Διεθνή

Πτώχευσε η Silicon Valley Bank – Βύθιση των μετοχών σε Αμερική και Ευρώπη

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual

Parallaxi
πτώχευσε-η-silicon-valley-bank-βύθιση-των-μετοχών-σε-983152
Parallaxi

Πανικό στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει το “λουκέτο” στη Silicon Valley Bank (SVB), καθώς πρόκειται -όπως σημειώνουν οι Financial Times- για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Η βύθιση της μετοχής της Silicon Valley Bank (SVB) είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενους κρυφούς κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 4,2% σήμερα μετά τη χθεσινή βουτιά 6,6%, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 καταγράφει σήμερα απώλειες σχεδόν 5%, οι οποίες έφτασαν στο 9,1% για τη Deutsche Bank και 6,1% για την HSBC.

Εγγυημένες οι καταθέσεις ως 250.000 δολάρια

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, με στόχο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες από τη Δευτέρα το πρωί.

Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της Silicon Valley Bank (SVB) περνούν στην Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, την οποία δημιούργησε η FDIC.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τράπεζα, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολάρια, ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολάρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα