Ένα μαγαζί στο κέντρο δίνει ζωή σε απεξαρτημένους!
Στα Λαδάδικα έχει στηθεί ένα μαγαζί για καλό σκοπό.
Λέξεις: Στέλλα Παϊσανίδη
Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου
Σε έναν κρυμμένο θησαυρό στα Λαδάδικα, για ανθρώπους που λατρεύουν τις χειροποίητες κατασκευές και μπορούν να δεθούν συναισθηματικά, περιηγούμαστε αυτή τη φορά. Ο λόγος για το KΕΘΕART, ένα επιτυχημένο πρότζεκτ πάνω και πέρα από καταναλωτικούς σκοπούς.
Στο χώρο- ιδιοκτησία του ΚΕΘΕΑ, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων- φιλοξενούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλα τα προϊόντα των παραγωγικών μονάδων και των δημιουργικών εργαστηρίων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και των Συλλόγων Οικογένειας των προγραμμάτων του οργανισμού.
Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν χώρο προβολής της δημιουργικής προσπάθειας που συντελείται στο σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και ταυτόχρονα να ενισχύσει την αυτοχρηματοδότηση του οργανισμού. Μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης το εργαστήριο υποστηρίζει το έργο της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Γι’ αυτό στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα απεξαρτημένα άτομα με μέγιστο διάστημα εργασίας έναν χρόνο ενώ όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν με κάποιο τρόπο στο έργο μπορούν να εργαστούν στο κομμάτι της πώλησης ή σε άλλους αντίστοιχους τομείς εθελοντικά.
Από τη Σίνδο στα Λαδάδικα
Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται στο Εργαστήρι Κεραμικής στη Σίνδο από τον Θοδωρή Γαλιγαλίδη, αναγνωρισμένο δάσκαλο κεραμικής, σε συνεργασία με μέλη της επανένταξης. Ως μέλη της επανένταξης θεωρούνται τα πρώην εξαρτημένα άτομα που έχουν καταφέρει πλέον να περάσουν από τη φάση της θεραπείας στο στάδιο επανένταξης στην κοινωνία.
Καθώς το εργαστήριο στη Σίνδο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, παράγοντας έργα με μεράκι και την απαιτούμενη σοβαρότητα αποφασίστηκε ότι τα έργα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βγουν προς τα έξω και να αναγνωριστούν από το κοινό.
Όπως μας πληροφορεί ο Θοδωρής «κάποιοι από τους συμμετέχοντες συνέχισαν τη ζωή τους, άλλοι έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν στην Καλών Τεχνών και εργάζονται ή εργάστηκαν ως βοηθοί στο εργαστήριο ενώ άλλοι δεν το εξασκούν και αποτέλεσε γι’ αυτούς ένα μεταβατικό στάδιο, όπου η δημιουργικότητα τους βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους».
Τεχνοτροπία «ψημένη» και θεαματική
Όλα τα έργα κατασκευάζονται με εισαγόμενο πηλό “stoneware”, ψημένα στους 1220 βαθμούς και γυαλί “fusing” και αυτό γιατί επιδιώκεται η υψηλή πιστότητα των υλικών. Κάποιες φορές γίνονται και κατασκευές vitro και κοσμημάτων. Στο εργαστήριο οι μαθητευόμενοι δουλεύουν διάφορες τεχνικές όπως είναι η τεχνική γραφιτών με σκάλισμα. Μάλιστα, το εργαστήριο είναι ελεύθερο, βγάζοντας μία τεράστια γκάμα προϊόντων. Δεν υπάρχουν θεματικές ούτε και ονομασίες έργων και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Θοδωρή «η επανάληψη δεν μπορεί και δεν πρέπει να ‘ναι η ίδια». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επισημαίνει ότι παραγγελίες γίνονται υπό συγκεκριμένους όρους.
Έργα του εργαστηρίου έχουν φιλοξενηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κεραμικής, τις γκαλερί ΖΜ και ΖΕΥΞΙΣ, τη ΧΑΝΘ, σε καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως το porto valitsa και το artFACT, καθώς και σε εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί από δήμους και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, το εργαστήρι έχει φιλοξενήσει και παρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του καλλιτέχνες, όπως η Μαίρη Βογιατζόγλου, ο Joan Cots, ο Γιώργος Βαβάτσης, ο Χρήστος Αλαβέρας.
Η τεχνική raku ή Nakedraku- απαιτεί μία πολύ καλή προετοιμασία. Tα έργα ψήνονται σε ειδικά διαμορφωμένους φούρνους στους 850 με 900 βαθμούς. Ύστερα από μία ειδική διαδικασία προκύπτουν αντικείμενα με μία μοναδική αισθητική άποψη που εξελίσσεται και ολοκληρώνεται την ίδια στιγμή.
«Το μαγαζί KΕΘΕART απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να δουν μία διαφορετική αισθητική αλλά και να συνυπάρξουν μαζί της σε μία καθημερινότητα», λέει ο Θοδωρής. Σε ένα δεύτερο επίπεδο «απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται για την ανατροφοδότηση που προσφέρει εκείνο που αγοράζουν». Όπως εξηγεί, η πώληση ενός προϊόντος σημαίνει την ανταπόκριση του κόσμου στο έργο των απεξαρτημένων. «Αυτή η ανατροφοδότηση», δηλαδή, «επιτρέπει στα παιδιά να βρουν τα πατήματα που χρειάζονται για να γυρίσουν στη ζωή».
Προτάσεις για δώρα με συμβολισμό
Οι περισσότεροι πελάτες φαίνεται πως εντοπίζουν το μαγαζί τυχαία. Μάλιστα το 60% των πελατών είναι ξένοι, συνήθως Ιταλοί και Ισραηλινοί. Γενικώς, μπαίνει όλο το φάσμα των ηλικιών. Από μία μικρή ηλικία για να πάρουν ένα κόσμημα μέχρι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για να αγοράσουν ενδεχομένως κάποιο διακοσμητικό. Πάντως «η κίνηση έχει τα σκαμπανεβάσματα της εποχής».
Από τη μεριά της, η εθελόντρια Νούλα κάνει τις δικές της προτάσεις για την αγορά δώρου από το μαγαζί. Μία ιδέα περιλαμβάνει το σετ του τσίπουρου που κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι και «φεύγει» συνεχώς, άλλη περίπτωση είναι οι κούπες αλλά και τα επιτοίχια διακοσμητικά. Μάλιστα, οι τιμές είναι προσιτές για όλους. Ξεκινούν από 5 με 8 ευρώ και ανάλογα με την ποιότητα και το χρόνο εργασίας μπορεί να φτάσουν τα 100 με 120 ευρώ. Ωστόσο, «η δουλειά τους ποτέ δε βγαίνει ενώ στον ιδιωτικό τομέα ένα αντίστοιχο έργο θα κόστιζε μέχρι και 180 ευρώ», συμπληρώνει.
Αυτή την περίοδο στο KΕΘΕART εργάζονται εθελοντικά πέντε πωλητές: o Nίκος, η Νούλα, η Φωτεινή, η Αγγελική και η Βίκυ. Όλοι τους με μεράκι και έντονη την ανάγκη να προσφέρουν.
«Η αύρα του μαγαζιού και των ανθρώπων μου ταίριαξαν και έτσι εργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια και δεν σκοπεύω να σταματήσω», λέει η Νούλα.
«Κλικ» στο online κατάστημα
Κύριος στόχος του KΕΘΕART αποτελεί αυτή τη στιγμή η διάθεση των προϊόντων και μέσω του ιντερνετικού καταστήματος. Η υλοποίησή του βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο καθώς υπάρχουν δυσκολίες όπως οι διαδικασίες δημοσίου, η έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ευθραυστότητα των προϊόντων αλλά και το αυξημένο κόστος μεταφοράς.
Κάθε προϊόν κεραμικής και γυαλιού του εργαστηρίου του ΚΕΘΕΑ αποτελεί αντικείμενο υψηλής ποιότητας και πιστότητας που συνδυάζουν αισθητική και χρησιμότητα. Αγοράζοντάς τα υποστηρίζετε την προσπάθεια ανθρώπων να απελευθερωθούν από τα ναρκωτικά και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Μόλις οι αγορές απέκτησαν ξανά το χαμένο τους νόημα!
*ΚΕΘΕART, Πίνδου 4, Πλατεία Μοριχόβου Λαδάδικα, T: 2310 221 235
*Εργαστήριο κεραμικής και γυαλιού, Σίνδος, Τ: 2310 798 694 & 2310 798 139, Ε-mail [email protected]