Ρεπορτάζ

Στη Σκόπελο συνέβη κάτι μαγικό!

Εικόνες: Χρήστος Αντωνίου, Μαρίνα Τούλα Παρασκευή βράδυ στον υπέροχο κήπο του Ορφέα, του δημοτικού χώρου εκδηλώσεων που μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά οι εικόνες του Δημήτρη Σταμπολή, εικόνες της ταινίας Local Heroes, μόλις έχουν αφήσει το κοινό με μια αίσθηση ενός μαγικού και με μεγάλη ιστορία τόπου. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τις ανάγκες του πρώτου […]

Κατερίνα Καραμφυλίδου
στη-σκόπελο-συνέβη-κάτι-μαγικό-124158
Κατερίνα Καραμφυλίδου

_MG_1237

Εικόνες: Χρήστος Αντωνίου, Μαρίνα Τούλα

Παρασκευή βράδυ στον υπέροχο κήπο του Ορφέα, του δημοτικού χώρου εκδηλώσεων που μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά οι εικόνες του Δημήτρη Σταμπολή, εικόνες της ταινίας Local Heroes, μόλις έχουν αφήσει το κοινό με μια αίσθηση ενός μαγικού και με μεγάλη ιστορία τόπου. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τις ανάγκες του πρώτου Skopelos We Fest έχει μόλις τελειώσει και το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει επίσημα.

_CSC1543

Τρία βράδια αργότερα στην παραλία της χώρας, μπροστά στο λιμάνι μια παρέα νέων παιδιών έχει σηκώσει ψηλά ένα μεγάλο ξύλινο καράβι που ο στολισμός του μόλις έχει τελειώσει και με μια παρέλαση κατά μήκος της ακτής, υπό τη συνοδεία μιας τυμπανίστριας, προσκοπίνας του νησιού, αναπαριστά το έθιμο της Μεγάλης Καράβας, που ζωντανεύει κανονικά στο νησί τις Απόκριες. Λίγο αργότερα διοργανωτές και κοινό χόρεψαν ξέφρενα στο παλιό ελαιοτριβείο στο πάρτι λήξης.

Είναι το φινάλε του τριήμερου Φεστιβάλ. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στην έναρξη και τη λήξη; _DSC1551 copia

Μερικές υπέροχες στιγμές στη χώρα και τις παραλίες του νησιού ενός νέου φεστιβάλ που σκοπό είχε να αναβιώσει παραδόσεις και να μας συστήσει ιστορίες άγνωστες, να μας γνωρίσει γεύσεις και κτίρια, δυνατότητες ενός διαφορετικού παραθερισμού σε έναν ευλογημένο τόπο.

Όσοι το παρακολούθησαν, Έλληνες και ξένοι, περπάτησαν στα σοκάκια του μαζί με ξεναγούς που αφηγήθηκαν ωραίες αρχιτεκτονικές και ιστορικές λεπτομέρειες που μας έκαναν να κοιτάξουμε άλλο μάτι τα προφανή, πήραν μέρος σε εργαστήρια μάσκας και κεραμικών, εξερεύνησαν με κανό τις παραλίες Έλιος και Μηλιά με καγιάκ, πήραν μαθήματα τοπικής μαγειρικής από σπουδαίες μαγείρισσες, μπήκαν σε υπέροχα αρχοντικά, έπαιξαν ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού με τη WWF μαθαίνοντας τα μυστικά του ελληνικού βυθού και κυρίως έγιναν τμήμα ενός άλλου ελληνικού καλοκαιριού, πέρα από τη θάλασσα και τον ήλιο, ενός καλοκαιριού που τα νησιά και τα παραθεριστικά μέρη ξεδιπλώνουν τα μυστικά, την ιστορία τους και τις δυνατότητες τους. Το φεστιβάλ είχε πετύχει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των παραθεριστών και των ντόπιων, να νικήσει την καχυποψία και να θέσει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια και να δώσει την δύναμη και την ενέργεια στην ομάδα να σχεδιάσει από τώρα τις δράσεις για το 2ο Skopelos We fest. Mια δημιουργική πολυπληθής ομάδα που την απαρτίζουν οι Ελένη Σβυριάδη, Λήδα Δοκουμετζιδη, Μαρίνα Μελίδου, Εύα Νικηφόρου Βασίλης Καβουρίδης, Δρόσος Αβραμόπουλος, Ελένη Τρανούλη, Κατερίνα Παπατζίκου, Βαγγέλης Κικιλιντζια, Διονύσης Νικηφόρος ,Κατερίνα Ξανθόπουλου, Αργυρώ Μπαράτα, Δημήτρης Αλιμπέρτης, Τασος Σαρέλας, Δημήτρης Πάλλης, Μάνος Κατσαπρίνης,

Η ιδέα αποδείχτηκε πραγματικά σπουδαία. Ένα φεστιβάλ πέρα από τα καθιερωμένα, των συναυλιών και των παραστάσεων, ένα φεστιβάλ παρέμβασης, σεβασμού στον τόπο και ανάδειξης των τοπικών δυνάμεων και δημιουργών. Ένα μοντέλο που θα μπορούσε να αναδείξει καλοκαιρινούς και χειμερινούς παραθεριστικούς τόπους και ομορφιές σε όλη τη χώρα.

_DSC1243

_DSC1429

_DSC1484_DSC1475_MG_1607

_MG_1476_MG_1160_MG_1138

_MG_1342_MG_1307_MG_1277_MG_1271

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

_MG_1575_MG_1561_MG_1099_MG_1092_DSC1277_DSC1219_DSC1213

Ιδιαίτερη αναφορά σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Skopelos We Fest

Ελένη Σβυριάδη, Λήδα Δοκουμετζιδη, Μαρίνα Μελίδου, Εύα Νικηφόρου Βασίλης Καβουρίδης, Δρόσος Αβραμόπουλος, Ελένη Τρανούλη, Κατερίνα Παπατζίκου, Βαγγέλης Κικιλίνζιας , Διονύσης Νικηφόρος ,Κατερίνα Ξανθόπουλου, Αργυρώ Μπαράτα, Δημήτρης Αλιμπέρτης, Τασος Σαρέλας, Δημήτρης Πάλλης, Μάνος Κατσαπρίνης, Σαμαράς Δημήτρης, Αννυ Χυτιρογλου, Θανάσης Τσαμπούκας, Αλέξανδρος Σβυριάδης, Μάγδα Ροδίου, Μαρία Βογιατζόγλου, Μαίρη Διαμαντή, Κωστής Σύρος, Ελενη Κεζμετζή, Φίλιππος Μπουνταλας, Neil and Yvonne kayaking, Γιώργος Δρόσος, Νανσυ Κουτάβα, Ναταλί Ματράγκα, Μελίνα Χρυσικοπούλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα