Ένας Θεσσαλονικιός στο διάστημα
Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια όταν έιχα πετύχει σε κάποιο blog έναν Πολωνό που έστειλε μια κάμερα στα 20χλμ και έβγαλε λήψεις της Γης. Μηχανικός υπολογιστών στο επάγγελμα και από μικρός κολλημένος στο διάστημα, πώς να κοιμηθείς μετά ήσυχος… Έτσι αποφάσισα να το βάλω μπρος, αν και ποτέ δε περιμένα να τα καταφέρω. Η […]
Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια όταν έιχα πετύχει σε κάποιο blog έναν Πολωνό που έστειλε μια κάμερα στα 20χλμ και έβγαλε λήψεις της Γης. Μηχανικός υπολογιστών στο επάγγελμα και από μικρός κολλημένος στο διάστημα, πώς να κοιμηθείς μετά ήσυχος…
Έτσι αποφάσισα να το βάλω μπρος, αν και ποτέ δε περιμένα να τα καταφέρω. Η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να βρω τα communities που ασχολούνται με αυτό το θέμα και όπως όλοι οι true hackers έτσι και αυτοί βρίσκονταν στο πανάρχαιο low-tech IRC. Εκεί η γνώση ρέει άφθονη. Άτομα από όλο τον κόσμο με βοηθήσαν μέχρι το τέλος.. Θα επισημάνω όμως περισσότερο τους Βρετανούς, Γερμανούς και Βέλγους που μου στείλανε δικά τους λεφτά και εξοπλισμό αξίας γιατί απλώς δεν είχα χρήματα να τα αγοράσω ο ίδιος…
Τα near space projects υλοποιούνται με την βοήθεια των ΗΑΒ ή high-altitude balloons. To HAB είναι ένα μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο σε ένα αλεξίπτωτο και με ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης & εντοπισμού και διάφορους αισθητήρες. Αφού γεμίσουμε το μπαλόνι με ήλιο ή υδρογόνο το ελευθερώνουμε και αυτό ανυψώνεται. Όταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση το μπαλόνι διογκώνεται και σκάει. Μετά το αλεξίπτωτο παίζει τον δικό του ρόλο που είναι να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Με την βοήθεια τον συστημάτων πλοήγησης εντοπίζουμε το φορτίο και ανακτούμε τις φωτογραφίες που βρίσκονται στις κάμερες.
Στο δικό μου project, σχεδόν όλα συστήματα και το software είναι αυτοσχέδια, πράγμα που πρόσθεσε επιπλέον δυσκολία στο όλο εγχείρημα καθώς δεν είμαι ηλεκτρονικός. Μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης κατάφερα να το τελειώσω. Στις 19 Ιουλίου 2012 ελευθέρωσα το HAB μου. Αυτό ανυψώθηκε στα 38.884 μέτρα και πήρε υπέροχες λήψεις της βόρειας Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου.
Προσγειώθηκε σε κάτι χωράφια με βαμβάκι στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης. Λόγω ενός bug στο software της τηλεμετρίας λάμβανα λάθος συντεταγμένες και το έψαχνα για έξι ημέρες στον Σοχό Θεσσαλονίκης με τον κυνηγετικό τους σύλλογο. Ένας φίλος μου διαπίστωσε το πρόβλημα και μέσα σε λίγα λεπτά επαναφέραμε τις πραγματικές συντεταγμένες. Το άλλο πρωί ανακτήσαμε το φορτίο με μηδενικές ζημιές και θα επαναχρησιμοποιηθεί αυτούσιο στις επόμενες αποστολές. Η εικόνα με τον Όλυμπο επελέγη και σαν Earth Science Picture of the Day της 28ης Ιουλίου από την NASA.
Η επίσημη ιστοσελίδα του project στο facebook με περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο είναι: http://www.facebook.com/slaros.project