Διακοπές στην Ελλάδα: Η χαρά του Άγγλου και Αμερικανού λόγω ισοτιμίας
Η πτώση του ευρώ και οι επιπτώσεις εν μέσω καλοκαιριού - Οι αιτίες και το μέλλον
Το ευρώ κινείται κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και αγγίζοντας μια ισοτιμία ενός προς ένα με το αμερικανικό νόμισμα αυτή την εβδομάδα.
Αυτό είναι σίγουρα ένα καινούριο δεδομένο για τις αγορές που πολλοί το έχουν συνδέσει με την… ψυχολογία των Ευρωπαϊκών χωρών για να εξηγήσουν την ολίσθηση του ευρώ.
Ο αγώνας αντιμετώπισης μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με το νόμισμα.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟΥ;
Ισότητα ευρώ και δολαρίου, σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκό και αμερικανικό νόμισμα αξίζει το ίδιο ποσό.
Οι προσδοκίες που υπήρχαν ότι η οικονομία θα δει ανάκαμψη μετά την περίοδο από την πανδημία του COVID-19 αντικαθίστανται τελικά από προβλέψεις για ύφεση, σε μία περίοδο τελικά που ούτε καν η πανδημία δεν δείχνει να βάζει τελεία.
Ευθύνες για όλο αυτό, έχουν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός ρεκόρ που παρατηρείται. Η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από ό,τι οι ΗΠΑ κι αυτό παίζει τον δικό του ρόλο. Οι φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απώλεια ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Από την άλλη, η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που οι ηγέτες της ΕΕ μεταφράζουν ως αντίποινα για τις κυρώσεις και τις παραχωρήσεις όπλων στην Ουκρανία.
Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο ρεκόρ 8,6% τον Ιούνιο, καθιστώντας τα πάντα, από τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, πιο ακριβά για τους καταναλωτές. Επίσης, σημασία έχει και ο φόβος των κυβερνήσεων και διαφόρων κλάδων, όπως της χαλυβουργίας ή ακόμα και της γεωργίας στην περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω ή κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, όπως απειλεί.
«Τι μας λέει η πτώση του ευρώ; Πως γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη οδεύει σε ύφεση», έγραψε στο Twitter την Τρίτη ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος στον τραπεζικό εμπορικό όμιλο του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής.
Για την ισοτιμία του ευρώ όμως, μίλησε στην Parallaxi, ο Σπύρος Γαρουνιάτης, Οικονομολόγος, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
«Πρακτικά όταν ένα νόμισμα πέφτει, διευκολύνονται οι εξαγωγές του γιατί γίνονται πιο φθηνές και οι εισαγωγές της χώρας ή του συμπλέγματος χωρών όπως είναι η ευρωζώνη εν προκειμένω, δυσκολεύονται γιατί γίνονται πιο ακριβές.
Ο λόγος που γίνεται τόσος ντόρος τώρα, είναι επειδή από την υιοθέτηση του ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια, αυτές τις μέρες που μιλάμε, έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Μία χώρα δηλαδή η οποία υποτίθεται είναι στην κορυφή του ευρώ και της ευρωζώνης, έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα για τον απλούστατο λόγο ότι οι εισαγωγές της για πρώτη φορά, υπερτερούν τις εξαγωγές της. Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη Γερμανία αλλά και γενικά για όλη την Ευρώπη.
Ένα άλλο θέμα επίσης είναι το ενεργειακό. Γιατί η Ευρώπη σήμερα προσπαθεί να καλύψει τα κενά της με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο έρχεται από την Αμερική. Προφανώς, όπως καταλαβαίνουμε, και οι αγορές του LNG με ένα φθηνό ευρώ γίνονται και αυτές πολύ ακριβές, γιατί είναι εισαγωγές. Επειδή ακριβώς μπαίνει η διαδικασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρότατο. Σοβαρό για όλη την ευρωζώνη πλέον. Αλλά η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία που λειτουργούν με το ευρώ τους και αγοράζουν το αμερικανικό LNG έχουν θέμα, γιατί θα ακριβαίνει ακόμα περισσότερο, άρα τροφοδοτεί και τον εσωτερικό μας πληθωρισμό περισσότερο. Μιλάμε δηλαδή για μία μεγάλη κατάρρευση πού ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και για να μιλήσουμε με αριθμούς, στα τέλη Απριλίου ήταν στο 1,08, μετά έκανε μία βουτιά μέχρι τα μέσα Μαΐου που έφτασε στο 1,03, ξανασηκώνεται στο 1,07 και μένει έτσι μέχρι αρχές Ιουνίου, όπου μετά τρώει μία μεγαλειώδη τούμπα που το έφερε σε ισοτιμία και λίγο παρακάτω τις προηγούμενες μέρες και τώρα αυτή την εβδομάδα κινείται μεταξύ 0,999 και 1,005»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Θα γίνει ακριβότερο για τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να ξοδεύουν σε δολάρια, ενώ για τους Αμερικανούς που έχουν την Ευρώπη ως δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, η αναλογία σχεδόν 1 προς 1 σημαίνει ότι όχι μόνο θα χρειάζονται λιγότερο χρόνο υπολογισμού των τιμών, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα αγορών όταν επισκέπτονται προορισμούς της ευρωζώνης όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα που φέτος αποτελεί σημαντικό προορισμό.
Το ίδιο βέβαια, ισχύει και για όσους Βρετανούς κάνουν διακοπές σε χώρες της Ευρωζώνης, αφού όπως εξηγεί ο κ. Γαρουνιάτης, η λίρα και το δολάριο τον τελευταίο καιρό έχουν σχεδόν ακούνητη την ισοτιμία τους.
«Μέσα στην Ευρωζώνη, δεν έχει αντίκτυπο για όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν από τη μία χώρα στην άλλη επειδή δεν έχουμε διαφορετικά νομίσματα. Καλό όμως θα είναι για όσους έρθουν από την Αμερική ή και από τη Βρετανία που θα τα βρουν όλα πιο φθηνά. Όποιος από την Ελλάδα όμως, θέλει να πάει αυτές τις μέρες στην Αγγλία ή στην Αμερική, θα του βγει πολύ πιο ακριβό το ταξίδι.
ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ;
Πολλοί αναλυτές αποδίδουν τη πτώση της αξίας του ευρώ στις προσδοκίες για γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των υψηλά 40 ετών του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο 9,1% ετησίως την Τετάρτη.
Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, τα επιτόκια των τοκοφόρων επενδύσεων τείνουν επίσης να αυξάνονται. Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υψηλότερες αποδόσεις επιτοκίου θα προσελκύσουν χρήματα από τους επενδυτές από ευρώ σε επενδύσεις σε δολάρια. Αυτοί οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν ευρώ και να αγοράσουν δολάρια για να αγοράσουν τις συμμετοχές. Αυτό οδηγεί το ευρώ προς τα κάτω και το δολάριο προς τα πάνω.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα και θα προσθέσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο. Αλλά εάν η οικονομία βυθιστεί σε ύφεση, αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται πιο εύρωστη, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει να διευρύνει το χάσμα επιτοκίων.
ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ;
Κάποιοι οικονομολόγοι το πιστεύουν. Η Nomura έχει βραχυπρόθεσμο στόχο 0,95 $.
Οι αναλυτές λένε ότι μέχρι να βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές, το ευρώ θα παραμείνει σε ύφεση. Ακόμα κι αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, η Fed αυξάνει περισσότερο, προσελκύοντας μετρητά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ευρώ θα μπορούσε επίσης να πληγεί από τους κινδύνους κατακερματισμού, όπου το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων κρατών αυξάνεται περισσότερο από τα πλουσιότερα κράτη.
Ένας ευνοϊκός παράγοντας για το ευρώ είναι ότι το shorting του νομίσματος είναι ήδη δημοφιλές εμπόριο στις αγορές συναλλάγματος αυτή τη στιγμή και η πτωτική θέση πλησιάζει τα ιστορικά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την απότομη πτώση του.