Catastroika: Το κινηματογραφικό πείραμα συνεχίζεται
Μπορούν οι θεατές να είναι ταυτόχρονα και οι παραγωγοί μίας ταινίας; Η Catastroika, το δεύτερο κατά σειρά κινηματογραφικό πείραμα του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, αποδεικνύει πως εν μέσω κρίσης η συλλογική παραγωγή μπορεί να είναι μία ικανή εναλλακτική λύση. Δίνοντας συνέχεια στην επιτυχημένη απόπειρα με τη «Χρεοκρατία» (Debtocracy) που παρουσίασε τις αιτίες της […]
Μπορούν οι θεατές να είναι ταυτόχρονα και οι παραγωγοί μίας ταινίας; Η Catastroika, το δεύτερο κατά σειρά κινηματογραφικό πείραμα του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, αποδεικνύει πως εν μέσω κρίσης η συλλογική παραγωγή μπορεί να είναι μία ικανή εναλλακτική λύση. Δίνοντας συνέχεια στην επιτυχημένη απόπειρα με τη «Χρεοκρατία» (Debtocracy) που παρουσίασε τις αιτίες της ελληνικής χρεοκοπίας, η Catastroika εστιάζει τη ματιά της στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Λούις Σεπούλβεδα, ο Κεν Λόουτς και ο Γκρεγκ Πάλαστ μιλούν για την πολιτική του μνημονίου, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ακαδημαϊκοί όπως ο Ντάνι Ρόντρικ, ο Άλεξ Καλίνικος, ο Μπεν Φάιν, ο Κώστας Δουζίνας, ο Ντιν Μπέικερ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σπύρος Μαρκέτος περιγράφουν άγνωστες πτυχές των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όπως και στο Debtocracy, βασικός παραγωγός της CATASTROIKA είναι οι θεατές που ενισχύουν οικονομικά αλλά και με ιδέες τη δημιουργία της. Πώς επηρέασε η επιδείνωση της κρίσης την ανταπόκριση του κοινού; Ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο ένας από τους δημιουργούς της ταινίας, διέψευσε στην Parallaxi τις αρνητικές προβλέψεις: «Ο αριθμός των ανθρώπων που συνεισέφεραν στην παραγωγή πολλαπλασιάστηκε, απλώς η διαφορά ήταν ότι προσέφεραν μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, αυτός που στο Debtocracy έδωσε 50€ στην Catastroika έδωσε 5€. Βέβαια, δεν πρέπει ξεχνάμε πως πολλοί από τους συμπαραγωγούς μας είναι μαθητές και φοιτητές. Πάντως, αυτή μπορούμε να πούμε πως ήταν κατά κάποιο τρόπο η δική μας ενδεικτική μέτρηση της κρίσης.»
Έχουν εμπιστοσύνη οι θεατές- συμπαραγωγή στο τελικό αποτέλεσμα με βάση και την προηγούμενη εμπειρία της «Χρεοκρατίας»; «Κανείς δεν παραπονέθηκε για το αποτέλεσμα, έστω κι αν εκφράστηκαν αρκετές λεκτικές διαφωνίες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς δε ζήτησε να δει την ταινία πριν δημοσιευτεί», επισημαίνει ο Χατζηστεφάνου.
Πώς αντιμετώπισαν την Ελλάδα οι επιφανείς συνεντευξιαζόμενοι που εμφανίζονται στην ταινία; «Η αναφορά στην Ελλάδα μας άνοιξε αρκετές πόρτες. Οι περισσότεροι συνομιλητές μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα και πολλές συνεντεύξεις κατέληξαν σε ελεύθερη κουβέντα μαζί τους.»
Η ταινία προβέλλεται για πρώτη φορά την Πέμπτη, 26 Απριλίου στις 20:00 στην ιστοσελίδα www.catastroika.com με τους δημιουργούς να καλούν τους πολίτες να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους και να γυρίσουν την πλάτη στα δελτία ειδήσεων που θα προβάλλονται την ίδια ώρα. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης, αφού όπως λέει και ο Άρης Χατζηστεφάνου «μόλις βγει στον αέρα, η ταινία παύει να ανήκει σε εμάς και περνά στη διάθεση του κοινού». Αρχεία υψηλής ανάλυσης θα διατίθενται για δωρεάν προβολές σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογράφους αλλά και εκδηλώσεις χωρίς εμπορική εκμετάλλευση.