Αυτό το Μακεδονία Παλλάς ποιος θα το πάρει;
Το ιστορικό ξενοδοχείο που γεννήθηκε επί χούντας (1972), πρόσφερε τα μπαλκόνια του σε Καραμανλή και Παπανδρέου, που μιλούσαν σε φανατικά πλήθη, φιλοξένησε στις σουίτες του από τη Ρίτα Χέιγουορθ και την Κατρίν Ντενέβ μέχρι το Μαραντόνα και τον Κόλιν Φάρελ και γνωρισε δυο ριζικές ανακαινήσεις, το 1994-95 και το 2002-2003, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο […]
Το ιστορικό ξενοδοχείο που γεννήθηκε επί χούντας (1972), πρόσφερε τα μπαλκόνια του σε Καραμανλή και Παπανδρέου, που μιλούσαν σε φανατικά πλήθη, φιλοξένησε στις σουίτες του από τη Ρίτα Χέιγουορθ και την Κατρίν Ντενέβ μέχρι το Μαραντόνα και τον Κόλιν Φάρελ και γνωρισε δυο ριζικές ανακαινήσεις, το 1994-95 και το 2002-2003, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μετέωρη λειτουργία.
Το κτίριο του ξενοδοχείου ανήκε αρχικά στο ασφαλιστικό ταμείο των υπαλλήλων του ΟΤΕ, αλλά μετά την ενοποίηση των Ταμείων πέρασε στην κατοχή του ΙΚΑ. Τα τελευταία 16 χρόνια, μέχρι το 2011, τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η εταιρία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη με ετήσιο μίσθωμα 3.600.000 ευρώ. Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του ξενοδοχείου άρχισε όταν ο όμιλος, επικαλούμενος την οικονομική κρίση και τη μείωση του τζίρου του κατά 40%, ζήτησε τη μείωση του μισθώματος κατά 20%, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ΙΚΑ. Το ξενοδοχείο Macedonia Palace έκλεισε στις 27 Δεκεμβρίου του 2011.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Σπυρόπουλος, διοικητής του ΙΚΑ, όταν κατήγγειλε τη σύμβαση με τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη (τον Οκτώβρη του 2011) οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πολυετή εκμίσθωση του ξενοδοχείου θα ξεκινούσαν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο και ο νέος ενοικιαστής να εγκατασταθεί.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2011, ο κ. Σπυρόπουλος ήρθε σε συμφωνία με τον Όμιλο, ώστε να μη μείνει κλειστό το ξενοδοχείο κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού και να συνεχίσουν μαζί με ορίζοντα 12 μήνες. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΙΚΑ είχε δώσει χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν είχε αποκλείσει η δουλειά (της εύρεσης του μακροχρόνιου νέου μισθωτή) να τελειώσει μέχρι το Πάσχα του 2012. Έτσι στις 14 Ιανουαρίου 2012 τα φώτα του ξενοδοχείου άναψαν ξανά και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους.
Η ανακοίνωση του ΙΚΑ, (με ημερομηνία 29/12/11) για την επίτευξη της συμφωνίας ανέφερε μεταξύ άλλων:
1.1 Η διάρκεια της ιδιότυπης σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του Ξενοδοχείου θα αρχίζει την 14η Ιανουαρίου 2012 και θα λήγει την 31η Οκτωβρίου 2012. Το Ίδρυμα θα διατηρεί το δικαίωμα όπως με μονομερή δήλωσή του παρατείνει την διάρκεια μέχρι τρεις (3) κατ’ανώτατο όριο μήνες υπό την προϋπόθεση ότι η περί παρατάσεως δήλωση περιέλθει στην αντισυμβαλλομένη εταιρία το αργότερο μέχρι 31ης Μαΐου 2012.
1.2 Το αντάλλαγμα που οφείλεται στο Ίδρυμα για την συνέχιση της εκμετάλλευσης ορίζεται σε πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ) ανά μήνα. Με το τέλος της περιόδου η αντισυμβαλλομένη εταιρία θα καταβάλλει στο Ίδρυμα πέραν του άνω ποσού και τα τυχόν καθαρά κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων από την εκμετάλλευση του Ξενοδοχείου. Το Ίδρυμα θα έχει δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου στα βιβλία και στοιχεία της εταιρίας για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της χρήσης.
Ας μη μιλήσουμε για τη φωτογραφική ρύθμιση του άρθρου 28, που συμπεριλήφθηκε σε πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία «εάν λυθεί η σύμβαση εκμετάλλευσης ακινήτου που ανήκει σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο φορέας είναι δυνατόν να παρατείνει την σύμβαση αμισθί ή με συμβολικό ενοίκιο για ένα χρόνο (το μίσθωμα ορίστηκε σε 5000 ευρώ!!). Δεν είμαστε πια και τόσο καχύποπτοι ώστε να πιστέψουμε ότι αυτό είχε καμιά σχέση με την ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» ότι η Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι σύζυγος του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη. Το κεφάλαιο που άνοιξε έτσι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εν καιρώ κρίσης, αλλά και τη στέρηση ενός εσόδου από τον ήδη βεβαρυμένο οργανισμό ήταν ένα θέμα που αποσιωπήθηκε για χάρη των 120 εργαζομένων που θα έμεναν άνεργοι σε περίπτωση οριστικού κλεισίματος.
Αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα, που ποτέ δεν πρόκειται να γίνει η Δανία του Νότου, ο κανών «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» βασίλευσε και πάλι και ό,τι ακολούθησε μετά είναι άλλη μια ιστορία αργοποριών και ανικανότητας…
Γιατί, όπως λέει η μητέρα μου και ο σοφός λαός, αν δεν θες να ζυμώσεις πέντε μέρες κοσκινίζεις… Στην περίπτωσή μας οι πέντε μέρες χρόνισαν. Ένα χρόνο, λοιπόν, σχεδόν από τότε ουδείς διαγωνισμός προκηρύχθηκε και μόνο ο σύμβουλος του διαγωνισμού έχει επιλεγεί, φυσικά με διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο του 2012 (πρόκειται για την ένωση εταιριών “ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ATTICABANK PROPERTIES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ”).
Εξαντλώντας, λοιπόν, το χρόνο της προσωρινής ετήσιας σύμβασης με τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη ((εταιρεία ΑΞΤΕ), το ΙΚΑ μόλις στις 20 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την προκήρυξη του διαγωνισμού με την εξής κορυφαία ανακοίνωση:
«Προκειμένου να μην διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης, το Ίδρυμα αποφασίζει την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την εξεύρεση αναδόχου που θα αναλάβει την ενοικίαση του Ξενοδοχείου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ” για 12 μήνες, με τους ακόλουθους βασικούς όρους: μηνιαίο ελάχιστο μίσθωμα 50.000 ευρώ, χρονικό διάστημα εκμίσθωσης 12 μήνες, δέσμευση του νέου ενοικιαστή ότι θα συνεχίσει να απασχολεί στο 12μηνο τους εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, κατάθεση εγγυητικής επιστολής 6μηνης διάρκειας ισόποσης με το εξαπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος.
Σημειώνεται ότι η επιλογή ενοικιαστή θα γίνει σύμφωνα με την καλύτερη οικονομική προσφορά (υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα)»
Δηλαδή βρίσκουν και πάλι προσωρινή λύση άλλου ενός χρόνου για μια διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο!!!
Εμένα όλα αυτά θαυμαστά μου ακούγονται και μπράβο στους αρμόδιους που έχουν αναλάβει το «κοσκίνισμα» που ορίζει η σοφή ελληνική παροιμία. Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό από τις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική να επαναλειτουργήσει -με τον νέο μισθωτή και τους επαναπροσληφθέντες. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προαναφερθέντος διαγωνισμού, η οποία αναμένεται στις 25 Ιανουαρίου.
Υ.Γ.1 Στο πλαίσιο του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ (;) διαγωνισμού για τη 12μηνη ενοικίαση του «Μακεδονία Παλάς», προβλέπεται η ανάληψη δέσμευσης από τον νέο μισθωτή ότι θα επαναπροσλάβει τουλάχιστον το 80% των 120 εργαζομένων. Ωστόσο, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη κατ΄ ελάχιστον του 95% του προσωπικού. Τουλάχιστον οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται (επί του προσωρινού και πάλι βεβαίως βεεβαίως). Όχι ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν και σε μόνιμη βάση αν εδώ και ένα χρόνο υπήρχε διαγωνισμός μακροχρόνιου μισθωτή με όρο στην τυχόν συμφωνία την επαναπρόσληψή τους.
Υ.Γ.2 Μένει να δούμε το νικητή του διαγωνισμού, έχοντας υπόψη μας ότι ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη πιθανότατα θα διεκδικήσει και πάλι άλλη μια ετήσια μίσθωση του ξενοδοχείου.
Το Μακεδονία Παλλάς εν έτει 1985 κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου.
Aκόμα καλύτερα να μην είχε κτιστεί ποτέ βέβαια.