Ρεπορτάζ

Αγροτικά μπλόκα παντού από 24 Ιανουαρίου και ραντεβού στην 30η Agrotica

Σε κεντρικό ρόλο οι Θεσσαλοί ενώ σε «αγωνιστική» κινητικότητα είναι όλος ο αγροτικός κόσμος – Μαραθώνιος Αυγενάκη να προλάβει το κακό

Φίλιππος Δεργιαδές
αγροτικά-μπλόκα-παντού-από-24-ιανουαρίο-1108295
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας και η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, ενώ τα πρώτα τρακτέρ σχεδόν εδώ και ένα μήνα σε κάποιες περιοχές έχουν παραταχθεί σε δρόμους και πλατείες, περιμένοντας να δοθεί το σύνθημα του «ξεσηκωμού», που όμως, όπως όλα δείχνουν ακόμα, δεν αναμένεται να έχει τη μαζικότητα και τη δυναμική που επιδεικνύουν αυτή την περίοδο οι Γερμανοί αγρότες.

Πριν από 5 ημέρες πάνω από 6.000 τρακτέρ “πολιόρκησαν” το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας ενώ κοντά στις 30.000 συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ένωση Γερμανών Αγροτών, με κεντρικά αιτήματα τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα, που η κυβέρνηση Σόλτς θέλει να περικόψει, αλλά και την μείωση των αγροτικών ενισχύσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

«Μόλις η κυβέρνηση δώσει σημάδια ότι είναι έτοιμη να κάνει πίσω, τα τρακτέρ θα αποσυρθούν» διαμήνυσαν οι Γερμανοί αγρότες στους οποίους συμπαραστέκονται οι Γερμανοί ιδιοκτήτες φορτηγών που εκτός από τα καύσιμα διαμαρτύρονται για την αύξηση των διοδίων. Χθες μάλιστα 150 τρακτέρ μαζί με 600 φορτηγά απέκλεισαν το κέντρο του Βερολίνου παραλύοντας κυριολεκτικά την κυκλοφορία.

Στην Ελλάδα κάτι έχει αρχίσει να κινείται – Από τις 24/1 η μεγάλη έξοδος 

Τέτοιου μεγέθους και δυναμισμού κινητοποιήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν στο ορίζοντα από τους Έλληνες αγρότες. Μάλιστα χθες το «μπλόκο» στο κόμβο του Πλατύκαμπου που είχαν στήσει πλημμυροπαθείς αγρότες των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ Θεσσαλίας, μετά από 1 μήνα διαμαρτυρίας, διαλύθηκε με στόχο την ανασύνταξη δυνάμεων.

Αυτό προσπαθεί να γίνει από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που επιχειρείται να συγκροτηθεί μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, με την μαζικότερη μέχρι στιγμής να έχει γίνει προχθές στον Παλαμάς Καρδίτσας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από όλη τη Θεσσαλία.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη του Παλαμά, αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα των αγροτών μετά τις πλημμύρες, αλλά και ζητήματα τιμών και ΚΑΠ. Παράλληλα υπήρξαν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να ξεδιπλωθεί το αγροτικό κίνημα το επόμενο διάστημα. Κάποιοι πρότειναν να στηθεί ένα ενιαίο μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας ενώ άλλοι αντιπρότειναν να πραγματοποιηθούν μπλόκα ανά νομό.

Ωστόσο όλοι συμφώνησαν ότι στη Θεσσαλία στις 24 Ιανουαρίου, θα γίνει η έναρξη των κινητοποιήσεων και η μαζική έξοδος των τρακτέρ σε δρόμους, πλατείες και κόμβους, στην Εθνική Οδό. Ωστόσο, μέχρι τις 24/1, σε όλη τη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις ανά νομό, για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στο νομό Λάρισας, οι συσκέψεις ξεκίνησαν χθες, από τα Φάρσαλα, ενώ από σήμερα θα γίνουν στη Γαλήνη, στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο και στην Αγιά. Στην Καρδίτσα, θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή και στο νομό Μαγνησία στη Ζαγορά, στα Κανάλια, στη Μακρινίτσα και στο Βελεστίνο.

Στις 23/1 τα τρακτέρ σε Ημαθία και Πέλλα

Στην Κεντρική Μακεδονία, αυτοί που δείχνουν διαθέσεις κινητοποιήσεων είναι οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας. Την περασμένη Δευτέρα έγινε σύσκεψη στη Νάουσα όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 8 αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από τις πλατείες των χωριών, στις 23/1, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Βέροιας, στις 26 Ιανουαρίου.

Σε κινητικότητα βρίσκονται επίσης οι αγρότες του νομού Πιερίας, με τα πρώτα τα τρακτέρ να έχουν σταθμεύσει στην παλιά Εθνική οδό Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης. Σε κινητοποίηση βρίσκονται και αγροτοκτηνοτρόφοι των Σερρών, από Νέο Πετρίτσι, Βυρώνεια, Ομαλό και Ροδόπολη που ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και σχεδιάζουν συλλαλητήριο στις 26 Ιανουαρίου.

Σε ετοιμότητα επίσης βρίσκονται οι αγρότες των Γρεβενών που έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, ενώ και στην Εορδαία και Πτολεμαίδα υπάρχει κινητικότητα με τους αγρότες να συγκαλούν σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, με στόχο να ξεκινήσουν κι αυτοί κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση, στις 26 Ιανουαρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται στον Έβρο όπου ήδη έγινε σύσκεψη στην Ορεστιάδα, στην Ήπειρο όπου τον τόνο δίνουν οι αγρότες της Άρτας, οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους στις 26/1, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, που ετοιμάζουν συγκεντρώσεις επίσης στις 26 Ιανουαρίου, με σχέδιο να στηθούν μπλόκα στις περιοχές της Αταλάντης, της Λαμίας και του Δομοκού.

Σε εγρήγορση βρίσκονται επίσης και οι αγρότες του Αγρινίου, της Βόνιτσας και της Λευκάδας, που ετοιμάζουν συγκεντρώσεις, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, στην Αχαΐα, στην Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά και στην Κρήτη, όπου κινητοποιούνται οι αγρότες των Χανίων.

Στη Θεσσαλονίκη, το κλίμα ακόμα είναι υποτονικό, όπως και στις περισσότερες  περιοχές παρά την κινητικότητα που επιδεικνύουν οι συνδικαλιστές του χώρου που προσπαθούν να εμφυσήσουν την ελπίδα ότι μέσα από τις κινητοποιήσεις μπορεί τελικά ο μικρομεσαίος αγρότης να αποκομίσει κάποια οφέλη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πέρα από τα διάφορα μπλόκα που θα επιχειρηθεί να στηθούν σε όλες τις αγροτικές περιοχές, υπάρχει πρόταση να διοργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 30ης κλαδικής έκθεσης «Agrotica» που θα πραγματοποιηθεί 1-4/2 στην ΔΕΘ.

Γιατί δεν κινητοποιούνται οι Έλληνες αγρότες

Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που οι αγρότες δεν κινητοποιούνται, παρότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, δυσκολίες και δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο.

Ο πρώτο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τη ΝΔ και έχουν επενδύσει πολιτικά στην παρούσα κυβέρνηση. Η ΝΔ επίσης από την πλευρά της διατηρώντας ισχυρούς και παραδοσιακούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο, ιδίως με τους ισχυρούς του κλάδου, αλλά και όλο το  οικονομικό εποικοδόμημα του αγροτοδιατροφικού τομέα (εμπόριο και μεσάζοντες, αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, μεταποίηση κ.λ.π.) έχει κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό προκειμένου να καθησυχάσει ή να πιέσει στην κατεύθυνση κατευνασμού των πνευμάτων, και από ό,τι φαίνεται το πετυχαίνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο συσκέψεων από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Χαλκιδική μέχρι και τη Θεσσαλία, με εκπροσώπους των αγροτών υποσχόμενος την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Σχετικά πρόσφατα είχε συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισας, Χαλκιδική, Έβρο και Ημαθία, δηλώνοντας ότι «ο  διάλογος με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται, οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές». Προφανώς αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς και πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές, ιδίως οι γαλάζιοι, έχουν πειστεί να κατεβάζουν τους τόνους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί αγρότες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές ή ολοκληρωτικές καταστροφές από τις καιρικές καταστροφές, όπως οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ή την ακαρπία των καλλιεργειών, ενώ πολλοί έχουν απελπιστεί και βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο σκεπτόμενοι ακόμα και να εγκαταλείψουν τον αγροτικό τομέα. Οι συγκεκριμένοι είναι πολύ επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι ένας ακόμα γύρος με μπλόκα στους δρόμους, δεν φέρει αποτελέσματα, αλλά αντίθετα θα κοστίσει ακριβά. Ωστόσο είναι και το πιο επικίνδυνο κομμάτι του αγροτικού κόσμου, που αν τελικά δώσει το παρών στις κινητοποιήσεις, θα διαμορφώσει και τον χαρακτήρα τους.

Ο τρίτος λόγος είναι εντελώς διαφορετικός, καθώς υπάρχει και μία μερίδα αγροτών, κυρίως μεγαλοαγροτών, οι οποίοι λόγω των ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα, έχουν αποκομίσει κέρδη και θεωρούν ότι στην παρούσα φάση αν κινητοποιηθούν, θα χάσουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την ανοδική τάση των τιμών.

«Είμαστε σε συσκέψεις και θέλει οργάνωση»

Για το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, ο Κοσμάς Στεφανίδης. γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τονίζει στην Parallaxi, πως μεταξύ των αγροτών υπάρχει αγωνιστικό κλίμα αλλά ακόμη αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε κινηματική πράξη.

«Είμαστε σε συσκέψεις και ο αγώνας θέλει οργάνωση», τονίζει και αναφέρει ότι «το κόστος παραγωγής είναι το πρόβλημα που σήμερα γονατίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, όπως και το ρεύμα, με το κόστος άρδευσης να είναι δυσβάσταχτο». Τονίζει επίσης ότι «με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική το αγροτικό εισόδημα μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες», σημειώνοντας πως «γι αυτό έχουμε κινητοποιήσεις σε Γερμανία, Πολωνία, Κροατία, Ολλανδία, Γαλλία κ.α, στην Ευρώπη». Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις αναφέρει ότι οριστικές αποφάσεις στη Θεσσαλονίκη θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πως υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τους αγρότες άλλων περιοχών, όπως της Θεσσαλίας.

Ο Κυριάκος Δημητρούλης, αγρότης από τα χωριά της περιοχής του Παλαμά Καρδίτσας, τονίζει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν μαζικοποιούνται διότι υπάρχει δυσπιστία από τον αγροτικό κόσμο όπως και ότι «οι κινητοποιήσεις κοστίζουν». «Για να πάρεις το τρακτέρ και να βγεις στα μπλόκα θέλει πετρέλαιο και αυτό οι αγρότες το υπολογίζουν» τονίζει και αναφέρει ότι «ο κόσμος που έχει πάθει ζημιές ολοκληρωτικές, περιμένει ακόμα να πάρει αποζημιώσεις ή πήρε ένα μέρος ή αναμένει να πάρει ενισχύσεις. Το κλίμα ακόμα δυστυχώς είναι υποτονικό, αλλά ελπίζω να αλλάξει».

Ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του ΑΠΘ Θωμάς Μπουρνάρης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο, επισημαίνει ότι στον αγροτικό συνδικαλισμό, υπάρχει κομματισμός που φρενάρει και απορροφά τις εντάσεις, ενώ τονίζει πως παρότι τα πράγματα δεν βαίνουν θετικά συνολικά για τον αγροτικό τομέα της χώρας, οι αυξήσεις που σημειώνονται στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα, ως ένα μικρό βαθμό φτάνουν και στους παραγωγούς γεγονός που επιδρά ανασταλτικά. «Αυτοί που κερδίζουν σίγουρα είναι οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι όμως, όπως καταγράφει και η αγροτική κοινωνιολογία, δίνουν τον τόνο και ηγούνται των εξελίξεων στον αγροτικό κόσμο», υποστηρίζει.

Οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών

Κάθε περιοχή έχει τα δικά της αιτήματα αλλά γενικά οι αγρότες συμφωνούν σε βασικά αιτήματα που συνδέονται κυρίως με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποζημιώσεις από καταστροφές και ακαρπία:

  • Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Παράλληλα κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν.
  • Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των χορηγούμενων αποζημιώσεων ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής.
  • Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
  • Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα