Εκεί πίσω δεν είχε πια ζωή
Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ Λέξεις: Parallaxi Ο Ορχάν Τσολάκ βρέθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου στην Ειδομένη. Οι εικόνες αποτυπώνουν το δράμα που έζησαν χιλιάδες πρόσφυγες μπροστά στα κλειστά σύνορα με τα Σκόπια. Η Ειδομένη βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, στη δυτική όχθη του ποταμού Αξιού σε μικρή απόσταση από την συνοριογραμμή με την Π.Γ.Δ.Μ. Και 75 χλμ […]
Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ Λέξεις: Parallaxi
Ο Ορχάν Τσολάκ βρέθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου στην Ειδομένη. Οι εικόνες αποτυπώνουν το δράμα που έζησαν χιλιάδες πρόσφυγες μπροστά στα κλειστά σύνορα με τα Σκόπια.
Η Ειδομένη βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, στη δυτική όχθη του ποταμού Αξιού σε μικρή απόσταση από την συνοριογραμμή με την Π.Γ.Δ.Μ. Και 75 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του μικρού χωριού ήταν ο πρώτος σταθμός σε ελληνικό έδαφος για τα τρένα που προέρχονταν από τα Βαλκάνια και τον Βορρά.
Εδώ και τρία περίπου χρόνια, στα σύνορα Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ., στην Ειδομένη, εξελίσσεται ένα δράμα μετακίνησης ανθρώπων από χώρες της Ασίας και της Μ. Ανατολής προς την Ευρώπη.
Οι πρώτοι μετανάστες που έφτασαν στο πέρασμα της Ειδομένης με σκοπό να περάσουν στις χώρες της Β. Ευρώπης ήταν από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Αφρική. Από το καλοκαίρι του 2014, η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία έφερε χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες εδώ, μετά από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης. Οι αφίξεις πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο φέτος το καλοκαίρι, δημιουργώντας μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού των απελπισμένων ανθρώπων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Οι Γιατροί χωρίς σύνορα και οργανώσεις από τη Θεσσαλονίκη με εθελοντές ήταν στο πλευρό τους βοηθώντας όσο μπορούσαν.
Εν τω μεταξύ το κλείσιμο των συνόρων προς τα Σκόπια ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στην Ειδομένη αναμένοντας σε άθλιες συνθήκες τη συνέχεια του ταξιδιού τους στη Γευγελή των Σκοπίων για να πάρουν το τρένο για τη Σερβία. Ένα ταξίδι απελπισμένο από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά και από κει στον Πειραιά ή στην Καβάλα και μετά οδικώς για τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Ειδομένη με ελπίδα το πέρασμα στη Γευγελή με τα πόδια. Και μετά 10 ευρώ εισιτήριο μέχρι το Ταμπάνοβτσε στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία. Από εκεί περνούν τα σύνορα με την Σερβία για την πόλη Πρέσεβο. Κι από κει άλλη αναμονή για Ουγγαρία… από σύνορα σε σύνορα μέχρι τον “παράδεισο” της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας.
Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, με τα σύνορα κλειστά, περίπου 3-4000 πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης- Γευγελής. Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων με τραυματισμούς και συμπλοκές και την κατάσταση να γίνεται ασφυκτική. Το Σάββατο 22 Αυγούστου, μετά από μια βροχερή νύχτα που έκανε αφόρητη την κατάσταση για τους χιλιάδες εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες ανθρώπους, νέα επεισόδια σημειώθηκαν με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και γκλομπ. Οικογένειες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά βρέθηκαν ανάμεσα στους συγκρουόμενους…
Προς το απόγευμα εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τη συνοριογραμμή από σημεία με μικρή φύλαξη, οπότε και αποφασίστηκε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
Τελικά η διέλευση επιτράπηκε σταδιακά, καταρχήν σε ευάλωτες ομάδες και σταδιακά όλοι επιβιβάστηκαν σε τρένα και λεωφορεία για τα σύνορα με την Σερβία, με στόχο στη συνέχεια, να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Η κατάσταση τελικά έχει εκτονωθεί και η διέλευση γίνεται πλέον σε μια συνεχή ροή χωρίς θερμά επεισόδια.