Εξιχνιάσθηκαν δεκάδες υποθέσεις απάτης σε βάρος ανυποψίαστων Θεσσαλονικέων
Τι ζητάει η ΕΛ.ΑΣ από τους πολίτες.
Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από 63χρονο άντρα, που έλαβαν χώρα από το έτος 2014 έως και τον Αύγουστο του 2018, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς στο πλαίσιο πολύμηνης, ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας.
Πρόκειται για ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για Απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τετελεσμένες και σε απόπειρα, ενώ σημειώνεται ότι βρίσκεται ήδη κρατούμενος σε Γενικό Κατάστημα Κράτησης κατόπιν εκκρεμούς καταδικαστικής απόφασης για συναφές αδίκημα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης, προσποιούμενος τον Διευθυντή ή Προϊστάμενο οικονομικής Υπηρεσίας, προσέγγιζε ηλικιωμένους στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, και αναφερόμενος είτε σε κοινό τόπο καταγωγής είτε σε συγγένεια μαζί τους, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και αποσπούσε τον αριθμό των τηλεφώνων τους.
Στη συνέχεια, σκηνοθετούσε έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία με τα υποψήφια θύματά του και εκμεταλλευόμενος τόσο την εμπιστοσύνη που είχε κερδίσει όσο και το κύρος που πήγαζε από την υποτιθέμενη θέση του, υποστήριζε ψευδώς ότι, συγγενικό του πρόσωπο έχει εισαχθεί εσπευσμένα για νοσηλεία ζητώντας ταυτόχρονα “δανεικά” χρήματα προκειμένου να καλύψει τις πρώτες ανάγκες.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης του είναι ότι, πολύ συχνά άλλαζε την εμφάνισή του προκειμένου να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και να δυσχεράνει το έργο των αστυνομικών Αρχών αναφορικά με τη συσχέτιση – ταυτοποίηση των στοιχείων του.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι, με τον τρόπο αυτό ο 63χρονος:
Εξαπάτησε συνολικά (34) πολίτες, αποπειράθηκε να εξαπατήσει επιπλέον (7) άτομα, αποκόμισε από την παράνομη δράση του το χρηματικό ποσό των (6.860) ευρώ, ενώ αποπειράθηκε να αποσπάσει το επιπλέον χρηματικό ποσό των (9.000) ευρώ.
Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.