Ρεπορτάζ

Αγρόκτημα ΒΙΟκοφινάκι: Ένα θαύμα της απεξάρτησης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Μία πρότυπη μονάδα παραγωγής οπωροκηπευτικών βιολογικής καλλιέργειας από απεξαρτημένους χρήστες

Φίλιππος Δεργιαδές
αγρόκτημα-βιοκοφινάκι-ένα-θαύμα-της-α-1028600
Φίλιππος Δεργιαδές

Η ανθρώπινη θέληση, η φαντασία και η διάθεση προσφοράς μπορούν να κάνουν θαύματα, όταν βρουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από το 2018 λειτουργεί η ΚΟΙΝΣΕΠ ΒΙΟκοφινάκι, μία πρότυπη «αγροτική» μονάδα που παράγει βιολογικά προϊόντα, τα οποία καλλιεργούν πρώην χρήστες ναρκωτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης ΑΡΓΩ.

Το θαύμα είναι ότι το αγρόκτημα «ΒΙΟκοφινάκι», λειτουργεί μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι αυτοδιαχειριζόμενο από άτομα που παλεύουν με τις εξαρτήσεις και βγαίνουν νικητές και προσφέρει καθαρά πιστοποιημένα βιολογικά οπωροκηπευτικά, σε όποιον θα ήθελε να τα προμηθευτεί, χωρίς να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά ή το περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” 

Το ΒΙΟκοφινάκι, λειτουργεί το πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το πρόγραμμα απεξάρτησης «ΑΡΓΩ», το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, μέσω του νοσοκομείου Παπανικολάου και λειτουργεί ως «Οργανική Μονάδα» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάστατα και ασχολείται με τις εξαρτήσεις από κάθε νόμιμη ή παράνομη ουσία και δραστηριότητα. Προσφέρει δε τις υπηρεσίες του σε ενήλικα άτομα, χωρίς καμία διάκριση αναφορικά «με φυλή, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλική προτίμηση, φυσική ή νοητική στέρηση, πολιτικό ή θρησκευτικό πιστεύω, οικονομική και νομική κατάσταση»

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: την ελευθερία του προσώπου, τη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα ενώ αναπτύσσει δράσεις κατάρτισης και μαθητείας. Ο στόχος είναι ο τοξικοεξαρτημένος στην προσπάθεια απεξάρτησης του, να έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε δραστηριότητες που, πέρα από την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, θα του δώσουν και την δυνατότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι το αξιοθαύμαστο αγρόκτημα ΒΙΟκοφινάκι.

Τι ακριβώς κάνει το Βιοκοφινάκι, μας εξηγεί ο ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΑΡΓΩ, Στέλιος Γκιουζέπας:

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η προσπάθεια της δημιουργίας και στήριξης του ΒΙΟκοφινάκι, δεν είναι μία δράση που μένει περίκλειστη στα όρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και δεν αφορά μόνο τους πρώην χρήστες και αυτούς που μετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Το σημαντικό είναι ότι «απασχολούνται» περίπου 40 άτομα στις καλλιέργειες και στην συλλογή των προϊόντων και έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για πρώην χρήστες ενώ τα προϊόντα που παράγονται διατίθενται στους πολίτες, που θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμα αλλά και να γευτούν φρέσκα και καθαρά βιολογικά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Δηλαδή είναι μία δραστηριότητα ανοιχτή στην κοινωνία, που δοκιμάζει τις δυνάμεις, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή τριβή και με επαφή με τους πολίτες, θέτοντας μάλιστα μετρήσιμους στόχους τους οποίους μέχρι στιγμής κατορθώνει και υλοποιεί.

Η διάθεση και προμήθεια των προϊόντων του ΒΙΟκοφινάκι

Πως όμως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα βιολογικά προϊόντα του ΒΙΟκοφινάκι το εξηγεί ο κ. Γκιουζέπας.

Το θαύμα στα θερμοκήπια και στον αγρό του ΨΝΘ

Ο Μιχάλης Μυλωνάς ειδικός θεραπευτής στο πρόγραμμα ΑΡΓΩ, αλλά και δύο πρώην χρήστες, ο Αστέρης και ο Δημήτρης, που εργάζονται στα αγροκτήματα του ΒΙΟκοφινάκι, δηλώνουν περήφανοι για το γεγονός ότι μέσα στο ΨΝΘ υλοποιείται μία σχεδόν καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιολογικών προϊόντων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα αγροκτήματα.

Τα λιπάσματα προέρχονται από την μονάδα κομποστοποίησης, που έχουν δημιουργήσει ενώ δεν χρησιμοποιείται κανένα φάρμακο για την προστασία των φυτών, παρά μόνο οικολογικοί φυσικοί τρόποι.

«Όπως εμείς παλεύουμε ενάντια στις εξαρτήσεις έτσι και στα φυτά μας δεν θέλουμε καμία τοξική ουσία. Θα ήταν παράλογο για μας να χρησιμοποιήσουμε φυτοφάρμακα», τονίζει ο Δημήτρης.

Ο Αστέρης μας εξηγεί πως λειτουργεί το σκιάχτρο που έχουν τοποθετήσει για να διώχνουν τα πουλιά από την παραγωγή της μελιτζάνας αλλά και τον φυσικό τρόπο που χρησιμοποιούν για να προστατέψουν την παραγωγή της πιπεριάς.

Ανάλογα και ο Δημήτρης, στο θερμοκήπιο που αυτή την περίοδο παράγονται τομάτες, επιμένει ότι τα φάρμακα αποκλείονται από την παραγωγή και σημειώνει την αξία χρήσης για κάθε κοφινάκι που φτάνει στον καταναλωτή.

«Τα παιδιά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι μοναδικό και έχει στηθεί με τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που απασχολούνται στο πρόγραμμα ΑΡΓΩ και φυσικά όλων όσων είναι ενταγμένοι σ΄αυτό και έχουν επιλέξει να μαθητεύσουν στις καλλιέργειες των βιολογικών προϊόντων» τονίζει ο Μιχάλης Μυλωνάς, και καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν ενεργά μία αξιέπαινη προσπάθεια ζωής κι ελευθερίας από κάθε είδους εξαρτήσεις.

Παραγγείλετε τα προϊόντα τους εδώ:

Λαγκαδά 196, Θεσσαλονίκη

τηλ: 698 057 1038

[email protected]

argokoinsep.gr/biokofinaki

Δείτε φωτογραφίες από τα θερμοκήπια και τον αγρό στο ΨΝΘ:

\

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα