Featured

Ρεπορτάζ: Η αστυνομία στις πλατείες, η πόλη οδεύει στο κόκκινο

Η ζωή στην πόλη τις νύχτες άλλαξε. Τους τελευταίους μήνες τα φώτα των μπαρ έκλειναν στις 00:00 (ένα ακόμα μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού). Τις τελευταίες μέρες οι χώροι εστίασης πήραν παράταση ένα μισαώρο. Η πώληση του αλκοόλ στα περίπτερα μετά τα μεσάνυχτα απαγορεύεται. Παράλληλα σε δυο βδομάδες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα και ανιχνεύτηκε τεράστια αύξηση […]

Parallaxi
ρεπορτάζ-η-αστυνομία-στις-πλατείες-η-π-673632
Parallaxi

Η ζωή στην πόλη τις νύχτες άλλαξε. Τους τελευταίους μήνες τα φώτα των μπαρ έκλειναν στις 00:00 (ένα ακόμα μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού). Τις τελευταίες μέρες οι χώροι εστίασης πήραν παράταση ένα μισαώρο. Η πώληση του αλκοόλ στα περίπτερα μετά τα μεσάνυχτα απαγορεύεται.

Παράλληλα σε δυο βδομάδες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα και ανιχνεύτηκε τεράστια αύξηση της ανίχνευσης του στα λύμματα κατά 290%. Το 45% των νέων κρουσμάτων είναι από 18 – 39 ετών.

Μέχρι χθές η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στο κίτρινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη, σήμερα στο πορτοκαλί. Τι κάνουν όμως οι Θεσσαλονικείς για να κρατήσουν ζωντανή την νυχτερινή τους ζωή, τώρα που δεν μπορούν να βρεθούν στα club μετά τις 00:30; Σίγουρα δεν τηρούν τα προαπαιτούμενα μέτρα όπως φαίνεται. Οι χώροι συνωστισμού είναι η Ρωμαϊκή Αγορά, τα Κάστρα, το Δημαρχείο και η αυλή της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας.

Για να δώσουμε απαντήσεις στο πώς εξελίσσεται η νύχτα στην πόλη, τρέξαμε στο Instagram account μας μία δημοσκόπηση. Ιδού τα αποτελέσματα.

Στην ερώτηση ”Που πηγαίνεις όταν τα μαγαζιά κλείνουν στις 00:30” το 60% των followers μας δήλωσαν Αγίας Σοφίας, Ρωμαϊκή Αγορά και Ομπρελίτσες στην Νέα Παραλία. Το 15% επιστρέφει στο σπίτι του ενώ το 20% δήλωσε πως μαζεύεται σε σπίτια ή σε εξωτερικούς χώρους με παρέα. 

Στην ερώτηση ”Θεωρείς σωστό να υπάρχει έντονος συνωστισμός μετά τις 00:30” το 82% ψήφισε όχι ενώ το 18% ψήφισε ναι. Εντελώς παράλογη δηλαδή παραδοχή προβλήματος και συμπεριφορά. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το αν υπάρχει κίνηση στους δρόμους μετά τις 00:30 το 63% ψήφισε ναι ενώ το 37% απάντησε αρνητικά.

Το 89% παρατήρησε ότι τα σκουπίδια στους εξωτερικούς δρόμους της πόλης είναι πια πάρα πολλά ενώ το 11% απάντησε πως δεν υπάρχουν ακαθαρσίες και συσσώρευση σκουπιδιών.

Τέλος, όπως ψήφισε το μεγαλύτερο ποσοστό (78%) των followers της parallaxi, θα προτιμούσαν για λόγους ασφαλείας, να βρίσκονται σε έναν εξωτερικό χώρο (πλατείες, πάρκα, νέα παραλία) παρά σε χώρους εστίασης (13%) ή σπίτια (9%). 

Η Parallaxi μίλησε με καταστηματάρχες πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς οι οποίοι έχουν παρατηρήσει εικόνες συνωστισμού μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Μάλιστα τα πρωινά μετά τις συγκεντρώσεις έρχονται αντιμέτωποι με ακαθαρσίες που αφήνουν πίσω οι θαμώνες στο δημόσιο χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ στην περιοχή: “Ο χώρος το βράδυ μετατρέπεται ένα δημόσιο ουρητήριο. Λόγω των πολλών ποτών δεν έχουν πλήρη ενσυναίσθηση των πράξεων τους”.
Ωστόσο, όσοι συγκεντρώνονται στις πλατείες αφήνουν και τα σκουπίδια με την λήξη των μικρών “πάρτι” τους. Αποτσίγαρα, άδεια μπουκάλια, περιτυλίγματα φαγητών και πολλά ακόμη μαζεύουν κάθε μέρα οι καθαριστές του δήμου.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης μίλησε στην Parallaxi για τα φαινόμενα συνωστισμού και τις επιπτώσεις στον τομέα της καθαριότητας οπως μας επιβεβαίωσε οι καθαριστές έρχονται αντιμέτωποι με τα πάντα: “Οι καθαριστές ξεκινάνε στις 6 το πρωι και βρίσκουν κουτιά από delivery, γυάλινα μπουκάλια, και πολλά ακόμα σκουπίδια. Τα άτομα δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια ουτε καν κοντά στο καλάθι απορριμμάτων. Τα παρατάνε στο δρόμο και στα πεζούλια.”
Όσον αφορά τους υπεύθυνους καθαριότητας που επιχειρούν στο χώρο δεν έχουν αυξηθεί, αλλά πηγαίνουν περισσότερες φορές για να καθαρίσουν τους εξωτερικούς χώρους συνωστισμού. Ο κ. Ζεϊμπέκης αναφορικά με τον συνωστισμό τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου καθώς και των απορριμμάτων σημειώνονται κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου, στην Ρωμαϊκή Αγορά, στο Δημαρχείο, στην Νέα Παραλία και στα Κάστρα. 
Κάτοικοι των περιοχών έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τον συνωστισμό και τα απορρίμματα στις γειτονιές. Συγκεκριμένα, κάτοικος της ρωμαϊκής αγοράς ανέφερε πως ανέκαθεν η κίνηση στην περιοχή ήταν αυξημένη ωστόσο όχι στα σημερινά επίπεδα. Η ίδια τόνισε πως μετά από κάποια ώρα και μετά προτιμά να μην περάσει από τον πεζόδρομο λόγω του συνωστισμού.

Όπως μας διαβεβαίωσε ο Παναγιώτης Παντελιάδης, διοικητής του ΑΧΕΠΑ οι εικόνες συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Θεσσαλονίκη συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Παντελιάδης αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται στους εξωτερικούς χώρους μεταξύ άλλων πρότεινε την χρήση προστατευτικής μάσκας: «Εμείς όλοι, αυτή την κατάσταση την βιώνουμε στο νοσοκομείο μέρα με την ημέρα σε αυξανόμενο βαθμό. Μόνο έτσι μπορείς να αντιληφθείς το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα μέτρο πχ υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλους τους πολίτες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Καθώς και να απαγορευτούν οπωσδήποτε οι συναθροίσεις που αποτέλεσμα των οποίων -πιθανών- να είναι η κατάσταση αυτή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή μέρα με τη μέρα η χώρα μας.»

Εικόνα από τη χθεσινή παρέμβαση (Thestival)

Χθες βράδυ έγινε παρέμβαση της αστυνομίας τόσο στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς όσο και στη Μακένζι Κίνγκ στην Αγία Σοφία. Ηχεία περιπολικού μετέδιδαν το παρακάτω μήνυμα: 

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο» Με τις συστάσεις της οι συγκεντρωμένοι νεαροί διαλύθηκαν. Από σήμερα οι έλεγχοι γίνονται πιο εντατικοί ενώ έρχεται και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί σήμερα παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Β. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη, αίθουσα συσκέψεων) σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, στις 19.00’.

Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Χροτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η πορεία της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία, η τήρηση των μέτρων και των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς της και η τυχόν λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Να θυμίσουμε ότι στις 31/3 όταν έκλεισε η νέα Παραλία η Ελλάδα είχε 82 κρούσματα ενώ χθες μόνο η Θεσσαλονίικη είχε  179.

Παράλληλα στα social media έχει ξεκινήσει μια αμφισβήτηση της χρησιμότητας των  μέτρων και μια δημόσια προτροπή από κάποιους ανθρώπους που κυρίως εργάζονται στη νυχτερινή διασκέδαση για να παρακινούνται άνθρωποι σε παραβίαση τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα