Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη – Νέα δεδομένα για συμπτώματα και αντισώματα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
ρεκόρ-κρουσμάτων-σε-ευρώπη-νέα-δεδομ-652341
Parallaxi

corona

Η Αυστρία κατέγραψε 1.346 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται από το τέλος Ιουνίου και έχει ξεπεράσει το ρεκόρ που είχε καταγράψει στις 26 Μαρτίου των 1.050 ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας, την Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας και των Τροφίμων.

Στην Ελβετία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.823 μέσα σε μια ημέρα, διπλάσια αύξηση σε σχέση με πέντε ημέρες πριν, όπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Η υπηρεσία κατέγραψε συνολικά 68.704 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και στο γειτονικό μικρό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν. Ο αριθμός των νεκρών από covid-19 αυξήθηκε κατά οκτώ και έφθασε τους 1.816.

Η χώρα ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου και αυτό τον μήνα έκανε ρεκόρ αφού προηγουμένως είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών κρουσμάτων την 1η Ιουνίου.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, 6.526, και 116 θανάτους που συνδέονται με τον ιό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν στο Twitter καθώς οι γιατροί προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

Η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι σήμερα καταγράψει 141.804 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 3.217 θανάτους.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν 6.084 νοσοκομειακές κλίνες και χρησιμοποιούσαν 467 αναπνευστήρες σε σχέση με 5.669 και 421 αντίστοιχα μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι κυβερνώντες εθνικιστές της Πολωνίας υπερηφανεύονταν ότι ενήργησαν ακαριαία και περιόρισαν την εξάπλωση της πανδημίας την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική ζωή κλείνοντας σχολεία και εμπορικά κέντρα, μεταξύ άλλων.

Αλλά η αντιπολίτευση και γιατροί έχουν κατηγορήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι δεν προετοίμασε το σύστημα υγείας για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των ασθενών με COVID-19.

“Δεν έχω ευχάριστες πληροφορίες. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής”, δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF ο ανοσολόγος Πάβελ Γκρεζιόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα πρέπει να διενεργεί περισσότερα διαγνωστικά τεστ, να κλείσει τα σχολεία και να υποστηρίζει τους γιατρούς στη μάχη τους κατά της πανδημίας. Αντίθετα, είπε, επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους γιατρούς για την δύσκολη κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κατάσταση αναφορικά με την νοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών βρίσκεται υπό έλεγχο.

“Οι επόμενες λίγες ημέρες θα κρίνουν αν η κατάσταση απαιτεί την λήψη περαιτέρω μέτρων”, είπε ο εκπρόσωπος στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι βγήκε αρνητικός στον κορονοϊό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με ένα πρόσωπο που ήταν θετικό στον ιό.

Το δίκτυο Polsat News μετέδωσε σήμερα ότι ο Ζίγκμουντ Σολόρτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού, είναι θετικός στον ιό.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου PFR ανακοίνωσε ότι έχει νοσήσει από covid-19, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι και επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν δηλώσει ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

ΗΠΑ: Φρενίτιδα αγοράς όπλων λόγω εκλογών και πανδημίας

Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας ανέφεραν σήμερα 748 νέα κρούσματα του κορονοϊού, έναν αριθμό ρεκόρ, με την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ να καταγράφει επίσης αριθμό ρεκόρ 211 νέων κρουσμάτων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 542 νέα κρούσματα και καταγράφηκε πριν από μια εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η Κροατία, μια χώρα περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 21.741 κρούσματα με 334 θανάτους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.210 ενεργά κρούσματα ή περίπου 1.000 περισσότερα σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας η Κροατία αυστηροποίησε τα μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και να λειτουργούν με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, ενώ οι διοργανωτές δημόσιων συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων θα πρέπει να ζητούν άδεια τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της G20 συνέρχονται σήμερα για να συζητήσουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την παγκόσμια ύφεση που οφείλεται στην πανδημία της COVID-19 και για την παράταση του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους φτωχών χωρών.

Οι συνομιλίες που θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγονται την επομένη της επικαιροποίησης των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ανακοίνωσε ύφεση 4,4% της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα διαρκέσουν χρόνια.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου βρίσκονται “συνομιλίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της G20 για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας”, αλλά αφορούν και “την πρόοδο στο θέμα του μορατόριουμ στο χρέος (των φτωχών χωρών) και την πρόταση παράτασής του το 2021”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεσμεύτηκαν τον Απρίλιο σε αναστολή για το 2020 της εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχών χωρών, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, διεθνείς οργανώσεις και ακτιβιστές ζητούν την παράταση του μέτρου αυτού και για το 2021, ακόμη και το 2022, όπως ζητεί η μκο Oxfam.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της G20 μπορεί να ανανεώσουν το μορατόριουμ αυτό μόνον για έξι επιπλέον μήνες διότι “ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πιστωτές (…) δεν εξακολουθούν να συμμετέχουν” στην προσπάθεια να βοηθηθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, επικαλούμενος χώρες όπως η Κίνα, ή ακόμη ιδιώτες πιστωτές.

Μέχρι σήμερα 46 από τις 73 πιο φτωχές χώρες έχουν ζητήσει να ωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Αφρική.

Η G20 επικρίθηκε έντονα από διεθνείς μκο, ακτιβιστές, αλλά και πολιτικούς υπευθύνους για την ανεπαρκή της δράση, σύμφωνα με αυτούς, απέναντι στις φτωχές χώρες.

Η σύνοδος αυτή της G20 γίνεται την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και να δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες, προκαλώντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο επιχειρήσεων και θεαματική αύξηση της ανεργίας.

Οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας από τις κυβερνήσεις στις οικονομίες των χωρών τους περιόρισε σχετικά την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η αναζωπύρωση της πανδημίας της COVID-19 καθιστά πολύ αβέβαιες τις προοπτικές, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Παράλληλα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το χρέος των 73 πιο φτωχών χωρών αυξήθηκε κατά 9,5% το 2019, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 744 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει “επείγουσα ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες για να αποφευχθεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για μια κρίση του δημόσιου χρέους” σε πολλές χώρες.

Πώς ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλεια ακοής

Το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 ευθύνεται για τον θάνατο περισσοτέρων των 206.000 ανθρώπων, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε 21 δυτικές χώρες, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Δεκαεννέα χώρες της Ευρώπης, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κατέγραψαν συνολικά περί τους «206.000 θανάτους επιπλέον του αναμενομένου, δηλαδή αν η πανδημία Covid-19 δεν είχε ενσκήψει», στο διάστημα από τα μέσα του Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του Μαΐου, συμπεραίνει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με την επεξεργασία μαθηματικών μοντέλων.

Η Αγγλία και η Ουαλία, καθώς και η Ισπανία, εμφανίζονται ως οι πλέον πληγείσες χώρες, με μία αύξηση κατά 37%-38% της θνητότητας σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα εάν δεν υπήρχε η πανδημία – έναντι αύξησης 18% στο σύνολο των αναλυομένων χωρών.

Ακολουθούν η Ιταλία, η Σκωτία και το Βέλγιο, ενώ η Γαλλία καταλαμβάνει την 8η θέση, με αύξηση των θανάτων κατά 13%.

Μία ομάδα δέκα χωρών, στις οποίες συγκαταλέγονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουγγαρία και η Νορβηγία, «απέφυγαν μία ορατή αύξηση των θανάτων».

Η νόσος που προκαλεί ο ιός Sars-Cov-2 έχει προκαλέσει αμέσως περισσότερο από ένα εκατομμύριο θανάτους στον κόσμο, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, αλλά προκάλεσε επίσης θανάτους κατά έμμεσο τρόπο, εξαιτίας οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, καθώς και εξαιτίας της διατάραξης της λειτουργίας των συστημάτων υγείας (απώλεια εισοδήματος, καθυστερήσεις στην διάγνωση, αναβολή εγχειρήσεων, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αύξηση των αυτοκτονιών, ενδοοικογενειακή βία κλπ).

«Λαμβάνοντας υπ΄όψιν αυτούς τους παράγοντες, η εξέταση μόνο των θανάτων της Covid-19 είναι πολύ περιορισμένη· η εξέταση των θανάτων από όλα τα αίτια μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο αποτελεσματικά οι χώρες διαχειρίσθηκαν την επιδημία», δήλωσε ο Βασίλης Κόντης (Vasilis Kontis), εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Αντίθετα, η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων ή η βελτίωση της ποιότητας του αέρα κατά την διάρκεια του lockdown οδήγησαν σε αποφυγή θανάτων που θα είχαν επισυμβεί αν απουσίαζε η επιδημία.

Η γνώση των έμμεσων επιπτώσεων «είναι αναγκαία για την κατανόηση των πραγματικών συνεπειών της πανδημίας με όρους δημόσιας υγείας», εξηγούν οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.

«Ο αριθμός των 206.000 θανάτων είναι αντίστοιχος με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και άνω του διπλάσιου του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τον διαβήτη ή τον καρκίνο του μαστού στις χώρες αυτές σε επίπεδο έτους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Institut national d’études démographiques (Ined), το οποίο συμμετείχε στην μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για την θνητότητα που χρονολογούνται από το 2010 στις υπό μελέτη χώρες, για να διαπιστωθεί πόσοι θάνατοι θα είχαν κανονικά καταγραφεί κατά την περίοδο από τα μέσα του Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο 2020, εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία Covid-19.

Στην συνέχεια, συνέκριναν αυτούς τους αριθμούς με τον αριθμό των θανάτων που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου και οφείλονταν σε όλα τα αίτια, για να εξαχθεί ο αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων που αποδίδονται στην Covid-19.

Οι χώρες που επιλέχθηκαν για την μελέτη είναι χώρες με πληθυσμό άνω των 4 εκατομμυρίων κατοίκων και για τις οποίες οι ερευνητές διέθεταν εβδομαδιαία στοιχεία θνητότητας, με βάση ηλικιακές κατηγορίες και φύλο από το 2015 τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι διαφορές μεταξύ των χωρών «απηχούν τις διαφορές στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού, των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν κατά της πανδημίας και της ετοιμότητας των συστημάτων δημόσιας υγείας».

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι για να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, η σωστή κατηγοριοποίηση των ασθενών και η φροντίδα εκείνων που βαρύνονται με χρόνιες παθήσεις είναι τόσο σημαντικές, όσο και η αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού.

«Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής εργασίας θα βοηθήσουν στην εισαγωγή πολιτικών που θα περιορίσουν την θνητότητα κατά τα μελλοντικά κύματα της επιδημίας», σημειώνει το Ined.

«Οι χώρες που εφαρμόζουν αποτελεσματικές και εξαντλητικές εκστρατείες διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών σε τοπικό επίπεδο ή εκείνες που έχουν επιβάλει έγκαιρα και αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα είχαν χαμηλότερη θνητότητα κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας», σύμφωνα με τον Jonathan Pearson-Stuttard, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College , εκ των συντακτών της μελέτης.

«Την στιγμή που μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα, τα προγράμματα τεστ και ιχνηλάτησης, καθώς και η υποστήριξη των ανθρώπων που πρέπει να απομονωθούν, αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία για την μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας», προσθέτει.

Η Ρωσία κατέρριψε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων θετικών διαγνώσεων στον κορονοϊό, 14.231, φθάνοντας τις 1.340.409 συνολικά.

Η ειδική ομάδα εργασίας της χώρας για τον κορονοϊό ανέφερε πως 239 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 23.205.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα παραμένει πολύ δύσκολη και πως πολλοί πολίτες δεν ακολουθούν όλες τις οδηγίες ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, η ρωσική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει τη διαδικτυακή εκπαίδευση για πολλούς μαθητές αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τους μαθητές της 6ης έως και της 11ης τάξης για δύο εβδομάδες, ανέφερε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.

Οι μαθητές της 1ης έως και της 5ης τάξης θα επιστρέψουν στο σχολείο την ημέρα εκείνη έπειτα από διακοπές δύο εβδομάδων που τους είχαν δοθεί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κολλήσουν τον κορονοϊό και να τον μεταφέρουν στα σπίτια τους, είπε.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα διαδικτυακά στο σπίτι επειδή ισοδυναμούν με τα δύο τρία των παιδιών που μολύνονται από τον ιό, είπε ο Σομπιάνιν.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε σήμερα δεν είναι εύκολες αλλά είναι απλώς απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επιδημιολογική κατάσταση όσο και την ανάγκη των μαθητών να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση», είπε.

Η πόλη των σχεδόν 13 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ανοίξει επίσης δύο προσωρινά νοσοκομεία και έδωσε εντολή στις επιχειρήσεις να θέσουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού τους σε τηλεργασία.

Η Ιρλανδία είναι πιθανότερο να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες παρά να τους χαλαρώσει και πιθανόν να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει νέα μέτρα σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ.

“Είναι περισσότερο πιθανό να δούμε μια αυστηροποίηση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες παρά μια χαλάρωσή τους”, είπε ο Βαράντκαρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk Radio προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τους νέους περιορισμούς που αναμένεται να επιβληθούν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής έδειξε ότι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει πολύ την διασπορά των σωματιδίων του κορονοϊού, υποδεικνύοντας αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού σε συνθήκες υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση αφυγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και από το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν την εκπομπή και την ροή των σωματιδίων του ιού από μολυσμένους με κορονοϊό ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης των σωματιδίων αερολύματος.

Άλλα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιον που κάθεται από την δική τους πλευρά αντί από κάποιον που κάθεται απέναντί τους και ότι ο αριθμός εκείνων που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί. Επιπλέον, θα πρέπει στις χορωδίες να υπάρχει απόσταση μεταξύ των χορωδών.

Ειδικοί του τομέα υγείας συμφωνούν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτό τον μήνα ανακοινώνοντας ότι το παθογόνο μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Η ερευνητική ομάδα του Riken υπό τον Μακότο Τσουμποκούρα χρησιμοποίησε στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προσομοιώσει τις συνθήκες μετάδοσης του ιού μέσα στα τρένα, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολικές τάξεις.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ανοίγοντας τα παράθυρα στα επιβατικά τρένα αυξάνεται ο αερισμός κατά δύο με τρεις φορές μειώνοντας την συγκέντρωση περιβαλλοντικών μικροβίων.

Πηγή: ΑΠΕ / MEGA / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα