Επικαιρότητα

Πυροβολισμός 16χρονου: Τι ορίζει η αστυνομική εγκύκλιος για καταδιώξεις

Δυσχεραίνει η θέση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
πυροβολισμός-16χρονου-τι-ορίζει-η-αστυν-944878
Parallaxi

Δυσχεραίνει η θέση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο που έχει σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά, καθώς και τον τραυματισμό ενός ανήλικου.

Στην εγκύκλιο αυτή, η οποία έχει μοιραστεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, περιλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία σε περίπτωση καταδίωξης και αναφέρεται ρητά: «Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News», η εγκύκλιος αναφέρει μάλιστα ότι η καταδίωξη πρέπει να διακόπτεται όταν καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων.

Σημειώνεται, ότι απολογείται σήμερα ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δίνει μάχη για τη ζωή του.

Καταγγέλλουν πως ο αστυνομικός ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος, προχώρησε σε καταγγελίες, τονίζοντας το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα από τον άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Μιλώντας στον ANT1, ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ είπε ότι «ακούγονται διάφορα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιος επίσημα να μας πει αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο;» ρώτησε.

«Κλειδί» η μαρτυρία του οδηγού φορτηγού για την καταδίωξη

Την ίδια ώρα, οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης, κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι ένας από τους τρεις μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε για την πορεία που ακολούθησε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά, πριν δεχθεί τα πυρά από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η κατάθεσή του διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Εκτός από τις μαρτυρίες, άλλα δύο στοιχεία ενδέχεται να καταρρίψουν τον ισχυρισμό της προειδοποιητικής βολής στον αέρα, αλλά και τις αναφορές για σειρά επικίνδυνων ελιγμών από το αγροτικό που οδηγούσε ο ανήλικος.

Το πρώτο είναι μία βολίδα που βρέθηκε καρφωμένη στην είσοδο ενός ξενώνα που μένουν συγγενείς κρατουμένων των φυλακών Διαβατών. Η βολίδα ενδέχεται να προήλθε από το όπλο του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον 16χρονο.

Αν αποδειχτεί ότι προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού, τότε άμεσα καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με τους οποίους «έριξε προειδοποιητική βολή στην αέρα», πριν τραυματίσει σοβαρά τον ανήλικο με μια δεύτερη σφαίρα. Η κατάληξη της βολίδας, δείχνει ότι είχε αντίστοιχη πορεία, με αυτή που καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου.

Το δεύτερο είναι ένα βίντεο που εξετάζουν οι αρχές, το οποίο έχει αποτυπώσει το αγροτικό του 16χρονου να «καβαλάει» τις γραμμές του τρένου στα Διαβατά και να εκτρέπεται της πορείας του κάνοντας αναστροφή.

Η εικόνα του υλικού, είναι θολή, φαίνεται όμως να καταγράφει ότι το όχημα δεν άλλαξε σκόπιμα κατεύθυνση για να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα των αστυνομικών. Η μια μηχανή φαινεται να περνάει μπροστά απο το αυτοκίνητο δίχως ο 16χρονος να κινηθεί προς το μέρος της και αφού απομακρύνεται, ο ανήλικος βάζει μπροστά το αγροτικό για να φύγει δεχόμενος τα πυρά.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα