Mε μάσκες, sms και ψώνια «click away» τα φετινά Χριστούγεννα- “Επιστροφή στην κανονικότητα το 2024”

Διαβάστε για την ανησυχητική πρόβλεψη του Έλληνα καθηγητή του Γέιλ, Νικόλα Χρηστάκη.

Parallaxi
mε-μάσκες-sms-και-ψώνια-click-away-τα-φετινά-χρισ-688091
Parallaxi

corona christmas

Παρά το δεύτερο καθολικό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό, ώστε σχεδόν καθημερινά καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράταση του lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου πρέπει να θεωρείται βέβαιη μιας και ειδικοί και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι χαλάρωση των μέτρων θα γίνει μόνο όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Έτσι, γίνεται σαφές ότι φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές για όλους και κυρίως για τον κόσμο της αγοράς.

Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται σχέδιο προκειμένου η αγορά να μπορέσει τις ημέρες των Χριστουγέννων «να πάρει μικρή ανάσα».

Προτεραιότητα στα εποχιακά καταστήματα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές με τον τρόπο του click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα», εξήγησε ο υπουργός.

Κλειστά τα κέντρα διασκέδασης 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε μιλώντας με τη σειρά του στο Mega ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σε ό,τι αφορά τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Συνεχίζονται οι περιορισμοί

Καθολική χρήση μάσκας, αποστολή sms για μετακίνηση, απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομών και περιορισμός ατόμων σε συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε σπίτι θεωρούνται βέβαιο ότι θα είναι σε ισχύ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ, οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Χρηστάκης στον ΣΚΑΪ για κορωνοϊό: “Επιστροφή στην κανονικότητα” περί το 2024

«Επιστροφή στην κανονικότητα» περί το 2024 προβλέπει ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης.

«Κοιτάξτε απλώς την οικονομική καταστροφή από αυτήν την πανδημία. Πολλές επιχειρήσεις κλείσανε, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Ξέρετε, υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα, που έχουν αιτίες και θα χρειαστούν χρόνο για να αντιμετωπισθούν. Και κοινωνικά προβλήματα και ψυχολογικά προβλήματα. Και θα υπάρξουν επίσης κλινικά προβλήματα. Ίσως το 5% των ατόμων με Covid-19 θα έχουν μακροχρόνια αναπηρία. Έτσι θα υπάρχουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, Ασιάτες και Αφρικανοί με αναπηρία ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων. Επομένως όλα αυτά τα πράγματα θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν, οπότε νομίζω ότι θα είναι περίπου το 2024 προτού αρχίσουμε να επιστρέφουμε πλήρως ή λιγότερο στο φυσιολογικό και αυτό είναι επίσης χαρακτηριστικό των προηγούμενων πανδημιών» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως υπογράμμισε, αν κοιτάξετε προηγούμενες, σοβαρές επιδημίες ανά τον κόσμο και σε ολόκληρη την ιστορία, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ανακάμψουν οι άνθρωποι.

«Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι καλά νέα, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι θα έχουμε ένα επιτυχημένο εμβόλιο, ή πολλά εμβόλια, που θα ανακαλυφθούν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Αλλά δεν είναι απλώς θέμα ανακάλυψης εμβολίου, αλλά πρέπει επίσης να το κατασκευάσουμε, να το διανείμουμε και να πείσουμε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, εκατομμύρια ανθρώπους, να λάβουν το εμβόλιο και αυτά τα βήματα θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι θα είναι μεταξύ – μέχρι το 2022 περίπου, πριν αρχίσουμε πραγματικά να ανακουφιζόμαστε από αυτήν την πανδημία, λόγω του εμβολίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Το να πείσεις τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο είναι κλασικό πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα, επιστρέφοντας στα προηγούμενα, το να λάβεις το εμβόλιο, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί μια πολύ ψυχρή, ψυχρή αλυσίδα. Η ψυχρή αλυσίδα είναι, όταν γίνεται η διανομή του εμβολίου, πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, νομίζω ότι κάτω από -80 βαθμούς σε αυτήν την περίπτωση (Pfizer)» είπε ο καθηγήτης.

«Επομένως, αυτή είναι από μόνη της μια πολύ δύσκολη πρόκληση, αλλά ακόμη και αν ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση, τότε έχουμε τις προκλήσεις, όπως συζητάμε, να πείσουμε τους ανθρώπους να αποδεχτούν το εμβόλιο και εδώ είναι ο λόγος για τον οποίο η αξιοπιστία των πολιτικών ηγετών είναι τόσο σημαντική. Διότι εάν οι πολιτικοί ηγέτες είναι ειλικρινείς με τους ανθρώπους, ειλικρινείς για τους κινδύνους, ειλικρινείς για την αβεβαιότητα, ειλικρινείς για την ίδια τους την άγνοια ή ειλικρινείς για την αισιοδοξία τους καθόλη τη διάρκεια, όταν έρθει η ώρα να προσπαθήσουν να πείσουν τα άτομα να εμβολιαστούν, αυτά τα στοιχεία θα θεωρηθούν πιο αξιόπιστα και πιστευτά. Βλέπετε λοιπόν, η αποτελεσματική ηγεσία σε μια εποχή πανδημίας, ένας από τους πυλώνες της αποτελεσματικής ηγεσίας, είναι η διαφανής, συχνή και ειλικρινής επικοινωνία, που δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, που λέει ότι αυτή είναι μια δύσκολη πρόκληση, αυτό το γνωρίζουμε, αυτό δεν το γνωρίζουμε και ούτω καθεξής» ανέφερε επίσης.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου για τα επιδόματα και τα rapid test στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε από μέρους της για την επιδοματική πολιτική και τα μέτρα προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κατά την ίδια, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη διπλασιάζεται το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα είχε δοθεί εκτάκτως βοήθημα και τον Μάιο.

«Πρόκειται  για λίγο περισσότερο από 482.000 συμπολίτες μας-δικαιούχους σε 256.000 νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να τους ενισχύσει αυτή τη δύσκολη χρονιά», δήλωσε.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα διπλασιάζεται για όλους οριζόντια για τον Δεκέμβριο, ενώ εντάσσονται νέοι δικαιούχοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες – οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες που ζούσαν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Επιπλέον, δίνεται παράταση για άλλους τρεις μήνες  για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα σημείωσε πως «για τον προϋπολογισμό του 2021 εντάσσουμε υψηλότερα ποσά για τα επιδόματα και το επίδομα παιδιού».

Τέλος, σχετικά με τα μέτρα προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, επισήμανε ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, καθώς και ότι από την επόμενη εβδομάδα θα γίνονται rapid test κάθε εβδομάδα σε όλους τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ενδεχομένως δειγματοληπτικά σε κάποιους ωφελουμένους.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ / Μega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα