Ρ.Τ Ερντογάν: Ναζί ο Μακρόν- Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα
Τι λέει η Γερμανία για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν ένα τέλος σ’ αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάνων, η οποία «κατευθύνεται» από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να πουν ‘στοπ’ στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, κατηγόρησε τον Εμάνουελ Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε για τον Μακρόν ότι ο τελευταίος αποτελεί έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια.
Γερμανία: “Απολύτως απαράδεκτες” χαρακτήρισε το Βερολίνο τις δηλώσεις Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν
«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την ‘Αγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά επισήμανε ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΑ