Ρεπορτάζ

Δήμος Σιθωνίας: Ισοπεδώνουν «παράνομα» παράκτια περιοχή στη Συκιά, για να γίνει beach bar

Σύμφωνα με καταγγελία, οι εργασίες εκτελούνται εν αγνοία της Πολεοδομίας Σιθωνίας – Αναφορά στην αστυνομία και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου   

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-σιθωνίας-ισοπεδώνουν-παράνομ-1061672
Φίλιππος Δεργιαδές

Το εν λόγω «έργο» της τουριστικής ανάπτυξης, beach bar με ξαπλώστρες, εκτελείται σε ύψωμα της περιοχής Γριάβα, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία, στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Συκιάς. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία, δύο μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα ισοπεδώνουν ένα μεγάλο οικόπεδο, χωρίς να υπάρχει καμία άδεια από καμία αρμόδια υπηρεσία.

Τα σκαπτικά μηχανήματα απομακρύνουν βράχους και ισοπεδώνουν το χώρο σε δύο επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, όπου θα λειτουργήσει παραλιακό κατάστημα εστίασης. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία Γριάβα της Συκιάς και απέχει από την ακτογραμμή μόλις μερικές δεκάδες μέτρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Δοχειαρίου, του Αγίου Όρους, έναντι ενοικίου σε επαγγελματία της εστίασης για τη δημιουργία beach bar.

Η ισοπέδωση και αλλοίωση του χώρου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναφορές αλλά και καταγγελίες, αποτελεί μία αυθαίρετη ενέργεια που προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, «δεδομένου μάλιστα του ιδιάζοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην όλη περιοχή , στην οποία υπάρχουν και περιοχές χαρακτηρισμένες ως ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας) του δικτύου NATURA».

«Επικοινώνησα με την Πολεοδομία και απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν για τις εργασίες που γίνονται»

Η Μ.Κ., που διατηρεί εξοχική κατοικία στην περιοχή, ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, καταγγέλλει στη Parallaxi, πως όλη η επιχείρηση ισοπέδωσης τμήματος της περιοχής στη θέση Γριάβα, αποτελεί εμφανώς μία αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια για την οποία δεν έχει κινητοποιηθεί κανείς αρμόδιος.

Όπως αναφέρει, η ίδια επικοινώνησε με την Πολεοδομία Σιθωνίας, υπάλληλος της οποίας την ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει αν έχει εκδοθεί από την υπηρεσία κάποια σχετική άδεια. Επίσης αναφέρει ότι ο «εργολάβος» που έχει αναλάβει τη ισοπέδωση και διαμόρφωση του χώρου, δεν έχει τοποθετήσει καμία πινακίδα, ως όφειλε, για τις εργασίες που εκτελούνται.

Επίσης κατέθεσε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία Σιθωνίας, από όπου την διαβεβαίωσαν ότι θα ερευνήσουν την υπόθεση αλλά και σχετική αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου.

«Ξέρω ότι υπάρχει ένα κενό σε ότι αφορά την άδεια, επικοινώνησα με την Πολεδομία και τους ενημέρωσα και εγγράφως και μου απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν για τις εργασίες που γίνονται. Προφανώς το έργο είναι παράνομο και παράτυπο», αναφέρει η κ. Μ.Κ. και τονίζει πως αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό για την περιοχή καθώς αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον και παράνομα στήνεται ένα ακόμα beach bar, που ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται και το δημόσιο χώρο.

Δήμαρχος Σιθωνίας: Δεν γνωρίζω τίποτα

Την καταγγελία της κυρίας Μ.Κ. για ανυπαρξία και μη έκδοση αδείας από την Πολεοδομία του δήμου Σιθωνίας, επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Όπως ανέφερε στον δημοτικό σύμβουλο Σιθωνίας Θανάση Ξανθόπουλο, αγνοεί το θέμα και δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια και προφανώς οι εργασίες είναι παράνομες.

«Επικοινώνησα με τον δήμαρχο Σιθωνίας και τον ρώτησα για το θέμα και μου είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό και πως προφανώς δεν έχει εκδοθεί άδεια» τόνισε στην Parallaxi, ο δημοτικός σύμβουλος Σιθωνίας, Θανάσης Ξανθόπουλος.

Μετά από όλα αυτά μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον. Ακόμα και να έχει ενοικιαστεί το χώρος, η διαμόρφωση του χώρου θα πρέπει να έχει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, με την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Υπάρχει τελικά άδεια ή κάποιοι ακολουθούν την «πεπατημένη», η οποία σε προεκλογική περίοδο επιβάλει έναν «εφησυχασμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα