Θεσσαλονίκη

Έτσι το ζουν οι Θεσσαλονικείς τις νύχτες στην πόλη

Ένας dj και τρεις νέοι μιλούν για τα στέκια στη Θεσσαλονίκη και στις αλλαγές στην διασκέδαση μετά την πανδημία.

Νίκος Γκάγιας
έτσι-το-ζουν-οι-θεσσαλονικείς-τις-νύχτ-943279
Νίκος Γκάγιας

Λένε πως αν έρθεις Θεσσαλονίκη και δεν κυκλοφορήσεις το βράδυ, έχεις κάνει μισές δουλειές. Κι δεν έχουν και άδικο! Η Θεσσαλονίκη είναι η ιδανική πόλη για διασκέδαση. Είναι το μέρος που όταν θα βγεις, θα βρεις σίγουρα άλλους 5 γνωστούς.

Όλες οι περιοχές έχουν τα «καλά χαρτιά» τους. Σίγουρα το κέντρο είναι το μέρος που επιλέγουν οι περισσότεροι για την έξοδο τους, όμως τόσο τα δυτικά με τον Εύοσμο και την Πολίχνη όσο και τα ανατολικά με την Κρήνη και την Καλαμαριά μαζεύουν πολύ κόσμο -ειδικά τα σαββατοκύριακα- και αποτελούν must σημεία διασκέδασης για όλη την πόλη. 

Τα Λαδάδικα, η Λεωφόρος Νίκης, Βαλαωρίτου είναι τα σημεία που επιλέγουν οι περισσότεροι όταν θα βγουν για ποτό. Σ’ αυτά τα μέρη δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις bar με δυνατή μουσική και χορό. Από την άλλη τα Κάστρα, η Αγίας Σοφίας και η Ρωμαική Αγορά είναι κατάλληλη για εκείνους που δεν αγαπούν τόσο το nightlife και την βαβούρα και επιθυμούν πιο χαλαρές καταστάσεις. Μπίρες, ξηρούς καρπούς και άραγμα στις πλατείες. Όσον αφορά το κομμάτι της εστίασης και του φαγητού, τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς υπάρχουν δεκάδες επιλογές και είναι δύσκολο να μην βρεις κάτι στα γούστα σου.

Από την πλευρά του ο dj Κοσμάς Παναγιωτίδης, γνωστός στην πόλη και ως “Amano” σχετικά με την νυχτερινή ζωή της πόλης και τις διαφορές που εντοπίζει μετά την πανδημία αναφέρει ότι:

«Η νυχτερινή διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη, δεν κάνει απλώς #hype στις ζωές μας. Κάνει πολλά περισσότερα. Από το ήσυχο «warm up» ποτό, σε ένα μπαρ όπως το Bulldogs and the Beast μέχρι το «εξουθενωτικό» techno πάρτυ στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όλοι και όλες επισκεπτόμαστε παρέες και στέκια της πόλης που λειτουργούν ως σημεία αποσυμπίεσης από τις υποχρεώσεις της ημέρας. Οι Θεσσαλονικείς/ες θα επισκεφθούν το καινούργιο μπαρ για να δουν και να ακούσουν τι παίζει, όπως το Romantzo, και το υπόγειο του Γιαπί αλλά πάντα θα επισκέπτονται και την safe επιλογή, όπως τo Ύψιλον, την Αίγλη, το Stereo, το La Doze και το Bord de l’eau.

Θεωρώ ότι οι συνήθειες μας, μετά την πανδημία δεν άλλαξαν. Αυτό που σίγουρα θεωρώ ότι άλλαξε, είναι η ένταση σχετικά με το αίσθημα ικανοποίησης που αναζητούμε από κάθε νυχτερινή μας έξοδο. Γι’ αυτό βλέπουμε πολλοί και πολλές να αλλάζουν μια ή δυο παρέες μέσα σε ένα βράδυ αναλόγως τη διάθεση και την προσδοκίες»

Στέλλα, 23 ετών

«Τα βράδια μου στη Θεσσαλονίκη διαφέρουν αναλόγως την ημέρα. Συνήθως τις καθημερινές μου αρέσει και με χαλαρώνει μετά τη δουλειά να πηγαίνω μαζί με την παρέα μου σινεμά. Είναι εβδομαδιαία συνήθεια και συνήθως πηγαίνουμε Τετάρτη ή Πέμπτη. Άλλες φορές όταν αποφασίζω να βγω προτιμάω να πηγαίνω σε live που στήνονται σε διάφορα bar της πόλης. Εκεί σίγουρα θα πετύχω και γνωστούς και μαζί με τους δικούς μου φίλους θα γίνουμε όλοι μαζί μία μεγάλη παρέα. Θα πιούμε τα ποτά μας, θα ακούσουμε μουσική, θα γελάσουμε και θα κανονίσουμε για το πότε θα τα ξανά πούμε. 

Τα Σαββατοκύριακα το πρόγραμμα μου είναι πιο ελεύθερο, επομένως κανονίζω από τις προηγούμενες ημέρες για το τι θα κάνω. Αρκετά συχνά τα Σάββατα πηγαίνω σε bar στη Καλαμαριά. Είναι μία ακόμα συνήθεια που αγαπώ και ξέρω εγγυημένα πως θα περάσω καλά. Αν δεν πάω εκεί, θα επιλέξω ενδεχομένως κάποιο live τραγουδιστή που έρχονται συχνά στην πόλη μας. Ειδάλλως αγαπώ το φαγητό και τις ταβέρνες με live μουσική. Αν μπορώ να συνδυάσω καλό φαΐ και ωραία μουσική, τότε είμαι ευτυχισμένη. Πιο χαλαρές μέρες-ειδικά τώρα που είναι όλα στολισμένα- συνηθίζω να βγαίνω για κρασί στα καφέ της Μητροπόλεως»

Άννα, 23 ετών

«Τα βράδια όταν θα βγω, συνήθως, αποφεύγω να πηγαίνω σε mainstream bar. Γι’ αυτό ευτυχώς υπάρχουν κάποιες διαχρονικές μπιραρίες και rock bar που επιλέγω για την διασκέδαση μου, όπως η Αιγύπτου ή αλλιώς στην Σβώλου που υπάρχουν καταστήματα με το δικό τους ξεχωριστό κοινό. 

Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία έχει πολλά μαγαζιά που κάνουν live με ό,τι μουσική μπορείς να σκεφτείς. Από κλασσική μουσική μέχρι jazz και από pop μέχρι rock. Μουσικές επιλογές για όλα τα γούστα. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει και το προτιμάω όταν θα βγω. 

Ακόμα, πέρα από το κομμάτι του ποτού, η πόλη μας έχει πολλά παραδοσιακά κουτούκια, που μπορείς να βρεις απίστευτο φαγητό και ωραίες μελωδίες. Μέρη που κάποτε τραγουδούσαν μεγάλοι ερμηνευτές, όπως ο Παπάζογλου. Εντυπωσιακό είναι πως αν και αυτά τα καταστήματα είναι “παλιάς εποχής”, ο νέος κόσμος ανταποκρίνεται και τα επιλέγει πολλές φορές.

Βέβαια οι αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν αγαπημένοι μου καλλιτέχνες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για live. Τότε είναι που όπου και αν είμαι και ό,τι και αν έχω κανονίσει, τα αφήνω όλα για να πάω να τους ακούσω. Αυτό που μου αρέσει στα live αυτά είναι πέρα από το γεγονός ότι ακούω τον ερμηνευτή που αγαπώ, έχω την ευκαιρία να γνωρίσω άλλα παιδιά της ηλικίας μου και να μοιραστώ -κυρίως μουσικές- απόψεις»

Μιχάλης, 24 ετών

«Αν με ρωτούσες πως το “ζούσα” στη Θεσσαλονίκη πριν την πανδημία θα σου έλεγα εντελώς διαφορετικά πράγματα από ό,τι σήμερα. Τότε έβγαινα σχεδόν κάθε μέρα είτε είχα σχολή είτε όχι την επόμενη μέρα. Άλλαζα τουλάχιστον δύο – αν όχι τρία- bar κάθε βράδυ και το μόνο που δεν με ένοιαζε ήταν το αν θα είμαι κουρασμένος. Μετά από δύο χρόνια με διαρκείς καραντίνες, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Το σημερινό μου πρόγραμμα δεν μου επιτρέπει να βγαίνω κάθε μέρα. Ακόμα και αν το κάνω θα είναι κάτι χαλαρό κοντά στο σπίτι μου – πολύ πιθανόν μία μπίρα γύρω στις 20:00. 

Φυσικά και υπάρχουν μέρες που θα βγω και πιο αργά. Εκείνες τις στιγμές συνήθως επιλέγω πάλι κάποιο κοντινό bar στο σπίτι μου τα δυτικά. Αυτό δεν γινόταν από πάντα. Παλαιότερα έβγαινα μόνο Λαδάδικα και γενικότερα κέντρο. Είναι γεγονός όμως πως αν δεν έχεις γνωστούς σε μεγάλα bar – ειδικά σαββατοκύριακα- “τρως” αυτό που λέμε “πόρτα”. Έτσι επειδή θέλω όταν βγαίνω να περνάω καλά και όχι να ψάχνω με τον χάρτη σε ποιο μαγαζί μπορώ να πάω, προτιμώ πλέον μικρότερα συνοικιακά bar που επίσης μου προσφέρουν  όσα επιθυμώ δυνατή μουσική, ποτά και κέφι»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα