Πυρά δέχτηκε ελληνικό κονβόι στην επιστροφή του από Μαριούπολη

Ενώ, έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκάλεσε την ερχόμενη Παρασκευή ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Parallaxi
πυρά-δέχτηκε-ελληνικό-κονβόι-στην-επι-888391
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Twitter

Ουκρανία: «Δεχθήκαμε πυρά, μας σημάδευαν ρωσικά τανκς» -Έλληνας δημοσιογράφος στο κονβόι της Μαριούπολης περιγράφει

Πυρά δέχθηκε από αγνώστους το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, ενώ ρωσικά τανκς τούς σημάδευαν με τα κανόνια τους, όπως μετέδωσε Έλληνας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην αυτοκινητοπομπή.

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί προειδοποιούσαν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν το κομβόι αναχώρησε από τη Μαριούπολη υπό το φόβο γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία και σφοδρών βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΝΤ-1 Χρήστο Μαζανίτη, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά από αγνώστους.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως μετέδωσε, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.

Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.

Όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής του in και του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

«Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες χτύπησε τη ρόδα του αυτοκινήτου μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο» πρόσθεσε, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές.

«Απομακρυνθήκαμε τάχιστα από την περιοχή…».

Ουκρανία: Οι Ουκρανοί κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, στην Ουκρανία, τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook:

«Τη νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ”αέρος-αέρος” από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης Κέντρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Πηγή: iefimerida.grΟυκρανία: Οι Ουκρανοί κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29 – iefimerida.gr

Τσεχία: Αρνείται να παίξει με την Ρωσία στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μετά από την Πολωνία και τη Σουηδία, η Τσεχία έγινε η τρίτη χώρα που αρνείται να παίξει με τη Ρωσία στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Τσέχοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο, καθώς συνάνθρωποί μας βιώνουν τον εφιάλτη του πολέμου.

«Η Έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τσεχίας με πρόεδρο τον Πετρ Φούσεκ, πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου: Εγκρίθηκε ομόφωνα η απόφαση ότι η εθνική Τσεχίας δεν θα παίξει σε καμία περίπτωση με την ομάδα της Ρωσίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Η Επιτροπή έδωσε εντολή έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την UEFA και τη FIFA σχετικά με την απόφασή μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της τσέχικης ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα η Τσεζία θα αντιμετωπίσει τη Σουηδία και η Πολωνία τη Ρωσία για την ημιτελική φάση των πλέι οφ στα προκριματικά του Μουντιάλ, με τους νικητές των δύο ζευγαριών να αναμετρώνται στη συνέχεια για μια θέση στη διοργάνωση του Κατάρ.

Προσωρινή προστασία ενός έτους στους Ουκρανούς πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

Προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχει το ελληνικό κράτος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Εντός του διαστήματος αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και μετά θα παρέχεται η προσωρινή προστασία.
Σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί η δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας. Για φιλοξενία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση στο μέιλ [email protected]
  • Ασυνόδευτα ανήλικα
Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται σε συνεργασία με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφέρει τεχνογνωσία είτε να ρυθμίσει θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Επικοινωνία
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για την παροχή πληροφοριών στους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Στην τηλεφωνική γραμμή +302131629600 που λειτουργεί στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (Δευτέρα έως Παρασκευή, 7 π.μ.- 10 μ.μ.), μέσω της ιστοσελίδας https://migration.gov.gr/ukraine/ αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) οι εκτοπισθέντες πολίτες της Ουκρανίας θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία   

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.
Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκάλεσε την ερχόμενη Παρασκευή (4/3), ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter.

Σε αυτήν προσθέτει ότι έχει προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ημέρα (Παρασκευή 4 Μαρτίου), στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε και σε ανάρτηση που αφορά το ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταδίκη εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 141 από τα 193 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 35 απείχαν και πέντε ψήφισαν κατά.

Ο Πούτιν τηλεφωνήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησαν σήμερα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, που αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Πούτιν είπε στον Μπένετ ότι το να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας είναι μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για τη διευθέτηση της κρίσης, ανέφερε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «στρατιωτική επιχείρηση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα