Μουσική

«Αύγουστος» στο χειμώνα

Της Κύας Τζήμου Εικόνες: Χριστίνα Βούλγαρη Δεν είχα παρακολουθήσει ξανά την διαδικασία μιας ηχογράφησης ζωντανά. Ηχογράφηση όχι μιας live συναυλίας αλλά μιας στουντιακής ηχογράφησης  σύμφωνα με τον παλιό καλό τρόπο. Φωνή και μουσικά όργανα μαζί σε κανονική εκτέλεση. Το ρόλο του στούντιο αυτή τη φορά έπαιξε η αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Θ. Λίγα άτομα (τυχερά) στο […]

Κύα Τζήμου
αύγουστος-στο-χειμώνα-18084
Κύα Τζήμου
6.jpg

Της Κύας Τζήμου

Εικόνες: Χριστίνα Βούλγαρη

Δεν είχα παρακολουθήσει ξανά την διαδικασία μιας ηχογράφησης ζωντανά. Ηχογράφηση όχι μιας live συναυλίας αλλά μιας στουντιακής ηχογράφησης  σύμφωνα με τον παλιό καλό τρόπο. Φωνή και μουσικά όργανα μαζί σε κανονική εκτέλεση.

Το ρόλο του στούντιο αυτή τη φορά έπαιξε η αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Θ. Λίγα άτομα (τυχερά) στο ακροατήριο, καθώς η ησυχία θα έπρεπε να είναι απόλυτη. Στο μικρόφωνο ο Γιάννης Κότσιρας, στη μουσική ένα κουαρτέτο εγχόρδων (δυο βιολιά, μια βιόλα κι ένα τσέλο) με άρπα από την ορχήστρα της ΚΟΘ. Τελικά το να μείνεις βουβός κι ακίνητος αποδείχτηκε πολύ εύκολη υπόθεση. Όταν ο Γιάννης Κότσιρας ξεκίνησε να τραγουδά τον «Αύγουστο», ούτε που σου περνούσε απ΄το μυαλό να κουνηθείς, σχεδόν ξεχνούσες να αναπνεύσεις και όταν έπεφτε η τελευταία νότα πάλι ακίνητος έμενες, προσπαθώντας να κρατήσεις τη στιγμή. Παρακολουθήσαμε ευλαβικά τις  πρόβες της ομάδας λίγο πριν το ηχογραφημένο κομμάτι πάρει το δρόμο για τη συμμετοχή του σε ένα CD, που η δημιουργία του αποφασίστηκε στη διάρκεια μιας μοναδικής και συγκινητικής συναυλίας.

Το βίντεο είναι από την πρόβα της ηχογράφησης

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή. Πέρσι η  πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, το «ΚΕΘΕΑ Ιθάκη»*, γιόρτασε την επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυση της με μια μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Μονής Λαζαριστών. Η Κ.Ο.Θ., η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Vassilikos και η Severine Maquaire έδωσαν ραντεβού (αφιλοκερδώς ) με τους φίλους και υποστηρικτές του «ΚΕΘΕΑ Ιθάκη» και ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια. Στη διεύθυνση της ορχήστρας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, κ. Αλέξανδρος Μυράτ. Ο προαύλιος χώρος της Μονής γέμισε ασφυκτικά εκείνη τη νύχτα και ήταν τότε, αλλά και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών,  που όλοι μαζί σκέφτηκαν ότι η δημιουργία ενός cd με τα τραγούδια της συναυλίας θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Η Δήμητρα Γαλάνη, πιο αποφασιστική, έγινε η κινητήριος δύναμη για να γίνει η συνεννόηση και να ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις. Τα δικαιώματα των τραγουδιών δόθηκαν χωρίς καμιά επιβάρυνση και  ο Αλέξανδρος Μυράτ,  η ΚΟΘ και όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία είπαν το ναι χωρίς δεύτερη σκέψη. Τον συντονισμό από πλευράς ΚΟΘ ανέλαβε ο Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων Κ.Ο.Θ. και πρώτο βιολί και από πλευράς ΚΕΘΕΑ, ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και μουσικός και ο ίδιος, που ανέλαβε να βρει και τις χορηγίες του εγχειρήματος.

Είναι περήφανη η πόλη για την Κρατική της Ορχήστρα που εν μέσω κρίσης διανύει την πιο εξωστρεφή της περίοδο, ενώ αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια από τις πιο αξιόλογες συμφωνικές της Ευρώπης. Και είναι πραγματικά αξιέπαινες τέτοιες πρωτοβουλίες ψυχής από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Κότσιρας διάλεξε τα τραγούδια με τα οποία θα συμμετέχει στο CD, όχι τυχαία αλλά κουβεντιάζοντας με τα παιδιά της Ιθάκης: «Μ΄ενδιέφερε να ξέρω ποια τραγούδια θα ήθελαν εκείνοι να ακουστούν στη συναυλία. Ψήφισαν τον «Αύγουστο», το «Να’ φευγες» και τον Φύλακα Άγγελο». Ο Φαίδων Καλοτεράκης μας μίλησε για την συγκινητική συμμετοχή όλων των παιδιών της Ιθάκης και των δικών τους ανθρώπων που κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων έφερναν σπιτικά κεράσματα και φαγητά, ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία που αποτελεί και μοναδική περίπτωση, στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, ηχογράφησης τραγουδιών με μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα.

Το CD θα είναι έτοιμο πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει η σκέψη να γίνει η πρώτη του παρουσίαση στις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

* Το ΚΕΘΕΑ είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με την ίδρυση το 1983 της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σίνδου. Μετά από τρεις δεκαετίες, το ΚΕΘΕΑ διαθέτοντας περισσότερες από 120 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού για τα ναρκωτικά και είναι σύμβουλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα τοξικοεξάρτησης. **Διαβάστε ακόμα Vassilikos: Τι κάνει τις παρέες να γράφουν ιστορία;  

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα