Ασπροβάλτα, Σταυρός: 12 ημέρες οι Βαλκάνιοι, μόνο για διήμερα οι Έλληνες

Το προφίλ των τουριστών, τα παράπονα για τα σύνορα και οι Έλληνες της «τελευταίας στιγμής»

Νίκος Γκάγιας
ασπροβάλτα-σταυρός-12-ημέρες-οι-βαλκάν-1037192
Νίκος Γκάγιας

Αισιόδοξα είναι τα πράγματα για τις τουριστικές περιοχές της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. 

Μπορεί ο Ιούνιος με τις βροχές να «στοίχισε» στους επιχειρηματίες, όμως οι προκρατήσεις από εκεί και πέρα κινήθηκαν πολύ καλά. «Κλειδί» στο αν θα κλείσει θετικά η φετινή σεζόν είναι ο Σεπτέμβριος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για ακόμα μία χρονιά εκείνοι που επιλέγουν σταθερά τις συγκεκριμένες περιοχές είναι οι Βαλκάνιοι, ενώ οι Έλληνες περιορίζονται στα σαββατοκύριακα και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Κρατήσεις και ο «χαμένος» Ιούνιος

«Οι κρατήσεις πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Αισιοδοξούμε για τον Αύγουστο και ελπίζουμε να τα πάμε πολύ καλύτερα τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε να ανεβάσουμε τις πληρότητες. Ο καιρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς. Ο Ιούνιος δεν ήταν πάρα πολύ καλός γιατί οι βροχές δεν άφησαν τον κόσμο να φύγει τα σαββατοκύριακα από τις κοντινές πόλεις» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σταυρού, Κώστας Παπαζώης, μιλώντας στην parallaxi.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων «Η Ασπροβάλτα», Σοφία Φαρασοπούλου τονίζει ότι:

«Φέτος μας άδειασε το καλοκαίρι λόγω του καιρού του Ιουνίου, όμως πιστεύω πως αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε πολύ καλά γιατί δωμάτια δεν υπάρχουν. Έχουμε email ή τηλέφωνα και βλέπω πως δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες, είναι πολύ λίγα αυτά που υπάρχουν. Όμως ο Ιούνιος δεν μας πήγε καλά. Εμείς βασιζόμαστε στου Βαλκάνιους, οι οποίοι έβλεπαν τον καιρό που είναι ίδιος με εδώ και δεν έρχονταν»

Οι εθνικότητες και το προφίλ των τουριστών

Κατά παράδοση η Ασπροβάλτα, τα Βρασνά και ο Σταυρός ήταν τουριστικός πόλος έλξης για αρκετούς Βαλκάνιους. Έτσι φέτος, όπως και τα περασμένα χρόνια, ο κύριος όγκος των επισκεπτών είναι από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Σκόπια.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν λίγοι Τσέχοι, Ούγγροι, λιγότεροι από Γερμανία και γενικότερα από άλλους βόρειους προορισμούς. Επίσης την Ασπροβάλτα επισκέφθηκαν και Ελβετοί, Πολωνοί, όμως αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι την γενική πλειοψηφία.

Όπως δηλώνει ο κ. Παπαζώης: «Οι Βαλκάνιοι κλείνουν από μία εβδομάδα μέχρι 12 μέρες. Κατά κύριο λόγο είμαστε οικογενειακός προορισμός γι’ αυτό το 70-80% είναι οικογένειες με μικρά παιδιά. Σ’ αυτό βοηθάει και η θάλασσα που δεν είναι βαθιά, ειδικά στο Σταυρό, και μπορεί να αφήσει άνετα το παιδί επειδή πατάει για να παίξει στη θάλασσα»

Σύνορα και καθυστερήσεις

Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσοι Βαλκάνιοι επιλέγουν την χώρα μας είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στα σύνορα, όπου κατά καιρούς έχουμε δει να σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων με τους οδηγούς να περιμένουν υπομονετικά έτσι ώστε να καταφέρουν να μπουν στη χώρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διακοπές τους.

«Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Το καλοκαίρι τουλάχιστον δεν υπάρχουν αρκετά άτομα, ούτε στα Σκόπια ούτε σε εμάς να εξυπηρετήσουν τόσο κόσμο. Τις προάλλες ήρθαν πελάτες μας με 5 ώρες καθυστέρηση», επισημαίνει η κ. Φαρασοπούλου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπαζώης συμπληρώνει ότι «για όσους έρχονται Παρασκευή με Κυριακή θεωρώ λογικό ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Δεν έχω ακούσει κάτι μεγαλύτερο από 4 ώρες, όχι πως αυτό είναι λίγο. Εμείς το συμπεράνουμε από την ώρα άφιξης γιατί συνήθως αναφέρουν μία τυπική ώρα και συνήθως δικαιολογούνται γιατί άργησαν στα σύνορα»

Ασπροβάλτα

Οι Έλληνες του «σαββατοκύριακου» και της τελευταίας στιγμής

Πέρα, όμως από τους τουρίστες, υπάρχουν και Έλληνες που επιλέγουν τις συγκεκριμένες περιοχές για τις θερινές διακοπές τους. Βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς πηγαίνουν είτε για τριήμερο είτε και σε σπίτια φίλων/συγγενών.

«Οι Έλληνες έρχονται για λίγες μέρες, κυρίως σαββατοκύριακα. Κάποιοι έρχονται και μονοήμερες εκδρομές. Όμως το κακό είναι ότι δεν θα βρίσκουν φέτος δωμάτια αν δεν έχουν κλείσει από νωρίς γιατί πολύ απλά είναι τα περισσότερα κλεισμένα. Ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής. Παίρνουν τηλέφωνο Παρασκευή για να δουν αν υπάρχει κάτι Σάββατο-Κυριακή. Υπάρχουν λίγα δωμάτια για πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, τα οποία από ώρα σε ώρα γεμίζουν.»

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν λόγω μειωμένης κίνησης στους δρόμους να ταξιδέψουν προς τις συγκεκριμένες περιοχές είτε αυθημερόν για να κάνουν μία βουτιά είτε και με διανυκτέρευση συνήθως σε κάποιο σπίτι φιλικού ή συγγενικού προσώπου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα