Έναρξη τον Σεπτέμβριο, για την απογευματινή λαϊκή αγορά στην Κώττα Ρούλια
Αναμένεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η απόφαση για τη λειτουργία – Επιμένουν αρνητικά οι έμποροι του ιστορικού κέντρου
Στα χέρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται το θέμα της λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής αγοράς, η οποία, όπως εκτιμάται από τους επαγγελματίες του κλάδου, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να «ανοίξει τις πύλες της» στην οδό Κώττα Ρούλια, στην περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα είχε «παγώσει» στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, είχε συγκεντρώσει 20 θετικές ψήφους, έναντι δύο αρνητικών. Ως κανονιστική απόφαση θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 25 θετικές ψήφους, αλλά τελικά όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, αλλά και ο αρμόδιος Φορέας Λειτουργίας Λαικών Αγορών, που υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης επί του θέματος είναι γνωμοδοτική. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του δήμου είναι θετική υπέρ της λειτουργίας της απογευματινής λαικής αγοράς, καθώς για να εγκριθεί μία γνωμοδότηση, απαιτείται η απλή πλειοψηφία.
Η διαδικασία προς την τελική ευθεία
Τα επόμενα βήματα είναι να εγκριθούν από την Τροχαία οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θέμα που δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες καθώς στην οδό Κώττα Ρούλια, όπου θα λειτουργεί η απογευματινή λαϊκή αγορά, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι σχεδόν μηδενική.
Μετά την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, το θέμα της λειτουργίας και της έγκρισης της αδειοδότησης, θα τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου όπως εκτιμάται, υπάρχει θετικό κλίμα. Ο ίδιος μάλιστα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, φέρεται να συμφωνεί στην λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς. Επίσης, μετά το πράσινο φώς από την ΠΚΜ, θα πρέπει να δοθεί κάποιο χρονικό διάστημα, ως προθεσμία, για τη διατύπωση και κατάθεση τυχόν προσφυγών και ενστάσεων σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση και τη λειτουργία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται πως πρόκειται για διοικητικά διαδικαστικά και πως η απογευματινή λαϊκή αγορά της Κώττα Ρούλια, θα μπορέσει να λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού ή, το αργότερο, στις αρχές του φθινοπώρου.
«Θα είναι η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά σε όλη την Ελλάδα και θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη»
Όπως αναφέρει στην Parallaxi , ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών, Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής, «η απόφαση πλέον εναπόκειται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την θετική γνωμοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση της Περιφέρειας, πιστεύουμε θα είναι θετική καθώς, η απογευματινή λαϊκή αγορά δεν ενοχλεί, ο κόσμος τη ζητάει. Η λαική αγορά ειδικά η απογευματινή είναι ένα ανάχωμα στην ακρίβεια. Οι πολίτες, οι καταναλωτές ζορίζονται οικονομικά από τις τιμές που επικρατούν και βλέπουμε ότι οι λαϊκές αγορές είναι το τελευταίο καταφύγιο των νοικοκυριών και του καταναλωτή. Γι αυτό λέμε ότι θα βοηθήσει τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να κάνουν τις αγορές τους το πρωί, να έχουν μία εναλλακτική λύση το απόγευμα».
Τονίζει δε πως πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βήμα που γίνεται μακριά από εμπορικά καταστήματα και στεγασμένο εμπόριο και μακριά από κατοικημένη περιοχή.
«Δεν υπάρχει απογευματινή λαϊκή αγορά πουθενά σε όλη την Ελλάδα, θα είναι η πρώτη και θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και ευελπιστούμε, και είμαστε σίγουροι, ότι θα την αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί θα προσφέρει λύσεις», τονίζει και υποστηρίζει πως «εκεί που θα λειτουργήσει δεν ενοχλεί κανέναν, είναι μία περιοχή χωρίς σπίτια και χωρίς εμπορικά καταστήματα» . Επίσης αποκλείει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει απογευματινή λαϊκή αγορά εντός του αστικού ιστού.
«Κάποιοι πρότειναν εναλλακτικά οι λαϊκές που ήδη υπάρχουν να λειτουργήσουν και το απόγευμα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι ασύμβατο, διότι δεν γίνεται να ενοχλούμε τον κόσμο και το απόγευμα. Τους ενοχλούμε τα πρωινά, δεν χρειάζεται να το επεκτείνουμε και το απόγευμα. Αυτό για μάς είναι αδιανόητο» τονίζει.
Ο πρόεδρος του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γρηγόρης Κωτσόπουλος, επίσης αναφέρει πως «μετά το πράσινο φώς από το δήμο Θεσσαλονίκης, με την θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αναμένουμε επίσης να συναντήσει θετική αντιμετώπιση». «Εκτιμάμε πως το αργότερο τον Σεπτέμβριο η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει», τονίζει.
Παρέμβαση και στην Περιφέρεια από τους αντιδρώντες
Ωστόσο από την πλευρά των εμπόρων και των επαγγελματιών που αντιδρούν στην λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς, εκτιμάται ότι οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες θα συνεχιστούν.
Μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ανέφερε στην Parallaxi ότι «μετά τις παρεμβάσεις μας προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα υπάρξει η αντίδραση μας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι δεν υπάρχει διαβούλευση».
Να θυμίσουμε ότι μερίδα καταστηματαρχών αι εμπόρων, ιδίως της περιοχής του κέντρου της πόλης θεωρούν ότι η λειτουργία απογευματινών λαικών αγορών βλάπτουν το στεγασμένο λαϊκό εμπόριο, που επωμίζεται δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα και πως η λαική αγορά της Κώττα Ρούλια θα είναι η αρχή για την επέκταση τους και σε άλλες περιοχές.
Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρο του Σύλλογου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. Χρήστος Νικολόπουλος, έχει υποστηρίξει πως η συγκεκριμένη λαική αγορά δεν θα είναι μόνο απογευματινή καθώς θα λειτουργεί 12μ-6μμ ενώ θα έχει τον χαρακτήρα του “open mall” και πως «δε γίνεται να μεταφερθεί το 80% του λαϊκού εμπορίου, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν είναι όλος ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης κατά της λειτουργίας των απογευματινών λαϊκών αγορών. Π.Χ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, παρότι εκφράζει επιφυλάξεις και ζητά αυστηρή τήρηση των κανόνων, δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά, με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Παντελή Φιλιππίδη να δηλώνει πως «η νέα λαϊκή αγορά που θα λειτουργεί απόγευμα, θεωρώ ότι δεν πλήττει τόσο την εμπορική δραστηριότητα, διότι στο σημείο όπου θα λειτουργήσει δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, ιδίας δραστηριότητας κατά μείζονα λόγο».