Ράλι αυξήσεων στα άλευρα, λόγω πολέμου: Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι;
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθέματα σιτηρών της χώρας είναι χαμηλά και επαρκούν μόνο για διάστημα 30-45 ημερών
Νέο κύμα αυξήσεων στην τιμή των σιτηρών – αλεύρων, του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων αλλά και των συναφών προϊόντων, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους ανθρώπους του κλάδου να προειδοποιούν για την ανάγκη ενίσχυσης των αποθεμάτων της χώρας ενώ ήδη αρκετές σιτοπαραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να διασφαλίσουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες.
Οι αρτοποιοί της Ελλάδας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και όλες οι πρώτες ύλες κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές, είχαν σημάνει συναγερμό για άνοδο στην τιμή του ψωμιού, έχοντας ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ενδείξεις για το πώς επρόκειτο να κινηθεί η αγορά τροφίμων.
Οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο ψωμί, αλλά ήδη οι τρομακτικές αυξήσεις στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ουκρανίας, η οποία να τονίσουμε πως μαζί με τη Ρωσία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, έχουν οδηγήσει σε ένα τρελό ράλι αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων, που σύντομα θα φανούν και στις τιμές της λιανικής και στα καρβέλια στους πάγκους και στα ράφια των φούρνων και των σούπερ μάρκετ.
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο τόνος το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε στα 400 ευρώ και εκεί που αγοράζαμε 50 λεπτά το κιλό, έχει φτάσει στα 70 λεπτά», τονίζει στην Parallaxi, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Έλσα Κουκουμέρια, προβλέποντας ότι τα χειρότερα έρχονται. «Όλα οδηγούν σε αυξήσεις δυστυχώς. Το είδαμε αρχικά τον Σεπτέμβριο με την ενεργειακή κρίση και πέρα από τα άλευρα, να τονίσουμε ότι έχουμε αυξήσεις και σε όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, δηλαδή στα βούτυρα και στα λάδια, στη ζάχαρη και φυσικά στην ενέργεια, με αυξήσεις 120% στο ρεύμα και 145% στο φυσικό αέριο, με το οποίο λειτουργούν σήμερα οι περισσότεροι φούρνοι», τονίζει και αναφέρει ότι φέτος τον Φεβρουάριο ο φούρνος της πλήρωσε 1300 ευρώ ρεύμα όταν πέρσι τον ίδιο μήνα, πλήρωσε 360 ευρώ ρεύμα.
Παράλληλα αναφέρει ότι η κατανάλωση, λόγω και του πολέμου έχει μειωθεί, όχι τόσο στο ψωμί, το οποίο είναι βασικό είδος διατροφής στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στα αρτοσκευάσματα και στα άλλα είδη, που πωλούν οι φούρνοι, όπως γλυκά και διάφορες πίτες. «Στο ψωμί έχουμε μία κάμψη γύρω στο 10%, ενώ στα άλλα είδη πλησιάζουμε το 40%», τονίζει και εξηγεί πως ακόμα δεν έχει ξεσπάσει η κρίση του ψωμιού στην Ελλάδα, διότι ακόμα υπάρχουν αποθέματα που έχουν αγοραστεί με τις παλιές τιμές. «Αυτό όμως δεν θα κρατήσει πολύ, διότι τα σιτηρά που χρησιμοποιούμε για το ψωμί, σε μεγάλο ποσοστό είναι εισαγόμενα, σε αντίθεση με το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, στο οποίο έχουμε κάποια αυτάρκεια», σημειώνει και τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε το ψωμί, βασικό είδος διατροφής στην Ελλάδα, να παραμείνει σε φτηνές και προσιτές τιμές. Όπως αναφέρει, η μείωση του ΦΠΑ θα βοηθήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων παραγωγής άρτου ενώ πρέπει να δοθούν ενισχύσεις και για το ρεύμα.
Ομοσπονδία Αρτοποιών: αναγκαστικά θα πάμε σε αυξήσεις, ήδη οι τιμές έχουν ανέβει 8% -10%
Το πρόβλημα με το ψωμί βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία χτυπάει αδυσώπητα την αγορά σιτηρών διεθνώς. Όπως διαβάζουμε, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το μαλακό σιτάρι έχουν πάρει την ανηφόρα, με τις αυξήσεις να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων 14 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Ιανουάριο η τιμή του ψωμιού ήταν αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 8% έως 12%. Και αυτό όπως εκτιμάται, είναι μόνο η αρχή, διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποθέματα σιτηρών της χώρας είναι χαμηλά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών.
Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα δεν διαθέτει αποθέτες σιτηρών για περιόδους κρίσεων και στηρίζεται μόνο στα αποθέματα που διαθέτουν οι μύλοι. Επίσης η χώρα μας δεν είναι αυτάρκης σε μαλακό σιτάρι με την εγχώρια παραγωγή, τα τελευταία 10 χρόνια, να έχει μειωθεί κατά 30%, λόγω μη επιδότησης του προϊόντος. Το ερώτημα πλέον, ίσως δεν είναι πόσο θα κοστίζει το ψωμί, αλλά «για πόσες ημέρες ακόμη θα έχουμε ψωμί;».
Πάντως, προς το παρόν οι αρτοποιοί αλλά και οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ψωμιού, τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι ο κλάδος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τις επερχόμενες αυξήσεις χωρίς παρέμβαση του κράτους. «Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι», προειδοποιούν και καλούν την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε η χώρα να αποκτήσει επαρκή αποθέματα σιτηρών αλλά και να πάρει μέτρα ώστε η τιμή του να μη εκτιναχτεί στα ύψη.
Ενδεικτικές είναι και σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων και αν. γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Θοδωρή Σίνδρου. «Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος», τονίζει και διευκρινίζει πως «το κόστος παραγωγής, ειδικά στα βιοτεχνικά αρτοποιία, έχει ανέβει τόσο πολύ, που ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δε βλέπουμε φως στο τούνελ, καθημερινά βιώνουμε την απογοήτευση με κάθε τιμολόγιο που έρχεται. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, τα χειρότερα είναι μπροστά μας», σημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχει κέρδος στο ψωμί για τους αρτοποιούς.
Ανάλογα αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούτσιου που εκτιμά ότι θα βιώσουμε ένα κραχ των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά υπάρχει ζήτημα της εκτίναξης των τιμών», τονίζει ο κ. Μούτσιος και σημειώνει ότι ήδη στα ταμεία των αρτοποιών, η μείωση του τζίρου αγγίζει το 20%.
Ουκρανία και Ρωσία οι μεγάλες σιτοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη
Οι δύο αυτές χώρες πέρα από το τεράστιο ρόλο που παίζουν στα ενεργειακά, κατέχουν παγκοσμίως μία σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν σιτάρι, το πλέον βασικό διατροφικό αγαθό: η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί παράγουν περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου σιταριού το οποίο χρησιμοποιείται στο ψωμί, στα ζυμαρικά ακόμα και στις ζωοτροφές.
Γι αυτό και οι “παράλληλες απώλειες” του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιες και αφορούν όλο το κόσμο. Ο πόλεμος την Ουκρανία, αν δεν τελειώσει σύντομα και δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός, ανατρέπει το καλλιεργητικό πρόγραμμα και θα έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνουν οι ανοιξιάτικες σπορές για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και ο ηλίανθος. Επίσης σίγουρα θα επηρεάσει και τις καλλιέργειες των χειμερινών σιτηρών ενώ η Ρωσία μάλλον θα χρησιμοποιήσει και το σιτάρι της ως μέσο πίεσης προς τις χώρες της Δύσης. Ήδη ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, διαμήνυσε προς τη διεθνή κοινότητα, πως πρώτα να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες για σιτάρι και μετά οι εξαγωγές.
Πολλές χώρες που παράγουν και εξάγουν μαλακό σιτάρι ήδη προσανατολίζονται να περιορίσουν και να βάλουν πλαφόν στις εξαγωγές τους. Η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν αποφασίσει ένα μερικό περιορισμό. Το σιτάρι από την αρχή του έτους σημείωσε αύξηση κατά 68% και κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει που θα οδηγηθούν οι τιμές.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε καν χώρους απόθεσης σιτηρών για περιόδους κρίσης και κατά περίπου 70% καλύπτει τις ανάγκες της από εισαγωγές, με το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, τότε πρέπει να προετοιμαζόμαστε ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, με το ψωμί να αναμένουμε να αναδειχθεί σε… είδος πολυτελείας.
Δείτε επίσης: