20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αρχίζει την Πέμπτη με τιμώμενη πόλη την Σάρτζα
Σήμερα, έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου, με θέμα την 2Οή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη πόλη την Σάρτζα.
Σήμερα, στις 14 Μαΐου 2024, έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Τύπου, με θέμα την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διεξάγεται 16-19 Μαΐου.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Νίκος Κούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο οποίος δήλωσε πως: «Η έκθεση βιβλίου μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε σε αυτήν την πόλη, που αγκάλιασε θερμά αυτήν την διοργάνωση. Ειδικά, την τελευταία διετία, πέρα από την διεθνή της αξία, έχει αποκτήσει και μια νέα δυναμική, που της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία: Γίνεται το σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στην βιβλιοπαραγωγή, αποτελώντας έτσι μια τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και των Ελλήνων εκδοτών.
Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Σάρτζα, η πρώτη πόλη του αραβικού κόσμου που τιμάται από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Μια πόλη που ξεχωρίζει γιατί αποτελεί πνευματικό κέντρο των Εμιράτων. Ιδιαίτερη δυναμική είναι και η παρουσία γυναικών της Σάρτζας στο χώρο του βιβλίου.
Η έκθεση φιλοξενεί 850 εκθέτες, περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες σε πάνω από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες εκδηλώσεων, συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. Θα τους συναντήσουμε σε πάνελ, εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες είναι, είναι η παρουσία, του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer που προωθεί την γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στο παιδί και στον έφηβο, γιατί πιστεύουμε ότι η διαδραστική, δημιουργική ενασχόληση και επαφή τους με το βιβλίο είναι η βάση της φιλαναγνωσίας.
Εξίσου σημαντική πρωτοβουλία, εκσυγχρονισμού συνιστά η ψηφιακή έκθεση, ένα νέο διαδραστικό και σύγχρονο πόρταλ της ΔΕΒΘ. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου να ενημερώνονται για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις και τους ομιλητές. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα είναι σε live streaming, κι ο καθένας θα έχει πρόσβαση μέσα από τον ιστότοπο».
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας συμπλήρωσε: «Η ΔΕΒΘ έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα διαλόγου, που συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη ιδέες, βιβλία, Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα, σχολιάζει, αλλά και προβληματίζεται για όσα απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο».
Ενώ η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την σημασία της διεύρυνσης με τον Αραβικό κόσμο: «Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι μεγάλη χαρά να έχουμε Σάρτζα, ως τιμώμενο Εμιράτο, γιατί είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, μέσα από συζητήσεις, διάλογο και επιθυμία κι από τις δύο πλευρές. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, πλούσιο και δυναμικό, με εκδότες, συγγραφείς, με βιβλία, υπολογιστικούς φορείς… Ήρθαν στην Θεσσαλονίκη, να μας συστήσουν τον πολιτισμό τους και τις ιδέες τους, ώστε να να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να διευρύνουμε την συνεργασία με την Σάρτζα, τα Εμιράτα και ευρύτερα με τον Αραβικό κόσμο».
Στο τέλος, o Διευθύνων Σύμβουλος της Sharjah Book Authority, Ahmed Al Ameri, δήλωσε:
«Αντιλαμβανόμαστε τον ορισμό της Σάρτζα, ως Τιμώμενης Προσκεκλημένης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ως έναν εκ βαθέων διάλογο μεταξύ δύο πολιτισμών με πλούσια ιστορία που διαρκεί επί χιλιετίες. Αναγνωρίζουμε τον κομβικό ρόλο του ελληνικού πολιτισμού στο συλλογικό ταξίδι της ανθρωπότητας. Σχεδιάσαμε, έτσι λοιπόν, ένα πρόγραμμα, πλούσιο σε συζητήσεις, σε παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σε εκθέσεις τέχνης που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά και περιλαμβάνουν ποίηση, λογοτεχνία, αφηγήσεις, αρχιτεκτονική, την παράδοση και τις λαϊκές τέχνες. Αυτή η έκθεση αποτελεί την κορύφωση της συνεργασίας μεταξύ Εμιράτων και Ελλήνων καλλιτεχνών, των οποίων τα έργα παρουσιάζονται σε δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και στα αραβικά».