις έρευνες για την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, υπάρχει σταθεροποιητική τάση, σαν να έχουμε φθάσει στο μέγιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα λύματα.

Βαίνουμε προς μια σταθεροποίηση ή και μείωση. Υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, από ασθενείς οι οποίοι όμως είχαν νοσήσει νωρίτερα, ενώ η Δέλτα υπάρχει ακόμα. Σταδιακά, πάντως με την επικράτηση της Όμικρον, μειώνονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι” είπε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.

Το πιο πιθανό σενάριο επιστημονικά είναι η Όμικρον να είναι πάνω από τη Δέλτα και με την ανοσοποίηση όλων να μην έχουμε βαθιά νόσηση και παράλληλα να έχουμε μείωση των θανάτων” πρόσθεσε τονίζοντας ότι από την Άνοιξη τα πράγματα, λόγω και του καιρού, θα είναι καλύτερα.

Σχετικά με τα νέα αντιϊκά φάρμακα σημείωσε ότι από αυτή την εβδομάδα έρχονται στη χώρα μας και μετά από έγκριση του γιατρού θα μπορεί να πηγαίνει στην αντίστοιχη επιτροπή και να γίνεται δεκτό το αίτημα για να χορηγούνται.

Σε δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε πιο καλή κάλυψη και με τα δύο φάρμακα. Χρησιμοποιούνται για άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά στις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τα μονοκλωνικά, να έχουμε και τα χάπια αυτά” εξήγησε.

Σημείωσε πάντως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα χάπια και τα μονοκλωνικά είναι για όταν έχουμε νοσήσει, για να μειώσουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε βαριά νόσηση, ενώ ο εμβολιασμός είναι για να μην νοσήσουμε με βαριά λοίμωξη όταν είμαστε υγιείς.

Πηγή: EΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα