Ρεπορτάζ

Χιονοδρομικά Β. Ελλάδας: Είδαν άσπρη μέρα και περιμένουν μαζική προσέλευση

Μετά από τα «ζόρικα» Χριστούγεννα, έως και 3.000 κόσμο το σαββατοκύριακο

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χιονοδρομικά-β-ελλάδας-είδαν-άσπρη-μέ-1105486
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μιας και έχουμε χρόνια να δούμε… άσπρη μέρα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης και στα υπόλοιπα πεδινά πέριξ, ζηλεύουμε πολλές φορές τις εικόνες που βλέπουμε με τα χιονισμένα τοπία από κάθε άκρη της Βόρειας Ελλάδας και φυσικά όλης της χώρας.

Οι λάτρεις βέβαια του χιονιού μετά τα… ανοιξιάτικα Χριστούγεννα περίμεναν πώς και πώς τον υδράργυρο να πέσει, όπως φυσικά και τις πρώτες νιφάδες.

Τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα έζησαν το πρώτο δυνατό σαββατοκύριακο, ελπίζοντας ότι ο καιρός θα τους κάνει το… χατίρι και τις επόμενες ημέρες, ώστε η προσέλευση των επισκεπτών να συνεχιστεί.

Εκπρόσωποι των χιονοδρομικών κέντρων μιλώντας στην parallaxi σημειώνουν πάντως ότι η φετινή χρονιά είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την προπέρσινη, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας.

Ελπίζουν σε κίνηση στο Ελατοχώρι

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου είναι ένας από τους αγαπημένους κοντινούς προορισμούς για πολλούς Θεσσαλονικείς τους χειμερινούς μήνες.

«Είχαμε κίνηση το σαββατοκύριακο μιας και χιόνισε και περιμένουμε από εβδομάδα ο καιρός να είναι ακόμη πιο ιδανικός για τους λάτρεις του χιονιού.

Φέτος χιόνισε σε σχέση με πέρσι, δεν είναι επαρκής η ποσότητα του χιονιού, αλλά πάντα με την κατάλληλη προσοχή μπορούμε να κάνουμε σκι.

Ανοίξαμε και πέντε ημέρες μέσα στη διάρκεια των γιορτών. Ελπίζουμε φέτος ότι οι μέρες με χιόνι θα είναι περισσότερες» εξηγεί στην parallaxi άνθρωπος του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, μιας και άλλες χρονιές λόγω της έλλειψης χιονιού το Χιονοδρομικό ξεκινούσε την ουσιαστική λειτουργία του προς τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φλεβάρη.

Μαζική προσέλευση και ωραίο κλίμα στο Πισοδέρι

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και στο Πισοδέρι με τα έως τώρα δεδομένα, όπως σημειώνουν άνθρωποι του τοπικού Χιονοδρομικού Κέντρου, μιλώντας στην parallaxi.

«Είχαμε χιόνι και μέσα στις γιορτές αλλά όχι αυτό που θα θέλαμε. Υπάρχει προσέλευση, ωραίο κλίμα για σκι. Είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά χειρότερα από πρόπερσι».

Έως και 3.000 επισκέπτες στο Καϊμακτσαλάν το σαββατοκύριακο

Αλλαγή κλίματος στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν μετά από μια… ζόρικη περίοδο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου τα χιονοδρομικά της χώρας «μάτωσαν».

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 50% του τζίρου τους τα χιονοδρομικά κέντρα και όλες οι κοντινές επιχειρήσεις τις κάνουν την περίοδο των γιορτών.

Αν και καθυστερημένα οι χιονοπτώσεις άρχισαν και στο Καϊμακτσαλάν με το χιονοδρομικό κέντρο με την χιονόπτωση που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να έχει πλέον 30-40 πόντους χιόνι.

Οικογένειες με μικρά παιδιά που παίζουν με το χιόνι και τα έλκηθρα, καθημερινά βρίσκονται εκεί για μια αναζωογονητική επίσκεψη στο βουνό.

Όσον αφορά το σαββατοκύριακο, άνθρωποι του χιονοδρομικού, εκτιμούν ότι οι αφίξεις άγγιξαν τις 3.000, με σχεδόν τους μισούς να είναι οι… παραδοσιακοί χιονοδρόμοι και φυσικά οι ακαδημίες που επίσης επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο.

Κάτι που φυσικά «ζεσταίνει» και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή, τόσο εστίασης, όσο και εκείνων που πουλάνε εξοπλισμό για το σκι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα