Επικαιρότητα

Πυρά κατά Ζέρβα για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Θα συζητηθεί εκτάκτως και καθυστερημένα στην «αντισυνταγματική» Οικονομική Επιτροπή

Parallaxi
πυρά-κατά-ζέρβα-για-τον-προϋπολογισμό-939251
Parallaxi

Κριτική για τον τρόπο «διαχείρισης» της έγκρισης του προϋπολογισμού του δήμου, ασκείται στην διοίκηση Ζέρβα από την αντιπολίτευση στο δήμο Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι εισάγει τον προϋπολογισμό προς συζήτηση στην «αντισυνταγματική» Οικονομική Επιτροπή, λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά.

Θεσσαλονίκη Μαζί: Ενα ακόμα σκαλί στον δρόμο προς τη φαυλότητα

Όπως αναφέρει η παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», «συνεπής με τη μέχρι σήμερα πορεία του και με τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο κύριος Ζέρβας, κατεβαίνει ένα ακόμα σκαλί στον δρόμο προς τη φαυλότητα, την προχειρότητα και την αδιαφάνεια. Φέρνει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίαση το κορυφαίο του έτους για τον δήμο θέμα του προϋπολογισμού.

Αντί μετά από την απόφαση του ΣτΕ να φέρει για συζήτηση τον προϋπολογισμό σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα όπως προτείναμε, και να προστατέψει τον δήμο από μελλοντικές περιπέτειες, πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος για αυτή την καινούρια θεσμική απαξίωση των οργάνων του δήμου και των δημοκρατικών διαδικασιών;

Μήπως είχε «ξεχάσει» ότι είναι υποχρεωμένος να φέρει τον προϋπολογισμό προς ψήφιση και όταν το «θυμήθηκε» ήταν αργά να συγκαλέσει τακτική συνεδρίαση;

Μήπως δεν είναι σε θέση αυτός και οι συνεργάτες του να συντάξουν έγκαιρα και εμπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του Δήμου;

Όποιος και αν είναι ο λόγος, η ουσία είναι ότι με την πράξη του αυτή επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος ως δήμαρχος είναι το προϊόν μιας έκτακτης και συγκυριακής  συνθήκης  διαφόρων αρνητικών παραγόντων.

Υπό κανονικές και τακτικές συνθήκες ποτέ οι Θεσσαλονικείς δεν θα επέλεγαν για δήμαρχο έναν άνθρωπο όπως ο κύριος Ζέρβας που αδιαφορεί για τις δημοκρατικές διαδικασίες, για τους θεσμούς, για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ούτως ή άλλως είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του Δήμου που φέρνει προς ψήφιση και η έκτακτη συνθήκη την οποία εκπροσωπεί ο ίδιος, πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν».

Τζακόπουλος: Σε κανονικές καταστάσεις θα έπρεπε να επέμβει ο εισαγγελέας

 Επίσης ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος καταγγέλλει ότι η διοίκηση έχει αφήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης «χωρίς πρόταση προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά», καθώς «ο δήμαρχος και σύσσωμη η ομάδα του, παράβλεψαν την αναγκαιότητα κατάρτισης οικονομικού σχεδιασμού για το 2023 που έφθασε».

Όπως τονίζει «ο Ετήσιος Προϋπολογισμός είναι η κορυφαία δράση κάθε διοίκησης Δήμου. Αυτό όμως δε συμβαίνει   στην διοίκηση Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα  ανακάλυψε ότι πρέπει να φτιάξει έναν Προϋπολογισμό για το 2023.

Μόλις χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, τον απέστειλε στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία και να εγκριθεί έως τις 31-12-2022.

Το μείζον ερώτημα όμως είναι τι θα περιλαμβάνει αυτός ο Προϋπολογισμός. Το πιθανότερο είναι να χρειάζονται αλλαγές, να κατατεθούν προτάσεις αν και εφόσον προλαβαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.  Η τακτική της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης όμως είναι «εμείς αποφασίζουμε αδιαφορώντας για τις νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες».

Ως αποτέλεσμα αυτού το κορυφαίο θέμα για τον δήμο έρχεται προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίαση. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να φθάσει  απευθείας ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτεί και πάλι την μία και μοναδική ψήφο ένα «ΝΑΙ» για να υπερψηφιστεί. Αυτή είναι η  θλιβερότητα της αντιδημοκρατικής ρύθμισης των τελευταίων ετών η οποία και επιτρέπει τη σύνθεση της διοίκησης των δημοτικών οργανισμών χωρίς κανένα κανόνα.

«Τουλάχιστον όμως έτσι θα είχε αποκαταστήσει η διοίκηση τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και θα είχε προστατέψει ο κ. Ζέρβας, τον δήμο από μελλοντικές περιπέτειες με την ακύρωση των παράνομων και μονομερών αποφάσεων που θα ληφθούν και στο μέλλον».

Σε κανονικές καταστάσεις θα έπρεπε να επέμβει ήδη ο εισαγγελέας ή όποια άλλη ελεγκτική αρχή για να προστατέψουν το δημόσιο χρήμα, που δεν είναι της διοίκησης Ζέρβα αλλά των πολιτών της Θεσσαλονίκης».

«Ευτυχώς που αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός για την παρούσα διοίκηση Ζέρβα», κατέληξε ο κ. Τζακόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα