Ρεπορτάζ

«Αστικά ζώα» πλέον οι αλεπούδες, οι λύκοι και τα αγριογούρουνα; – Η νέα πραγματικότητα των πόλεων

Τι λέει στην Parallaxi ο Ιάσονας Μπάντιος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» για την συχνή παρουσία άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές - Τι πρέπει να κάνουμε

Γιώργος Σταυρακίδης
αστικά-ζώα-πλέον-οι-αλεπούδες-οι-λύκ-1301941
Γιώργος Σταυρακίδης

Η πρόσφατη εμφάνιση μίας νεαρής αλεπούς στην Κυψέλη στην Αττική, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κυρίως εντοπιστεί, όπου ζώα της άγριας πανίδας πλησιάζουν όλο και πιο συχνά κατοικημένες περιοχές και μάλιστα, του αστικού περιβάλλοντος που κατοικούν μεγάλα ποσοστά των ανθρώπων.

Πριν από λίγες ημέρες ο φωτογραφικός φακός εντόπισε άλλη μία αλεπού να κάνει τη βόλτα της στο κέντρο της Αθήνας, κάτω απ΄την Ακρόπολη.

Μάλιστα, η δήλωση της Μαρίας Γανωτή, υπεύθυνης του ΑΝΙΜΑ, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι αναφορές πως αλεπούδες «εμφανίζονται στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη, στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο, στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία, στην Πεύκη, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στη Βάρη, στη Γλυφάδα», επιβεβαιώνουν ότι η αλεπού θα πρέπει πλέον να θεωρείται «αστικό ζώο» ακριβώς γιατί πλέον μέχρι και αναπαράγεται σε αυτές τις περιοχές και αυτό, φέρνει νέα δεδομένα σχετικά πλέον με τον τρόπο που θα πρέπει οι άνθρωποι στο αστικό περιβάλλον να συμπεριφέρονται απέναντι σε αυτά τα ζώα που λίγο πολύ, θα πρέπει να θεωρήσουμε πλέον δεδομένη την εμφάνιση τους ακόμα και σε πόλεις.

Η συχνή παρουσία αγριόχοιρων στις πόλεις τα τελευταία χρόνια, με εικόνες που είδαμε το προηγούμενο διάστημα μέχρι και στην Πλατεία Αριστοτέλους, ήταν τελικά μόνο η αρχή μίας νέας πραγματικότητας όπου θα πρέπει όχι μόνο να μάθουμε να τη ζούμε, αλλά και να μάθουμε πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε πλέον στην εικόνα και την παρουσία άγριων ζώων.

Από την άλλη, μόλις πριν λίγες μέρες ταράχτηκε η κοινωνία των Σερρών όταν ο φωτογραφικός φακός ενός κινητού εντόπισε στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων – μία καταπράσινη περιοχή λίγο έξω από την πόλη που κυρίως οι κάτοικοι της περπατούν και τρέχουν όλο τον χρόνο ενώ τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή λόγω των καλοκαιρινών νυχτερινών μαγαζιών που λειτουργούν – έναν λύκο προκαλώντας την ανησυχία των περιπατητών αλλά και όλων των κατοίκων της πόλης.

Βέβαια, η παρουσία λύκων σε κατοικημένη περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, ωστόσο το ένα περιστατικό μετά το άλλο και η συχνή διάδοση σχετικών ειδήσεων προφανώς και προκαλεί φόβο στους κατοίκους των περιοχών που εντοπίζονται τα ζώα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και μόλις πριν μερικές μέρες όταν τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο με αγέλη λύκων να κάνει… βόλτα στα Κουφάλια.

Βασικός λόγος που συμβαίνει όλο και πιο συχνά να βλέπουμε άγρια ζώα μέσα στις πόλεις, είναι η τροφή, όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Ιάσονας Μπάντιος , Υπεύθυνος γραφείου τύπου και επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», τονίζοντας πως «Προσεγγίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε γιατί έχουμε ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων πέριξ των χωριών ή των πόλεων, είτε στην περίπτωση των λύκων έχουμε νεκρά είτε κτηνοτροφικά είτε οικόσιτα ζώα, τα οποία πετιούνται σε άτυπες χωματερές πάρα πολλές φορές ή δεν θάβονται σε κατάλληλα σημεία»

Μιλώντας για τις αρκούδες που τώρα την άνοιξη βγαίνουν από το χειμέριο λήθαργο, ο κ. Μπάντιος αναφέρει πως «Έχουμε ήδη περιστατικά για παρουσία μητέρων αρκούδων με τα μικρά τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό γίνεται για δύο λόγους, γιατί πρώτον είναι σε τροφικό στρες, άρα αναζητούν στα πεδινά τροφή και δεύτερον, γιατί θέλουν να προστατεύσουν τα μικρά τους από τα αρσενικά που από τη βιολογία τους επιθυμούν να τα σκοτώνουν  για να ξαναβγούν τα θηλυκά σε διαδικασία αναπαραγωγής ξανά»

«Και η ερήμωση της υπαίθρου, και η κλιματική κρίση, και οι πυρκαγιές πρέπει πάντα να μπαίνουν σε αυτή τη συνάρτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ο βιότοπος αυτών των ζώων αλλάζει πολλές φορές βίαια και ραγδαία από την ανθρώπινη παρουσία ή την ανθρώπινη αμέλεια, όπως είναι οι πυρκαγιές και όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό προσέγγισης σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, για το ζήτημα των λύκων και των αρκούδων, πάντα είχαμε προσεγγίσεις, αλλά ίσως στο παρελθόν λόγω της τεχνολογίας δεν ήταν εύκολο να το καταλάβουμε. Δεν είχαμε ούτε τόσες κάμερες ασφαλείας, ούτε με τα κινητά τηλέφωνα ήταν τόσο εύκολο κάποιος να βγάλει βίντεο, φωτογραφία και να το δημοσιεύσει. Εμείς σε κάθε περίπτωση, ως Καλλιστώ, κυρίως για τον λύκο και για την Αρκούδα, καλούμε τους πολίτες πρώτα να ειδοποιούν το δασαρχείο και τις αρμόδιες αρχές και δευτερευόντως να το δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί πολλές φορές δημιουργείται και ένας πανικός που πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ότι όντως πρόκειται για το ζώο που αναφέρουν. Είχαμε μέχρι και λανθασμένη ανάρτηση, όπου τσεχοσλοβάκικα σκυλιά περάστηκαν για λύκοι και σκόρπισε πανικό σε πολίτες στην Αθήνα μία ανάρτηση» αναφέρει ο Υπεύθυνος του γαρφείου τύπου και επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

Βέβαια, η εμφάνιση άγριων ζώων στις πόλεις δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Στο Λονδίνο οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν πως περίπου 10.000 αλεπούδες ζουν μέσα στη βρετανική μητρόπολη. Οι ενυδρίδες από την άλλη, δεν κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενους τους κατοίκους στη Σιγκαπούρη, που τις πετυχαίνουν παντού μιας και ο πληθυσμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με τον Guardian. Ένας Βρετανός τουρίστας μάλιστα, δέχθηκε επίθεση πριν από λίγο καιρό από μία αγέλη περίπου 20 ενυδρίδων που τον κυνήγησαν, τον έριξαν στο έδαφος και τον δάγκωσαν περισσότερες από 30 φορές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στα προάστια του Παρισιού εντοπίστηκαν ελάφια, αγριοκάτσικα εθεάθησαν σε πόλη στην Ουαλία και ένα πούμα περιπλανήθηκε γύρω από τη Νούνοα, μία κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο.

Τα πράγματα αλλάζουν και κανείς δεν μπορεί πλέον να τα συγκρατήσει. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε όπως φαίνεται, είναι να μάθουμε να ζούμε αρμονικά όλοι μαζί, με προσοχή και σεβασμό σε κάθε άλλη μορφή ζωής, ήμερης ή άγριας.

«Όπως προσαρμόζουμε τη ζωή μας σε πάρα πολλούς παράγοντες, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και στο πλαίσιο της συνύπαρξης. Θα πρέπει δηλαδή να προσέχουμε πού πετάμε τα απορρίμματα μας και τι γίνεται με τα πτώματα ζώων που αφορά κυρίως τους κτηνοτρόφους αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους στις πόλεις που όταν πεθάνει κάποιο δικό τους ζωάκι συνήθως το θάβουν σε κάποιο περιαστικό δασάκι και αυτό είναι λάθος γιατί αποτελεί τροφική πηγή για πτωματοφάγα ζώα» αναφέρει τέλος, ο Ιάσονας Μπάντιος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα