Featured

Χθες βράδυ στα θερινά σινεμά της πόλης, νοιώσαμε και πάλι ωραία!

Επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα! Τα θερινά της πόλης γέμισαν χθες βράδυ...

Μυρτώ Τούλα
χθες-βράδυ-στα-θερινά-σινεμά-της-πόλης-605700
Μυρτώ Τούλα

Eικόνες: Γιώργος Σγουρομάλλης

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά. Ο απόλυτος ορισμός και τα απόλυτα συναισθήματα.  Μετά από 2,5 μήνες παύσης των κινηματογράφων και της συλλογικής εμπειρίας θέασης, οι μικρές οάσεις του κέντρου και των γειτονιών, στριμωγμένες δίπλα σε πολυκατοικίες και ενσωματωμένες στην μουντίλα της πόλης, επέστρεψαν! Στη θερινή τους μορφή. 

Τα φώτα άναψαν, τα καθίσματα αραίωσαν, οι ταμπέλες φωταγωγήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσεις μία ταινία, κάτω από τα άστρα με μία παγωμένη μπίρα στο χέρι και την αγαπημένη σου παρέα με τις προαπαιτούμενες αποστάσεις.

Η γνωστή ατάκα ”ραντεβού στις 9 στα ταμεία!” Εκείνη που ανυπομονούσα να πω τόσο καιρό. Καλό και το Netflix, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την μαγεία της μεγάλης οθόνης!

Τα θερινά σινεμά είναι ένας από τους επίγειους παραδείσους του καλοκαιριού. Εκεί που πάντα θα επιστρέφεις και πάντα θα ”χάνεσαι”, εκεί που εμπιστεύεσαι και ξαναγυρνάς. Ήρθε η ώρα να εκτιμήσεις παραπάνω την μαγεία της 7ης τέχνης. Να ερωτευτείς, να γελάσεις, να κλάψεις και να προβληματιστείς με εκείνα που μόνο ένας σινεφίλ μπορεί να αισθανθεί εις βάθος ψυχής.

Ο Λάκης Ράππος, ιδιοκτήτης του ιστορικού ”Σινέ Ναταλί” μίλησε για το πώς διαμορφώθηκε ο χώρος, λέγοντας πως τα μισά καθίσματα έφυγαν. Την πρώτη νύχτα λειτουργίας στο Ναταλί πήγαν κυρίως νέοι ηλικίας 18-30. Όλα κύλησαν ομαλά, και η κίνηση ήταν αυξημένη. Στα ταμεία οι θεατές ήταν ανυπόμονοι να παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη την πρώτη θερινή προβολή. Η κινητικότητα της θερινής περιόδου στο σινεμά θεωρητικά με τα σημερινά δεδομένα θα είναι αυξημένη.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου ιδιοκτήτης του ”Ελληνίς” μας είπε πως ανάμεσα στα καθίσματα υπάρχει απόσταση από το πίσω στο μπροστά ενάμιση μέτρο, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι θέσεις ανάλογα δηλαδή με την παρέα υπάρχει ένα κενό κάθισμα δίπλα. Με αυτό τον τρόπο έχει μειωθεί η χωρητικότητα του χώρου κοντά στο 50%. Την πρώτη προβολή του ”Ελληνίς” την παρακολούθησαν κυρίως νεαρές ηλικίες 18-35.

”Οι θεατές περίμεναν πάρα πολύ το άνοιγμα των κινηματογράφων. Τους λείψαμε το ακούσαμε πολλές φορές σήμερα. Το σινεμά είναι μία διέξοδος, συναντιέσαι με τον κόσμο, υπάρχει μία έντονη κοινωνικότητα. Το σινεμά εκτιμήθηκε στην καραντίνα, ειδικά για αυτούς τους παλιούς χώρους που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην πόλη. Φάνηκε ότι είμαστε μέλος της κοινωνίας.”

”Η περίοδος που πέρασε ήταν δύσκολη είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε, ανεξαρτήτως γιορτών, και αργιών. Τώρα ξαφνικά είχαμε χρόνο που δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Ξαφνικά βγαίνεις από ένα κλουβί και δεν ξέρεις που να πας. Θέλαμε να ξαναβρεθούμε πίσω στη δουλειά μας. Το θερινό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, το καλοκαίρι θα είναι σχετικά πιο εύκολη εποχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι οι κλειστές αίθουσες που παραμένουν κλειστές. Παραμένουμε κλειστοί ένα τετράμηνο, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση μέτρων για το πότε θα ανοίξουμε. Η κατάσταση γίνεται όλο ένα και πιο δραματική γιατί τα κόστη συνεχίζουν να τρέχουν.”

Τα θερινά σινεμά δείχνουν τα τελευταία χρόνια την δυναμική τους. Ο κόσμος και ειδικά ο Έλληνας το έχει εντάξει στην κουλτούρα του και το αγκαλιάζει το θερινό, οπότε θα υπάρξει θεωρητικά αύξηση.

Ο θερινός κινηματογράφος είναι μία ολοκληρωμένη έξοδος, δεν αποτελεί απλά ένα πολιτιστικό γεγονός. Απολαμβάνεις το ποτό σου, με τον ουρανό και το γιασεμί νιώθεις την ελευθερία του χώρου, μία δραπέτευση από την καθημερινότητα, μία δίωρη εμπειρία, σε έναν πιο ευχάριστο και ανέμελο κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα