Πύρινος εφιάλτης στη Βούλα: Καίγονται σπίτια, εκκενώνεται περιοχή
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους
Δραματική είναι η κατάσταση από την φωτιά που μαίνεται από νωρίτερα το μεσημέρι στους πρόποδες του Υμηττού στα Νότια Προάστια.
Πλέον, η φωτιά έχει φτάσει από χαμηλή βλάστηση σε δασική έκταση στην Άνω Βούλα και με μεγάλη ταχύτητα λόγω και των δυνατών ανέμων εντάσεως περίπου 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, έχει εξαπλωθεί μέσα στο αστικό περιβάλλον και οι φλόγες καταστρέφουν σταθμευμένα αυτοκίνητα, αυλές και σπίτια από δρόμο σε δρόμο στην περιοχή του Πανοράματος.
Ήδη τουλάχιστον ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες με τους πυροσβέστες να μάχονται ανάμεσα από τα σπίτια.
Μαζί με τις μεγάλες ενισχύσεις της Πυροσβεστικής που έχουν αποσταλεί, επιχειρούν πλέον 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Στρατού και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και οχήματα ΟΤΑ.
Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα. Εξαιτίας αναφορών που υπάρχουν ότι πιθανόν η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ, στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών.
Στο σημείο επιχειρούν και δυνάμεις της Αστυνομία που βοηθούν κυρίως ηλικιωμένους και ανήμπορους για να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία και η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην περιοχή γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας στην Άνω Γλυφάδα, στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού από το ύψος της οδού Απόλλωνος στο ρεύμα με κατεύθυνση προς την θέση «κρεμασμένος λαγός», καθώς επίσης στο Πανόραμα Βούλας στη συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμο, Έκτορος και Πατρόκλου, Θεσσαλίας και Αρματωλών.
Στο ίδιο έργο θεατές… – Τι δήλωνε ο υπουργός πριν λίγες ημέρες
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης μίλησε στο CNN Greece για την προετοιμασία ενόψει του καλοκαιριού αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Ποια είναι τα σημεία στα οποία έχει εστιάσει τη στρατηγική της για τη φετινή αντιπυρική περίοδο η πολιτική προστασία;
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την Πρόληψη, την Προετοιμασία/Ετοιμότητα και την Άμεση Επέμβαση. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για ένα νέο Υπουργείο και η στρατηγική του σηματοδοτεί ακριβώς μια νέα αντίληψη που αποσκοπεί στην κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Αυξάνουμε, λοιπόν, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες μέσα από στοχευμένες προληπτικές δράσεις, συνέργειες με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του κινδύνου και αναβάθμιση των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την πρώτη κρίσιμη φάση τους, πριν εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτες mega-fires. Αυτή είναι η κεντρική μας στόχευση για φέτος – γιατί πυρκαγιές πάντα θα εκδηλώνονται, το κρίσιμο στοιχείο είναι να τις περιορίσουμε όσο γίνεται κατά την έναρξή τους.
Αυτό είναι το νέο «δόγμα» του Υπουργείου μας, ενίσχυση της πρόληψης έναντι της εκ των υστέρων επέμβασης, ενίσχυση της προετοιμασίας, ώστε η καταστολή, η αντιμετώπιση δηλαδή μας πυρκαγιάς, να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, ώστε οι επιπτώσεις της να είναι όσο γίνεται πιο περιορισμένες.
Τι μάθαμε από το περσινό καλοκαίρι με τις πυρκαγιές;
Το περυσινό καλοκαίρι κατέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ότι όσες δυνάμεις, όσα μέσα, επίγεια και εναέρια κι αν διαθέτει κανείς, η δασοπυρόσβεση έχει όρια στο τι μπορεί να επιτύχει σε ακραίες συνθήκες. Και για το λόγο αυτό ακριβώς, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το μείγμα πρόληψης – καταστολής. Να επενδύουμε πρώτιστα στην πρόληψη, ώστε να περιορίζουμε τις πυρκαγιές έγκαιρα.
Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για φέτος. Εκτενείς καθαρισμοί, συνεργασία όλων των φορέων και άμεση προσβολή των πυρκαγιών με διαρκείς εναέριες και επίγειες περιπολίες. Ειδικά ως προς τη συνεργασία, είναι ιδιαίτερης σημασίας η επαναπροσέγγιση που επιτύχαμε φέτος, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία έχει πλέον ενταχθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οργανώσαμε από κοινού συναντήσεις ανά την Ελλάδα, με συμμετοχή των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας ώστε να επιτύχουμε τον καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του κινδύνου.
Όσον αφορά στην επιτήρηση, έχουμε διπλασιάσει τη συνδρομή του Στρατού με περιπόλους, στις οποίες θα συμμετέχουν επίσης οι Δασικές Υπηρεσίες, αλλά και οι εθελοντές μας, ενώ από αέρος, μικρά και ευέλικτα αεροσκάφη θα περιπολούν κατά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί και να προλαβαίνουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Προχωράμε, λοιπόν, προσπαθώντας να χτίσουμε έναν όσο το δυνατό πιο στέρεο μηχανισμό. Η προσπάθεια είναι μακροπρόθεσμη, είναι επίπονη και κυρίως, δοκιμάζεται καθημερινά γιατί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Με ενωμένες τις δυνάμεις μας, θα δουλέψουμε σκληρά για να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.