Επιχειρώντας κόντρα στο σκοτάδι
∆εν ξέρω αν η κρίση δηµιουργεί ευκαιρίες αλλά σίγουρα αν είσαι καλά προετοιµασµένος µπορείς να την αντιµετωπίσεις και – γιατί όχι – να την ξεπεράσεις. Βρήκαµε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούν την εγχώρια αλλά κυρίως τη διεθνή αγορά, εταιρείες που δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναµικό τους, που επενδύουν […]
∆εν ξέρω αν η κρίση δηµιουργεί ευκαιρίες αλλά σίγουρα αν είσαι καλά προετοιµασµένος µπορείς να την αντιµετωπίσεις και – γιατί όχι – να την ξεπεράσεις. Βρήκαµε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούν την εγχώρια αλλά κυρίως τη διεθνή αγορά, εταιρείες που δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναµικό τους, που επενδύουν πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη και δίνουν ζωτικό χώρο σε φρέσκιες ιδέες. Ορισµένες ξεκίνησαν από µια παρέα, µια πρωτοβουλία ή την οικογενειακή παράδοση, µα πάνω απ’ όλα ήταν οι συνέργειες και οι συνεργασίες που τους άνοιξαν το δρόµο στην επιτυχία. Σαφώς και δεν ήταν εύκολος, ούτε όµως και αδιάβατος.
Από τα destinators στα smartphones
Όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι κατασκευάζουν το πρώτο ελληνικό κινητό τηλέφωνο µε οθόνη αφής και έξυπνες εφαρµογές, πολλοί το θεώρησαν ακόµη µια φήµη που σε λίγο θα ξεφούσκωνε. Κι όµως όταν η MLS έκανε την παρουσίαση του ελληνικού smartphone το περασµένο καλοκαίρι, η υποδοχή της αγοράς ήταν ενθουσιώδης. Το android τηλέφωνο έβαλε την εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και ήδη από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στις βιτρίνες ο διάδοχος του πρώτου κινητού, το οποίο όχι µόνο «καταλαβαίνει» την ελληνική γλώσσα και κάνει κλήσεις αλλά «ακούει» το sms του χρήστη, το γράφει και το στέλνει.
Η MLS Πληροφορική ιδρύθηκε το 1995 µε σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρµογών και την εµπορική τους αξιοποίηση. Έχει τιµηθεί µε πολλές διακρίσεις για την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία αφορούν εφαρµογές στην εκπαίδευση (διαδραστικοί πίνακες, ηλεκτρονική µετάφραση κ.α.), σε συστήµατα πλοήγησης και πλέον σε κινητά τηλέφωνα. Στην ελληνική αγορά έγινε περισσότερο γνωστή το 2003 µε τη δηµιουργία του MLS Destinator. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό σύστηµα αυτόµατης πλοήγησης το οποίο αργότερα ενισχύθηκε µε τεχνολογία αναγνώρισης φωνής και οδηγίες, όπως πάντα, στα ελληνικά. Γνωρίζοντας ότι η εξωστρέφεια αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στην οικονοµική δυσκαµψία της εποχής µας η εταιρεία θα εφοδιάσει µε τους πλοηγούς της την αγορά αυτοκινήτου της Ιορδανίας, ενώ έχει ήδη παρουσία στις αγορές της Τουρκίας, της Χιλής, της Κύπρου, του Μαρόκου και της Σαουδικής Αραβίας.
Βάλε πιεσόµετρο και άνοιξε το ίντερνετ
Η πορεία της Vidavo είναι ίσως η απάντηση στην ερώτηση, τι γίνεται µε τα πετυχηµένα start ups; Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράµµατος «Νεανική Επιχειρηµατικότητα» µε επίκεντρο την έρευνα στο χώρο της υγείας και πιο συγκεκριµένα τη σύζευξη υπηρεσιών τηλεµατικής µε υπηρεσίες υγείας. Η έρευνα απέδωσε καρπούς και µε τη σύµπραξη των απαραίτητων επενδυτικών κεφαλαίων η νεανική εταιρεία ωρίµασε και µπήκε στην παραγωγή των ερευνητικών της προϊόντων.
Η καινοτοµία της Vidavo αφορά στην αποστολή ιατρικών δεδοµένων από απόσταση, κάτι που µπορεί να διευκολύνει ανθρώπους µε χρόνιες παθήσεις σε αποµακρυσµένες περιοχές. Οι ασθενείς εξοπλίζονται µε τα φορητά όργανα µέτρησης της εταιρείας (καρδιογράφοι, πιεσόµετρα, σπιρόµετρα κ.α.) ανάλογα µε την περίπτωση και κάθε φορά που κάνουν µια εξέταση τα δεδοµένα αποστέλλονται µέσω bluetooth στον υπολογιστή τους και από εκεί µέσω διαδικτύου στη βάση δεδοµένων του ιατρικού τους κέντρου και στα χέρια του γιατρού που τους παρακολουθεί. Εύκολο και γλιτώνεις τις αίθουσες αναµονής.
Η εταιρεία συνεργάζεται µε επιχειρηµατικούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει διακριθεί για την καινοτοµία της και συµµετείχε µαζί µε 24 ελληνικές εταιρείες στη διοργάνωση Mobile World Congress, που αποτελεί το µεγαλύτερο παγκόσµιο συνέδριο κινητών επικοινωνιών στη Βαρκελώνη.
Επόµενος όροφος: Ρετιρέ
Ένας ανελκυστήρας ή γαλλιστί, ασανσέρ, είναι µέρος της ταυτότητας µιας πολυκατοικίας. Από τη δουλειά που έχει γίνει στο µέσο µετακίνησης των ενοίκων της παίρνεις µια ιδέα αν ο εργολάβος ενδιαφέρθηκε να επενδύσει σε καλά υλικά για τους κοινόχρηστους χώρους, τα πλακάκια στο µπάνιο, τα κουφώµατα στις πόρτες. Μια από τις ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες που τα προϊόντα της χρησιµοποιούνται καθηµερινά από εκατοµµύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσµο είναι η Kleemann που κατασκευάζει ανελκυστήρες µε έδρα το Κιλκίς.
Τα ασανσέρ της βρίσκονται σε πολυκατοικίες ή ουρανοξύστες, φτάνουν πολύ ψηλά από το έδαφος ή κάτω από αυτό και βρίσκουν το δρόµο τους σε 90 χώρες του εξωτερικού, δίνοντας στην εταιρεία το 2% της παγκόσµιας αγοράς νέων ανελκυστήρων. Ιδρύθηκε το 1983 και σταδιακά αναρριχήθηκε στην κορυφή των εταιρειών του κλάδου. Ενδεικτικά, θυγατρικές και γραφεία αντιπροσώπων της εταιρείας βρίσκονται στη Ρωσία, τη Βρετανία, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, τη Γερµανία, στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Κίνα. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Κιλκίς κατασκευάστηκε ο πρώτος, για την Ελλάδα, πύργος δοκιµών όπου περνάνε τεστ αντοχής υψηλών ταχυτήτων οι ανελκυστήρες µε προορισµό τους ουρανοξύστες των ΗΠΑ και της Ασίας. Σε ασανσέρ της Kleemann µπαίνετε κάθε φορά που πάτε στο Αεροδρόµιο Μακεδονία, στο Βασιλικό Θέατρο, το Μετρό της Αθήνας, στο Εθνικό Αεροδρόµιο της Κολωνίας στη Γερµανία ή στο Art Museum στο Ταλίν της Εσθονίας.
Μια ιδέα απλή αλλά λειτουργική, σαν ένα ποδήλατο
Έπιασε τον παλµό της εποχής και είδε από νωρίς τη στροφή σε πιο οικολογικούς τρόπους µετακίνησης και την τάση των αστών να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Η Brainbox Πληροφορική δηµιούργησε το σύστηµα Easybike, που είναι το πρώτο ελληνικό σύστηµα µίσθωσης δηµόσιων ποδηλάτων. Το σύστηµα είναι απλό: µε µια κάρτα οι χρήστες παίρνουν το ποδήλατο τους από έναν σταθµό ενοικίασης, κάνουν τη δουλειά ή τη βόλτα τους και το αφήνουν στον επόµενο σταθµό. Μόλις το ποδήλατο ασφαλίσει και το σύστηµα υπολογίσει το χρόνο της διαδροµής χρεώνεται η κάρτα του χρήστη.
Τα ποδήλατα κατασκευάζονται από την ελληνική IDEAL και είναι ειδικά σχεδιασµένα για να είναι αναγνωρίσιµα από την εταιρεία και να µην κλαπούν. Με το easybike κινούνται δηµόσια ποδήλατα στη Ναύπακτο, το Ηράκλειο, την Καρδίτσα, την Καβάλα, την Κοµοτηνή και σε άλλες πέντε πόλεις στην Ελλάδα και στη Λευκωσία της Κύπρου.
Η Brainbox Πληροφορική ξεκίνησε ως start up το 2008 αναπτύσσοντας τεχνολογίες που έβρισκαν εφαρµογή σε κινητά τηλέφωνα, στη διαφήµιση και το ηλεκτρονικό marketing και στην τηλεµατική. Το σύστηµα Easybike έδωσε νέα πνοή στην πορεία της εταιρείας και ελπίζουµε να το δούµε κάποια στιγµή να λειτουργεί και στην έδρα της Brainbox, στη Θεσσαλονίκη.
Αθόρυβοι αλλά απαραίτητοι
Πόσες φορές κοιτάτε έστω και ασυνείδητα το φωτεινό σήµα exit µέσα σ’ ένα πολυκατάστηµα; Πόσο επικίνδυνη θα ήταν η οδήγηση µέσα σ’ ένα τούνελ χωρίς ειδικό φωτισµό και συστήµατα πυρανίχνευσης; Οι εταιρείες που κατασκευάζουν συστήµατα ασφαλείας δεν είναι τόσο προβεβληµένες αφού συνήθως πλαισιώνουν το επόµενο αρχιτεκτονικό θαύµα, υπερσύγχρονα αεροδρόµια, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και βιοµηχανίες. Ωστόσο, χωρίς τα προϊόντα τους κανένα κτίριο δεν πρόκειται να πάρει άδεια λειτουργίας.
Μία τέτοια εταιρεία µε χαµηλό αλλά εξαιρετικό προφίλ που κατασκευάζει και εµπορεύεται συστήµατα ασφαλείας χρησιµοποιώντας υψηλή τεχνολογία είναι η Olympia Electronics και βρίσκεται κάτω από το βουνό των Θεών, στον Κολινδρό της Πιερίας. Ιδρύθηκε το 1981 και από τότε εφαρµόζει καινοτόµα συστήµατα σε µια σειρά προϊόντων συναγερµού, πυρανίχνευσης, ειδικών φωτισµών, ανιχνευτές κίνησης και οτιδήποτε σχετίζεται µε την ασφάλεια µας όταν µπαίνουµε σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Τα προϊόντα της έχουν εξοπλίσει µεταξύ άλλων το Ολυµπιακό Χωριό, τα Mall της Αθήνας, τούνελ της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού, ελληνικά και ξένα αεροδρόµια όπως στο Νέο ∆ελχί της Ινδίας και το αεροδρόµιο της Φρανκφούρτης στη Γερµανία, δεκάδες ξενοδοχεία και βιοµηχανίες. Η εταιρεία έχει δική της γραµµή παραγωγής και εξάγει τα προϊόντα της σε 72 χώρες του κόσµου µε επίκεντρο την Ευρώπη αλλά και παρουσία στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τις ΗΠΑ.
Ελληνικό κρασί στις wine lists της Αµερικής
Η σύµπραξη ενός οινολόγου και ενός αµπελουργού το 1997 δηµιούργησαν το Κτήµα Άλφα στο Αµύνταιο της Φλώρινας και ξεκίνησαν την παραγωγή κρασιού δίνοντας στη χώρα µας µια θέση στον διεθνές οινικό χάρτη.
Ο οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης σπούδασε χηµικός και οινολόγος στο πανεπιστήµιο του Bordeaux της Γαλλίας και το αυξηµένο γευστικό αισθητήριο κυλάει στο αίµα του καθώς προέρχεται από µια οικογένεια µε παράδοση στη ζαχαροπλαστική. Ο αµπελουργός Μάκης Μαυρίδης προέρχεται από µια οικογένεια µε παράδοση στην αµπελουργία και ήταν εκείνος που επέλεξε το ιδανικό terroir για τη θέση του κτήµατος, µε το ξηρό κλίµα, την καλή έκθεση στον ήλιο και το αµµώδες έδαφος. Οι «θεοί» της οινολογίας που βαθµολογούσαν τα κρασιά του Bordeaux, όπως ο αµερικάνος Robert Parker, έστρεψαν το βλέµµα τους στον αµπελώνα του Αµυνταίου και χάρισαν σε δύο ετικέτες του κτήµατος τις υψηλότερες βαθµολογίες που έχει λάβει ελληνικός ερυθρός οίνος.
Οι δύο συνέταιροι διάλεξαν προσεκτικά τις ποικιλίες τους, δούλεψαν σκληρά και υποµονετικά καθώς η παραγωγή του ερυθρού κρασιού που περιέχει Syrah, Merlot και Ξινόµαυρο θέλει τουλάχιστον τρία χρόνια ωρίµανσης προτού βγει στην αγορά. Στον ίδιο χώρο δηµιούργησαν ένα πρότυπο οινοποιείο και µια µονάδα εµφιάλωσης που λειτουργεί µε ολοκληρωµένα συστήµατα διαχείρισης µε σεβασµό στο περιβάλλον και το κρασί χωρίς να διαταράσσει την ωρίµανση του στην υπόγεια κάβα. Το αποτέλεσµα; Αµέτρητα βραβεία και διακρίσεις και βέβαια εξαγωγές στις απαιτητικές αγορές της Αµερικής, του Καναδά, της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κίνας.
Η παγκόσµια βιοµηχανία λατρεύει µια παρέα στο Κάτω Σχολάρι
Η απόδειξη πως τα όνειρα µιας παρέας µπορούν όχι µόνο να γίνουν πραγµατικότητα, αλλά και να κατακτήσουν τον κόσµο βρίσκεται στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.
Η παρέα των απόφοιτων Μηχανολόγων αποφάσισε να θέσει σε εφαρµογή τα όσα έµαθαν στα φοιτητικά έδρανα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήµιου και στα τέλη του ’80 αποφάσισαν να καταθέσουν µια ερευνητικό πρόταση για τη µελέτη των διατοµών σε δοκάρια, η οποία θα µπορούσε να βρει εφαρµογές στις δοκούς των αυτοκινήτων και τη συµπεριφορά τους κάτω από πίεση. Η πρόταση τους άφησε παγερά αδιάφορους τους συµπατριώτες τους αλλά βρήκαν συµµάχους τις µεγαλύτερες αυτοκινητοβιοµηχανίες του εξωτερικού. ∆ηµιούργησαν τα προγράµµατα ANSA και META, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο ενός π.χ. αυτοκινήτου προτού αυτό βγει στην παραγωγή και έτσι υπάρχει χρόνος να διορθωθούν λάθη που σε διαφορετική περίπτωση µπορεί και ν’ αποδεικνύονταν µοιραία. Κράτησαν χαµηλό προφίλ, έχτισαν την αξιοπιστία τους στο διεθνές επιχειρηµατικό στερέωµα και έγιναν γνωστοί χάρη στους ευχαριστηµένους πελάτες τους. Έτσι έλυσαν τα χέρια της βιοµηχανίας οχηµάτων, της αεροναυπηγικής, της Formula 1, ακόµα και του διαστήµατος καθώς στο πελατολόγιο τους περιλαµβάνονται µυθικές βιοµηχανίες από την Ευρώπη, την Αµερική και την Ασία που θέλουν να τεστάρουν τα πολυδάπανα προϊόντα τους πριν τα παράγουν.
Η έδρα τους παραµένει στο Κάτω Σχολάρι, σ’ ένα ιδιόκτητο κτίριο και µε δικά τους έξοδα και αγώνα απέκτησαν ρεύµα, νερό και βέβαια ταχύτατες συνδέσεις ίντερνετ. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα και κοντά στο αεροδρόµιο Μακεδονία, η Beta Cae κρατά την έδρα της στην Ελλάδα αλλά δουλεύει σε όλο τον κόσµο.