Πύρινος εφιάλτης, απόκοσμες εικόνες, ατελείωτη οργή
Η φωτιά καίει στο Παπίκιο Όρος επί μισό μήνα, αλλά περνάει στα... ψιλά - Χωρίς ελικόπτερα στην κατάσβεση γιατί έληξε η σύμβαση
ΕΙΚΟΝΕΣ: Καιρικά Νέα Θράκης – Facebook Page
Καλάθια του νοικοκυριού, βιασμοί, ενεργειακή κρίση. Γιατί να βρεθεί χρόνος και χώρος στα δελτία ειδήσεων για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται εδώ και μισό μήνα στο Παπίκιο Όρος στο νομό Ροδόπης, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα;
Δεν είναι καλοκαίρι για να έχουμε live μεταδόσεις και το ένα έκτακτο δελτίο πίσω από το άλλο.
Άσε που η Ροδόπη… πέφτει και αρκετά μακριά από την Αθήνα, άρα για ποιο λόγο να ενδιαφέρει το κοινό;
Πού να στέλνεις κάμερες και δημοσιογράφους για να καλύψουν μια φωτιά που έχει κατακάψει 11.500 στρέμματα και συνεχίζει ανεξέλεγκτη.
Γιατί να καταγράψεις εικόνες με τον ουρανό κάθε πρωί να είναι σκεπασμένος από καπνούς στην ευρύτερη περιοχή και τις στάχτες να πέφτουν στα χωριά της Κομοτηνής.
Ποιος ο λόγος να δώσεις βήμα στους κατοίκους για να εκφράσουν την οργή τους για το γεγονός ότι η Πολιτεία τους αφήνει αβοήθητους και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να μπει «φρένο» σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
Κάτοικοι της περιοχής που επικοινώνησαν με την parallaxi εκφράζουν την οργή τους για την στάση της Πολιτείας.
«Ελικόπτερα δεν πετάνε. Τα κανάλια είναι εξαφανισμένα. Οι τοπικοί βουλευτές είναι άφαντοι. Η Πολιτεία απούσα. Έστειλαν έναν αντιπρόσωπό τους από το υπουργείο για να συζητήσουν να δουν τι θα γίνει μετά από τόσες ημέρες που καίει η φωτιά.
Η κατάσταση στην πόλη είναι αποπνικτική και κανείς δε δίνει σημασία. Στη Θράκη μια ζωή είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έτσι μας αντιμετωπίζουν».
Που βρίσκεται το Παπίκιο Όρος
Το Παπίκιο όρος ή Αϊτόβουνο είναι ένα βουνό στο Νομό Ροδόπης, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Είναι το ανατολικότερο όρος της κεντρικής Ροδόπης. Έχει σχήμα κωνικό και οι δύο κορυφές του που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους έχουν υψόμετρο 1510 μ. και 1460 μ. Παλαιότερα είχε δάση δρυών και οξιάς, αλλά η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές τα έχουν περιορίσει. Εκτεταμένες αναδασώσεις έγιναν στη δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν κωνοφόρα φυτά.
Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ιδίως τον 11ο και 12ο αιώνα υπήρξε σημαντικό μοναστικό κέντρο της Θράκης
Πώς είναι η κατάσταση μετά από 14 ημέρες
Υπάρχουν ενεργά σημεία, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν υδροφόρα οχήματα, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί τις προηγούμενες ημέρες. Συνεχίζονται όμως οι εστίες και σε δύσβατα σημεία. Εκεί η προσπάθεια γίνεται μόνο με τα όποια εναέρια μέσα υπάρχουν ή με πεζοπόρα τμήματα που μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο βουνό, τριών και τεσσάρων ωρών για να επιχειρήσουν στη συνέχεια με χειρωνακτικά μέσα.
«Η μορφολογία του εδάφους δυσκολεύει τα αεροσκάφη να επιχειρήσουν. Έχει υψόμετρο 1.500 μέτρα και η λεκάνη του έχει άλλους λόφους, βουναλάκια και χαράδρες. Τα ελικόπτερα θα ήταν πιο εύκολο να προσεγγίσουν από αέρος. Υπάρχει και η ξηρασία εδώ και 2-3 μήνες στην περιοχή, αλλά μας βρήκε και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης οι άνεμοι ήταν δυνατοί. Μετέφεραν τα καμένα φύλλα και τους σάπιους κορμούς και δημιουργούνταν νέες εστίες» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Status 94,2, o Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, κ. Κωνσταντίνος Κούκουρας.
Η φωτιά έκαιγε, αλλά τα ελικόπτερα καθηλώθηκαν επειδή τελείωσε η σύμβαση
Το πλέον εξοργιστικό σύμφωνα με τους κατοίκους είναι ότι μέχρι τις 27/10 υπήρχε ελικόπτερο που συμμετείχε κανονικά στην κατάσβεση, όμως, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Κούκουρας, από εκείνη τη μέρα και μετά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άλλο καθώς η σύμβαση έληξε.
Τώρα έμειναν μόνο τα καναντέρ. Την Παρασκευή ήταν διαθέσιμα τρία με τέσσερα για να επιχειρήσουν.
Η φωτιά έχει περάσει ήδη στην Βουλγαρία και καίει πευκοδάσος.
Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας προσπαθούν να θωρακίσουν δυτικά τις πλευρές του Βουνού και να προφυλάξουν τις κατοικημένες περιοχές του Κίρκοβο.
Εξετάζονται όλα τα σενάρια
Η φωτιά ξεκίνησε πίσω από το Παπίκιο Όρος, σύμφωνα με τον κ. Κούκουρα. Όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά χρειάστηκαν 3 με 4 ώρες μέσα από ένα περιπατητικό μονοπάτι για να φτάσουν οι πρώτοι πυροσβέστες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις δύο τελευταίες μέρες χρησιμοποιούνται υδροφόρα οχήματα.
Όσον αφορά το τί προκάλεσε τη φωτιά, όλα τα σενάρια εξετάζονται σύμφωνα με τον κ. Κούκουρα.