Πυρκαγιές και άγρια ζωή: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό.
Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής πρωτοστατεί στην προσπάθεια διάσωσης και περίθαλψης των άγριων ζώων και πουλιών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Με συνεχείς αναρτήσεις της, ενημερώνει τον κόσμο για το πώς μπορεί να βοηθήσει.
«Από το 2007 που κάηκε η Πάρνηθα και η Πελοπόννησος, μέχρι σήμερα, έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία για το τί συμβαίνει με τα άγρια ζώα μετά τη φωτιά, και τί πρέπει να προσέξουμε για να τα υποστηρίξουμε.
Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι έτσι που πάνε τα πράγματα, κάθε καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες πυρκαγιές. Με θερμοκρασίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε μεγάλες φωτιές. Κάθε φορά θα έχουμε απώλειες σε ζωές πουλιών, ερπετών, θηλαστικών εντόμων, αλλα, αν συμπεριφερθούμε σωστά μετά, η άγρια ζωή θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όσο οι καταστροφές θα συνεχίσουν να είναι της κλίμακας αυτών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.
Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.
Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.
Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.
Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες. Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική).
Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ στο 2109510075 για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα.
Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή, επτά μέρες την εβδομάδα, προσωπικό και εθελοντές, για να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει.
Τα πελαργάκια πάνω από την Αττική
Μέσα σ’ όλον τον χαμό, τα πελαργάκια περνούν πάνω από την Αττική. Το πρόγραμμά τους είναι να μαζευτούν, όπως κάθε χρόνο, στη γραμμή από Λαύριο μέχρι Λαγονήσι και μετά από μία μικρή στάση να συνεχίσουν για Αφρική. Ζαλισμένα από τους καπνούς περιφέρονται στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στον Γέρακα και ήδη υπάρχουν αρκετά θύματα από ηλεκτροπληξίες στα καλώδια.
Παρακαλούμε αν εντοπίσετε νεκρό πελαργό στείλτε στο [email protected] φωτογραφία και στίγμα, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους πιο επικίνδυνους πυλώνες και να ζητήσουμε από τη ΔΕΔΔΗΕ να τους μονώσει.
Αν εντοπίσετε ζωντανό πελαργό τραυματισμένο, καλέστε άμεσα στο 6972664675.
Για τα ελάφια της Πάρνηθας
Η Ανιμα έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ελάφια της Πάρνηθας:
«Στο διαδίκτυο βλέπουμε αναρτήσεις για καμένα, τραυματισμένα, διψασμένα, πεινασμένα ελάφια μετά τη φωτιά.
Μέχρι τώρα κανείς πολίτης δεν μας έχει αναφέρει περίπτωση σοβαρά τραυματισμένου ελαφιού για την οποία να έχει ιδίαν αντίληψιν (να μην το έχει δει σε ανάρτηση άλλου, δηλαδή).
Η ΑΝΙΜΑ εχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά της στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και είμαστε σε επικοινωνία για την περίπτωση που θα χρειαστεί να φροντίσουμε κάποιο σοβαρά τραυματισμένο ελάφι.
Επίσης, μέχρι στιγμής υπάρχει απαγόρευση πρόσβασης σε οποιονδήποτε στο δασικό τμήμα που επλήγη από την πυρκαγιά. Κατά πληροφορίες μας τώρα υπογράφονται εξαιρέσεις της απαγόρευσης, και η ΑΝΙΜΑ περιλαμβάνεται στους εξαιρούμενους, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η σχετική εγκύκλιος.
Εχουμε αναφορές ότι πολλά ελάφια έχουν προσεγγίσει ανθρώπινες κατοικίες, όπως πχ στη Πετρούπολη, αναζητώντας τροφή και νερό.
Συστήνουμε στους συμπολίτες μας που θέλουν να τα βοηθήσουν, να τοποθετούν ποτίστρες (λεκάνες, πχ) με νερό όσο πιο μακριά μπορούν από τα σπίτια.
Η μόνη τροφή που μπορεί να χορηγηθεί στα ελάφια χωρίς να τους δημιουργήσει πρόβλημα είναι βρεγμένο τριφύλλι και τσαΐρι σε μπάλα. Επίσης άγρια χόρτα από τον μανάβη ή την λαϊκή, με μέτρο.
Είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε πραγματική ανάγκη που θα παρουσιαστεί».