Ρεκόρ θανάτων για τέταρτη φορά στην Ρωσία – Η χρήση μάσκας διχάζει τις ΗΠΑ
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο
Ρωσία: Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων καταγράφει ρεκόρ για τέταρτη φορά
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 799 θάνατοι λόγω της Covid-19, έναν αριθμό ρεκόρ που καταγράφηκε τέσσερις φορές τον περασμένο μήνα ύστερα από το άλμα στα κρούσματα, το οποίο οι αρχές απέδωσαν στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.
Η αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επιβεβαίωσε 21.517 νέα κρούσματα COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, με τον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων να μειώνεται σταδιακά από τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου. Η υπηρεσία έχει επιβεβαιώσει συνολικά 6.512.859 κρούσματα και 167.241 θανάτους.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία πραγματοποιεί ξεχωριστή καταμέτρηση και σύμφωνα με αυτή η Ρωσία έχει καταγράψει περίπου 315.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
ΗΠΑ: Η χρήση της μάσκας ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Η έξαρση της επιδημίας covid-19 που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού τροφοδοτεί εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις μάσκες στις ΗΠΑ, όπου κάποιοι κυβερνήτες είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέτρο καθιστά υποχρεωτική τη χρήση τους, παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.
Ήδη από την αρχή της πανδημίας η μάσκα είχε αποτελέσει αιτία διαμάχης, με τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους να αποφεύγουν τη χρήση της, ακολουθώντας το παράδειγμα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα χρόνο αργότερα το ζήτημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα καθώς πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος έχει απαγορεύσει στα σχολεία της πολιτείας να επιβάλουν τη χρήση μάσκας στους μαθητές.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γονιών», πρόσθεσε.
Πολλές σχολικές περιφέρειες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αψηφήσουν τις εντολές του ΝτεΣάντις, ο οποίος με τη σειρά του τις απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των σχολείων που δεν θα συμμορφωθούν ή ότι θα πάψει να καταβάλλει τους μισθούς των υπευθύνων των σχολείων.
Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει τις σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα που αντιτίθενται στην εντολή του κυβερνήτη.
Η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει αδιάθετους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της covid-19 ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχολεία που απειλούνται με περικοπές από τον ΝτεΣάντις.
Μεγάλη κυκλοφορία του ιού
Τον Μάιο οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπόρεσαν να βγάλουν τις μάσκες, καθώς οι υγειονομικές αρχές είχαν εκτιμήσει τότε ότι ήταν ασφαλές. Στις αρχές Ιουλίου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν διαβεβαιώσει ότι η σύσταση αυτή θα ίσχυε και για τα σχολεία.
Όμως είχαν υπολογίσει χωρίς την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Εξάλλου μόνο οι μισοί Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν.
Έτσι στα τέλη Ιουλίου άλλαξε η σύσταση για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και κρίθηκε απαραίτητη ακόμη για και τους εμβολιασμένους στις περιοχές όπου η κυκλοφορία του ιού είναι μεγάλη. Αυτή τη στιγμή αυτό αφορά το 90% των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάταξη των CDC.
Πολλές εταιρείες άλλαξαν τον κανονισμό τους, όπως η Walmart, η οποία επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους της, δυόμισι μήνες αφού είχε επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους κατά της covid-19 να την βγάλουν.
Βάλτε στην άκρη την πολιτική
Η επιδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες παρατηρείται χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού.
Εξάλλου «οι μη εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα», υπογράμμισε ο Έρικ Σιόε- Πένα ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Northwell Health. «Δεν συμμορφώνονται οι άνθρωποι που πρέπει να συμμορφωθούν», σημειώνει.
Στο Άρκανσο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Έισα Χάτσινσον είχε επιβάλει τη χρήση μάσκας κατά την κορύφωση της επιδημίας τον χειμώνα. Όμως μόλις μειώθηκαν τα κρούσματα της covid-19, ήρε την υποχρέωση και, υπό την πίεση της ιδιαίτερα συντηρητικής τοπικής κυβέρνησης, υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που απαγορεύει να υιοθετηθεί στο μέλλον η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Ωστόσο την Κυριακή ο Χάτσινσον δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη σχετικά με τον νόμο, καθώς «τα στοιχεία αλλάζουν», ενώ παραδέχθηκε ότι «έκανε λάθος».
Παρά την έκκληση του κυβερνήτη του Άρκανσο να τροποποιηθεί ο νόμος, οι τοπικοί βουλευτές δεν υποχώρησαν, όμως δικαστής της πολιτείας εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή του.
Τη Δευτέρα ο Χάτσινσον εξέφρασε μέσω ανάρτησής του στο Τwitter την ανησυχία του για τον αριθμό ρεκόρ των νέων νοσηλειών λόγω της covid-19, ενώ υπογράμμισε ότι στην πολιτεία υπάρχουν μόλις οκτώ ελεύθερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στο Τέξας, όπως και στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ απαγόρευσε στα σχολεία να επιβάλουν τη χρήση μάσκας. Και εκεί πολλές σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπακούσουν. Το ίδιο και στην Αριζόνα.
Αντίθετα στη Νέα Υόρκη και το Ιλινόι, δύο πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.
«Συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχουν δύο χώρες», δήλωσε η Ναχίντ Μπαντέλια διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για τις Μολυσματικές Ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Όμως αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Διότι αυτό που συμβαίνει στο νότιο τμήμα της χώρα Κίνα-Covid-19: Η έξαρση Covid-19 στην Κίνα πλήττει τον τομέα υπηρεσιών, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις φιλοξενίας θα επηρεάσει το βόρειο», πρόσθεσε.
Με τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 να βρίσκονται όλα μαζί στην ίδια τάξη και, «αν βάλουμε στην άκρη την πολιτική (…), το πιο ασφαλές θα ήταν να εμβολιστούν όλοι οι υπόλοιποι και να απαιτήσουμε τη χρήση μάσκας».
Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πλήττει τον τομέα υπηρεσιών, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις φιλοξενίας
Οι αυστηρότεροι κοινωνικοί περιορισμοί της Κίνας με στόχο την αντιμετώπιση της τελευταίας έξαρσης της COVID-19, που τώρα βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα της και αφορά πάνω από δέκα πόλεις, πλήττουν τον τομέα υπηρεσιών και ιδιαίτερα τον κλάδο ταξιδιών και φιλοξενίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Κίνα έχει αποφύγει τα γενικευμένα lockdown μεγάλων πόλεων όπως αυτά που επιβλήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της COVID-19 στην επαρχία Χουμπέι, προκειμένου να μην παραλύσει η οικονομία.
«Το σημερινό κύμα έχει οδηγήσει στην εκ νέου επιβολή πολύ αυστηρότερων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πλήξουν σημαντικά τις μεταφορές, τον τουρισμό και άλλους κλάδους υπηρεσιών», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημερινό σημείωμά τους. «Τώρα αναμένουμε η πλήρης ανάκαμψη του κλάδου υπηρεσιών να καθυστερήσει περαιτέρω έως το τέταρτο τρίμηνο».
Η Ντινγκ, που διαχειρίζεται έναν ξενώνα 15 δωματίων στα ορεινά της δυτικής επαρχίας Σιτσουάν, είπε ότι ανέμενε ποσοστό πληρότητας τουλάχιστον 80% τις καθημερινές από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου. Αλλά με οκτώ κρούσματα τοπικής μετάδοσης να εντοπίζονται στη Σιτσουάν, το πραγματικό ποσοστό πληρότητας είναι 20-30%, είπε στο Reuters. Όταν ξεκίνησε η θερινή ταξιδιωτική περίοδος τον Ιούλιο, είχε κρατήσεις ύψους 300.000 τον μήνα εκείνο. «Τώρα, τον Αύγουστο, πασχίζουμε για 100.000 γιουάν», δήλωσε η Ντινγκ.
Η Κίνα κατέγραψε 83 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης για τις 10 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νέων μολύνσεων της περασμένης εβδομάδας σε 583.
Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 85,1% στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα. Το ποσοστό είναι σχεδόν αμετάβλητο από το άλμα κατά 87,5% που καταγράφηκε μία εβδομάδα νωρίτερα, που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν κυρίως αποτέλεσμα του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.
Το στέλεχος Δέλτα έχει εντοπιστεί σε πάνω από 10 πόλεις από τότε που τα πρώτα περιστατικά ταυτοποιήθηκαν στην Ναντζίνγκ στα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι στο Πεκίνο να ζητούν από τις τοπικές αρχές να ξεπεράσουν τη «χαλαρή νοοτροπία» στα μέτρα περιορισμού και να κλείσουν τα κενά στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού.
Οι εγχώριες πτήσεις επιτρέπεται ακόμα να αναχωρούν από πόλεις με κρούσματα, εκτός από αυτές που αναχωρούν από την Ναντζίνγκ, τη Γιανγκτζόου και την Ζανγκιατζιέ. Ωστόσο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων που εισέρχονται στο Πεκίνο από περιοχές με κρούσματα.
Η Κίνα έχει συνολικά ανακοινώσει 94.080 κρούσματα από τότε που ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019.
Πακιστάν: Σχεδόν 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 81 θάνατοι σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 4.856 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμά τους να φθάνει τα 1.080.360.
Ακόμη 81 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 24.085 νεκρούς ως αυτό το χρονικό σημείο, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 84.177. Στα πακιστανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.513 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Ταϊλάνδη: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές εγχώριων εμβολίων που χορηγούνται μέσω ρινικού σπρέι
Kλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν για δύο εμβόλια κατά της covid-19 που χορηγούνται μέσω ρινικού σπρέι και τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην Ταϊλάνδη, αφού οι δοκιμές στα ποντίκια είχαν θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική αξιωματούχος.
Τα εμβόλια, τα οποία έχει αναπτύξει το Εθνικό κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, βασίζονται στον αδενοϊό και τον ιό της γρίπης, επεσήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ρατσάντα Θαναντιρέκ.
Μετά το πέρας των κλινικών δοκιμών σε ποντίκια, αναμένεται να ξεκινήσει ως το τέλος του έτους η πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους, για την οποία αναμένεται να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, πρόσθεσε.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ευρύτερη παραγωγή των εμβολίων ως τα μέσα του ίδιου έτους, αν τα αποτελέσματα είναι καλά, εξήγησε η ίδια.
Τα εμβόλια κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει η Ταϊλάνδη, το εμβόλιο τεχνολογίας mRNA του πανεπιστημίου Chulalongkorn και ένα άλλο με αδρανοποιημένο ιό που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο Mahidol, αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους μέσα στον μήνα.
Μέχρι στιγμής η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ταϊλάνδη βασίζεται στα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm, αλλά και στο βρετανοσουηδικό AstraZeneca. Τα εμβόλια της Pfizer χορηγούνται ως ενισχυτική, τρίτη δόση στους υγειονομικούς που έχουν ήδη λάβει το Sinovac.
Φιλιππίνες: Τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν σε 24ωρη βάση καθώς εξαπλώνεται η απειλή του στελέχους Δέλτα
Τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, προσπαθούν να επισπεύσουν τον ρυθμό ανοσοποίησης με μέτρα όπως η 24ωρη λειτουργία τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σημαντική έξαρση στα κρούσματα COVID-19 που συνδέονται με το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Με μόλις το 10% των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στη μόλυνση εν μέσω προσπαθειών να ανοσοποιηθούν πλήρως 70 εκατ. πολίτες πριν από το τέλος του έτους.
Οι μετακινήσεις στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα, που καλύπτει 16 πόλεις και φιλοξενεί 13 εκατ. ανθρώπους, έχουν περιοριστεί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το στέλεχος Δέλτα.
Ο Σαλβαντόρ Καμάτσο, 71 ετών, ξεπέρασε τους αρχικούς τους φόβους για πιθανές παρενέργειες και αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο όταν υπήρξε διαθεσιμότητα για νυχτερινό ραντεβού σε ένα από τα κέντρα 24ωρης λειτουργίας. «Πραγματικά δεν θέλω να εμβολιαστώ γιατί έχω πολλά προβλήματα υγείας, αλλά τελευταία βλέπω πολλούς μεγαλύτερους από εμένα να εμβολιάζονται και το παιδί μου και η γυναίκα μου μου είπαν να το κάνω γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να κολλήσω», είπε.
Η Τζόαν Κάρμπονελ, επόπτρια σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα στη Μανίλα, είπε ότι η απόφαση για τη νυχτερινή λειτουργία κάποιων κέντρων είχε επίσης στόχο να περιοριστεί η συρροή πολιτών κατά τις πρωινές ώρες.
Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα στη Μανίλα μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εάν δεν κάνουν εμβόλιο.
Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει πάνω από 1,67 εκατ. κρούσματα και 29.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας αλλά ο αριθμός των θετικών τεστ αυξάνεται, οδηγώντας σε άλμα των κρουσμάτων και των νοσηλειών.
Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε για έκτη συνεχή ημέρα χθες στο 21,9% από το περίπου 15% στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι το ποσοστό θετικότητας πρέπει να παραμένει κάτω από το 5% για διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου μια έξαρση να θεωρηθεί ότι είναι υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ, περισσότερα νοσοκομεία ανακοινώνουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι κλίνες και οι θάλαμοι απομόνωσης που διαθέτουν φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ κάποια έχουν αναγκαστεί να μην δέχονται άλλους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών και αναπνευστήρων. Τα νοσοκομεία στις Φιλιππίνες των οποίων η πληρότητα βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα αυξήθηκαν σε 289 χθες από 236 την Κυριακή, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα πέμπτο των 1.290 νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης: