Πυρκαγιά στο Μάτι: Στο φως ηχητικά ντοκουμέντα για απόπειρα συγκάλυψης

Τι αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

Parallaxi
πυρκαγιά-στο-μάτι-στο-φως-ηχητικά-ντοκ-345109
Parallaxi
Εικόνες: Νίκος Καλογερικος

Σε μεγάλες αποκαλύψεις για την απόπειρα συγκάλυψης αναφορικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προχωρά η “Η Καθημερινή”, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πραγματογνώμονας δεχόταν υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, ώστε να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να προέτρεψε σε απόκρυψη στοιχείων τον πραγματογνώμονα. Μάλιστα, ώθησε τον ειδικό στο να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση.

«…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;», φέρεται να είπε στον πραγματογνώμονα.

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, αρνήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», είπε από μέρους του.

Αναλυτικότερα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να λέει «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρ… σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις».

«Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

«Ξέρει ο εισαγγελέας τι χαρτιά έχεις ζητήσει;» ακούγεται να ρωτά ο τέως αρχηγός της πυροσβεστικής. «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’τα. Με ηρεμία δεν χρειάζεται πανικός»

«Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα να φτάσεις στην ηγεσία».

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» ακούγεται να του λέει. «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ***. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Και το μεμονωμένο μετά. Δεν είναι απλά τα πράγματα».

Για την πραγματογνωμοσύνη ακούγεται να λέει: «Φτιάχ’τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό. Πέντε πραγματάκια. Άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μία ώρα να φύγει. Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχ@@@@ σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δεν σας κάνουν βάλτε άλλους».

Πάντως και η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδει το δημοσίευμα.

Τι είπε η Όλγα Γεροβασίλη 

Η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε σχετικά με το δημοσίευμα: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Με πληροφορίες από την Kαθημερινή

Διαβάστε σχετικά: Μάτι: Νέα στοιχεία οδηγούν τον ανακριτή σε “αναβάθμιση” της δικογραφίας με κακουργήματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα