Featured

Fabric Republic: Εκεί που τα άχρηστα σου ρούχα βρίσκουν τόπο

Τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά, γιατί η αγάπη όταν προσφέρεται πολλαπλασιάζεται!

Νίκος Γκάγιας
fabric-republic-εκεί-που-τα-άχρηστα-σου-ρούχα-βρίσκ-640720
Νίκος Γκάγιας

Tα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά, γιατί η αγάπη όταν προσφέρεται πολλαπλασιάζεται!

Στην ”ακριβή” δράση του Fabric Republic, στο σκοπό και το όραμα τους, καθώς και στα συναισθήματα που έχουν βιώσει δωρίζοντας αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΙΑΣΙΣ, κα. Αθηνά Πηλιτζίδου. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να μοιραζόμαστε μαζί σας στιγμές, από το εργαστήριο του Fabric Republic! ❤ Ευχαριστούμε τους υπέροχους εθελοντές μας που προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους μέσω της εθελοντικής εργασίας τους! ♻ Μάθε περισσότερα για τη δράση μας http://www.fabricrepublic.gr/en/ ‍♀️‍♂️ Γίνε εθελοντής εδώ https://bit.ly/BE_A_VOLUNTEER

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Το Fabric Republic ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ το 2017 με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ιδέα προέκυψε λίγα χρόνια νωρίτερα παρατηρώντας την αδυναμία φορέων και οργανισμών να διαχειριστούν την ποσότητα ειδών ρουχισμού που παραλάμβαναν ως δωρεά. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το Fabric Republic έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών με περισσότερους από 70 φορείς ενώ έχει αλληλοεπιδράσει με αρκετές εταιρείες.

Οι συνεργασίες που έχουν αναπτύξει καθώς και η υποστήριξη του κόσμου είναι τα κύρια συστατικά, έτσι ώστε να διαδοθεί η δράση τους και να γίνει ευρέως γνωστή.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το Fabric Republic;

Το Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα Fabric Republic βασίζεται στην οδηγία 2008/98/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 για τα απόβλητα, βάσει της οποίας, για τη μετάβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης με υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας των πόρων, θα πρέπει να τεθούν στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση και  την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Η διαδικασία, η οποία ακολουθείται, είναι η εξής:

  • Συλλογή πλεονάζοντος ρουχισμού
  • Διαλογή (καθημερινής χρήσης σε καλή κατάσταση – ακατάλληλα προς χρήση – κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση)
  • Καθαρισμός / Απολύμανση με επαγγελματικό εξοπλισμό
  • Κατηγοριοποίηση (Aντρικά/Γυναικεία/Παιδικά/Βρεφικά – S/M/L/XL – Xειμερινά /Καλοκαιρινά κτλ.)
  • Συσκευασία / Αποθήκευση
  • Διανομή προς κοινωφελείς οργανισμούς με ιδιόκτητα οχήματα
  • Προώθηση στην ανακύκλωση
  • Επαναχρησιμοποίηση (σχεδιασμός και παραγωγή upcycled δημιουργιών)

Σκοπός τους είναι η βελτιστοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού και όραμά τους είναι η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης ώστε να δημιουργηθεί μια Ζero Waste πραγματικότητα.

«Η διαδικασία, αφού τα ρούχα συγκεντρωθούν, είναι η εξής: κατηγοριοποίηση, απολύμανση, αναδιανομή σε ευπαθείς ομάδες μέσα από το συνεργαζόμενο δίκτυο 64 φορέων και οργανισμών.» δηλώνει η κ. Πηλιτζίδου ενώ συμπληρώνει: «Τα ρούχα φτάνουν στις κοινωνικές υπηρεσίες κατόπιν αιτήματος και εξυπηρετούν ανάγκες ατόμων από ευπαθείς ομάδες όπως άστεγοι, πρόσφυγες, ορφανά παιδιά, παιδιά σε κίνδυνο κ.ά».

Τα ρούχα παραδίδονται σε άριστη κατάσταση ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Τα ρούχα που δεν είναι σε κατάσταση να δοθούν αξιοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους καθώς στόχος μας είναι κανένα ρούχο να μην καταλήγει στις χωματερές προκαλώντας ρύπανση. Για αυτό τον λόγο τα ρούχα παίρνουν δεύτερη ζωή μέσα από τη δημιουργία up-cycling συλλογής, όπου κατασκευάζονται με τη συμμετοχή εργαζομένων από ευπαθείς ομάδες. Τη συλλογή μπορείτε να τη βρείτε στο https://www.fabricrepublic.store/. Τα έσοδα των πωλήσεων εξασφαλίζουν τη λειτουργία της τράπεζας ρουχισμού και τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας για άτομα που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες.  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορεί  κανείς να ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας!

Πως στηρίζεται οικονομικά ο οργανισμός;

«Για την εξασφάλιση της λειτουργίας μας είναι απαραίτητες οι δωρεές είτε ιδιωτών είτε επιχειρήσεων. Επιπλέον, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος έχουμε δημιουργήσει μια συλλογή από αξεσουάρ από ανακυκλωμένα υφάσματα τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το www.fabricrepublic.store . Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καθένα από τους δωρητές μας ξεχωριστά για την υποστήριξη τους.» επισημαίνει η κ. Πηλιτζίδου.

Κάθε στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια μιας συνεχούς προσπάθειας έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Ωστόσο, νομίζω πως οι ομορφότερες στιγμές μας είναι όταν υλοποιούμε από κοινού δράσεις με τις δομές που συνεργαζόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή με τους τελικούς αποδέκτες της υπηρεσίας μας. Εκεί συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμα είναι απλά πράγματα όπως ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά και πόση δύναμη έχει η έννοια της αλληλεγγύης!

Το Fabric Republic, έως τώρα, έχει προσφέρει καθαρό ρουχισμό σε περισσότερους από 140.000 συνανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από κοινωνικές ομάδες όπως: παιδιά, χρόνια άνεργοι, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, πρόσφυγες, μετανάστες, θύματα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, κρατούμενοι κ.α. Ενώ παράλληλα, έχει ανταποκριθεί άμεσα σε έκτακτες εθνικές καταστροφές όπως στις τραγικές πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι το 2018.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προωθηθεί στην ανακύκλωση περίπου 60 τόνοι ρουχισμού! Φυσικά, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμβολή των εθελοντών. Οι εθελοντές αποτελούν την κινητήριο δύναμη μας και αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του οργανισμού. «Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμμετοχή εθελοντών, καθώς και το ενδιαφέρον όλων των πολιτών για τη δράση μας. Επιπλέον, αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα των εθελοντών μας επικοινωνώντας στο volunteers@iasismed.eu !»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

❤ Ο Ιούλιος κύλησε με χαμόγελα, συνεργασίες και ομαδικότητα! ‍♀️‍♂️ Όλοι μαζί καταφέραμε να παραδώσουμε 2241 κιλά καθαρού ρουχισμού σε ανθρώπους που στερούνται την πρόσβαση σε αυτόν, μέσω της συνεργασίας με 9 φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα. Επίσης, μέσω της εισροής 2107 τόνων ρουχισμού από την προσφορά του κόσμου και τη συνεργασία με Εταιρείες και Φορείς 660 κιλά προωθήθηκαν στην ανακύκλωση. Όλη αυτή η διαχείριση (διαλογή, πλύσιμο, απολύμανση, συσκευασία, κατηγοριοποίηση και παράδοση) θα ήταν ανέφικτη χωρίς την ενεργή στήριξη των 7 υπέροχων εθελοντών μας που πρόσφεραν 223 ώρες εθελοντικής εργασίας στην υπηρεσία μας! #NoEmptyClothes #ZeroWaste #FabricRepublic #upcycling #recycling #upcycled #sustainable #ecofriendly #volunteers #solidarity #community

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Καταλήγοντας, με την διοργάνωση εκδηλώσεων- δράσεων τους δίνετε η δυνατότητα να διαδώσουν το μήνυμα no empty clothes, το νόημα του οποίου είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει χωρίς πρόσβαση σε καθαρό ρουχισμό και κανένα ρούχο δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.

Ενώ κλείνοντας αναφέρει: «Δυστυχώς, λόγω της παρούσας κατάστασης και σεβόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και με σεβασμό στη δημόσια υγεία έχουμε αναστείλει ορισμένες εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά μπορεί κανείς να μας βρει μέσω της ιστοσελίδας μας στο www.fabricrepublic.gr, να μας ακολουθήσει είτε στη σελίδα μας στο Ιnstagram είτε στο Facebook ώστε να ενημερώνεται για τις μελλοντικές δράσεις!»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Fabric Creation Workshop που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου σε συνεργασία με το #ConnectYourCity App! Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν και έπειτα κατάφεραν με τη φαντασία τους να δημιουργήσουν όμορφα αντικείμενα από υφάσματα που προέρχονται από ανακυκλωμένα ρούχα! Ευχαριστούμε θερμά τους @giannis_chatzigeorgiou_real, @apostoliazoi, @lilatrianti, @renosrwtas, @arisplaskas και όλους τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συνεισφορά τους! Δες στιγμές από το Workshop στο παρακάτω video ♀️♂️ Γίνε εθελοντής εδώ https://bit.ly/3eFu8eW #NoEmptyClothes #ConnectedWeStand

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

♻️ Η ομάδα του Fabric Republic επισκέφθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την τακτική συλλογή των ρούχων από τον κίτρινο κάδο του ‘Fabric Republic’! ✨ Μετά τη συλλογή του πλεονάζοντος ρουχισμού γίνεται προώθηση είτε προς επαναχρησιμοποίηση από συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε προς ανακύκλωση. Μοιράζουμε ρούχα, μοιράζουμε χαμόγελα! Μάθε περισσότερα για τη δράση μας www.fabricrepublic.gr ‍♀‍‍♂‍ Γίνε εθελοντής εδώ https://bit.ly/3eFu8eW #NoEmptyClothes #FabricRepublic

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 η ομάδα του Fabric Republic πραγματοποίησε το Fabric Creation Workshop με τη βοήθεια του @connectyourcity App! Μέσω του Workshop οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντικείμενα όπως μπρελόκ, καπνοθήκες και κασετίνες, από υφάσματα που προέρχονται από ανακυκλωμένα ρούχα. Ευχαριστούμε θερμά τους @giannis_chatzigeorgiou_real, @apostoliazoi, @lilatrianti, @renosrwtas & @arisplaskas που βρέθηκαν στο εργαστήριο του Fabric Republic για να στηρίξουν με την παρουσία τους τις προσπάθειές μας! #NoEmptyClothes #ConnectedWeStand

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής και Νομικής Υποστήριξης Ρούλα Λινάρδου είπε: “Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Έχει ιδρυθεί από το 2004 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Καθημερινά προσπαθούμε μέσα από τις υπηρεσίες της ομάδας Ψυχο-Κοινωνικής και Νομικής Υποστήριξης όσο και από εκπαιδευτικές δράσεις να δώσουμε στα παιδιά το δικαίωμα για μια ευχάριστη ζωή και την πρόσβαση στα δικαιώματα τους. Ευχαριστούμε το Fabric Republic που μας βοηθά σταθερά τους τελευταίους μήνες. Τα ρούχα που μας φέρνετε δίνονται σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βιώνουν το καθεστώς της αστεγίας και της επισφαλούς στέγασης, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και υποστηρίζουμε.” Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ https://bit.ly/2WjEPgf #NoEmptyClothes #FabricRepublic #Support #Children #ddp

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 η Ομάδα του επισκέφθηκε τις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του @hellenicredcross στην οδό Αλκιβιάδου 4, στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει δράση παράδοσης κιλών ρουχισμού. Στόχος της δράσης ήταν η παροχή καθαρού ρουχισμού για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που διαμένουν στην δομή. Διάβασε όλη την ιστορία εδώ ://./ ‍♀️‍♂️ Γίνε εθελοντής εδώ ://./__ #NoEmptyClothes #FabricRepublic

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Την Παρασκευή 29/05/2020 η ομάδα του Fabric Republic επισκέφθηκε τη δομή “Θεία Πρόνοια” της Κοινότητας Πάπα Ιωάννη 23ου @officine.apg23 και παρέδωσε 180 κιλά ρουχισμού για την κάλυψη αναγκών ανθρώπων σε κατάσταση ανάγκης, Έλληνες, πρόσφυγες, παιδιά και ενήλικες! Οι Υπεύθυνοι Δομής κα Φαμπιόλα και κος Φίλιππος Μπιαντσίνι μας μίλησαν για τη συνεργασία! Διάβασε όλη την ιστορία εδώ https://bit.ly/FR_PopeJohn23rd Γίνε εθελοντής εδώ https://bit.ly/BE_A_VOLUNTEER #NoEmptyClothes #FabricRepublic

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabric Republic (@fabricrepublic_gr) στις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα