ΕΙΚΟΝΕΣ: Μια μοναδική εμπειρία μέσα στο τούνελ του Οχυρού Ρούπελ
Το οχυρό λειτουργεί ως ιστορικό μνημείο και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε ένα τμήμα από τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του
Οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς τον Προμαχώνα για τα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα έχουν την μοναδική ευκαιρία να κάνουν μια στάση και να κατευθυνθούν στην πινακίδα «Προς οχυρό Ρούπελ» για να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.
Το Οχυρό Ρούπελ αποτελεί αμυντικό συγκρότημα (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία «Οχυρά») κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
Φτάνοντας κανείς αντικρίζει τα υψώματα κατά μήκους του Άγκιστρου και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η είσοδος στο οχυρό είναι δωρεάν παρ όλα αυτά ο χώρος παραμένει φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. Οι φαντάροι είναι ευγενέστατοι και πάντα πρόθυμοι να ξεναγήσουν το κοινό. Στο ΚΨΜ μπορεί κανείς να κάνει μια στάση, να πιει καφέ να αγοράσει αναμνηστικά και να ατενίσει την θέα.
Το οχυρό λειτουργεί ως ιστορικό μνημείο και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε ένα τμήμα από τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του. Μια μοναδική εμπειρία που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου αποτελεί η αναπαράσταση μάχης που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, στον εορτασμό της Επετείου της μάχης των Οχυρών.
Κύρια αποστολή του οχυρού Ρούπελ ήταν να εμποδίσει τη διέλευση των εχθρικών στρατευμάτων αποτρέποντας τα να κινηθούν προς Σέρρες και στην συνέχεια στην Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά το οχυρό παρείχε τη δυνατότητα ελέγχουν των διαβάσεων από την περιοχή του Βουλγαρικού Πετριτσίου προς την κοιλάδα των Σερρών και αντίστροφα.
Το σημερινό οχυρό Ρούπελ κατασκευάστηκε από το 1936 ως το 1940, στην ίδια θέση που εκτείνονταν οι οχυρώσεις του 1914. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν επτά μεγάλα στεγανά συγκροτήματα και εννέα μεμονωμένα πολυβολεία. Η κατασκευή τους κόστισε 1.060 δις δραχμές που αντιστοιχούν με τα σημερινά δεδομένα σε 55 δις ευρώ. Χρειάστηκαν 66 τόνοι τσιμέντο και 2856 ημερομίσθια εργασίας.
Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υπόγειων οχυρώσεων και σχεδόν το σύνολο των εξωτερικών έργων του συγκροτήματος (πολυβολεία, αντιαρματικά πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, βομβιδοβολεία, παρατηρητήρια).
Τις δεκαετίες 1960 και 1970 πραγματοποιήθηκαν έργα ανακατασκευής των οχυρώσεων του Ρούπελ και μεγάλο μέρος του αρχικού έργου, χρησιμοποιήθηκε εκ νέου στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.
Από ολόκληρο το συγκρότημα του Ρούπελ, επισκέψιμη για το κοινό είναι σήμερα η κεντρική στοά που στέγαζε τον Σταθμό Διοικήσεως που ήταν και η έδρα του διοικητή Γεωργιου Δουράτσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την “καρδιά” του οχυρού.
Από τα αριθμητικά δεδομένα μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει πόσο κοστοβόρος, καταστροφικός και μάταιος είναι ο κάθε λογής πόλεμος.
Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει σήμερα η επίσκεψη σε ένα οχυρό πέρα από τις ιστορικές πληροφορίες, την διατήρηση και την ανάδειξη της μνήμης; Μπορεί να αποτελέσει μια υπενθύμιση της καταστροφικότητας και των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν οι πόλεμοι, οι επεκτατικές βλέψεις και οι εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις. Χιλιάδες ζωές χάθηκαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους αφήνοντας πίσω τους χώρες ερείπια, ταλαιπωρημένους λαούς, έχθρα, φανατισμό και προκαταλήψεις.
Σήμερα οι σχέσεις Ελλάδος Βουλγαρίας έχουν βελτιωθεί, οι δύο χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ένωση, έχουν εμπορικές και επαγγελματικές σχέσεις, ο τουρισμός από την μια προς την άλλη χώρα είναι αυξημένος και το οχυρό στέκει ως μνημείο που υπενθυμίζει την ένδοξη ιστορία του αλλά και τα απάνθρωπα εγκλήματα της ανθρωπότητας που στήνει σύνορα και πολέμους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : Καθημερινά 09:00 – 13:00.
ΕΙΣΟΔΟΣ : Ελεύθερη. Ωστόσο επειδή πρόκειται για στρατιωτική περιοχή, οδηγοί Ι.Χ. και λεωφορείων παραδίδουν στην κεντρική είσοδο Αστυνομική Ταυτότητα, που τους επιστρέφεται κατά την αναχώρησή τους από το συγκρότημα.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ : Μέσω του Κάθετου Άξονα Α25 της Εγνατίας Οδού (Λαγκαδάς – Σέρρες – Προμαχώνας) με έξοδο στον Κόμβο 16 (Απόσταση Θεσσαλονίκη – Κόμβος Ρούπελ 115 χλμ). Στη συνέχεια ασφαλτοστρωμένη οδός καταλήγει στο Ρούπελ ( 4,5 χλμ).
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ : Καταρτισμένο στρατιωτικό προσωπικό, πραγματοποιεί καθημερινά τακτικές οργανωμένες ξεναγήσεις, στο λόφο “Προφήτης Ηλίας” (με το λιτό ηρώο και το παρατηρητήριο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), στο Στρατιωτικό Μουσείο και στην κεντρική στοά, που στέγαζε κατά τον Β΄ Π.Π. τον Σταθμό Διοικήσεως του συγκροτήματος.
ΚΥΛΙΚΕΙΟ : Το Κυλικείο & Πωλητήριο Αναμνηστικών λειτουργεί καθημερινά 09:00 – 13:00.