Φοιτητικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες, ευκαιρία για «μηνύματα» από τη νεολαία
Τα μηνύματα που στέλνουν τα σχήματα που διεκδικούν σήμερα τη ψήφο των φοιτητών
Οι εκλογές στα πανεπιστήμια διεξάγονται στη σκιά των ευρωεκλογών, έχοντας πρόσφατες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και λίγους μήνες μετά την «αφύπνιση» του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νόμο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Βέβαια, οι κάλπες των περσινών φοιτητικών εκλογών, που στήθηκαν μία ανάσα πριν από αυτές των εθνικών, δεν αποτύπωσαν την άνοδο των αριστερών παρατάξεων στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών προτίμησαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 31,5%.
Το 2023 -και για δεύτερη συνεχόμενη φορά- η Πανσπουδαστική ΚΣ κατάφερε να «σπάσει» τη μονοκρατορία 35 ετών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και να αναδειχθεί πρώτη δύναμη πανελλαδικά. Φέτος, η ΠΚΣ τοποθετεί στο τραπέζι την κατάργηση του άρθρου 16, το έγκλημα στα Τέμπη και τον πόλεμο στη Γάζα. Στο κάλεσμά τους οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Οι ελπιδοφόρες, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται πολύμορφα, δείχνουν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κάνοντας δική μας υπόθεση τις φοιτητικές εκλογές, με τη μαζική μας συμμετοχή! Να καταδικάσουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, την παράταξή της, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων μας. Να δυναμώσουμε τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους που αποδείχθηκαν η δύναμή μας».
Από την άλλη, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις μελών της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρούσα στην φετινή εκλογική αναμέτρηση: «Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργή, είναι παρούσα, είναι δυναμική μάχιμη και δημιουργική. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζει να υπάρχει, συνεχίζει να έχει ιδέες και προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Τα ψηφοδέλτια απαρτίζονται από νέους ανθρώπους που δεν αντέχουν άλλο τις ακρότητες των κυβερνητικών πολιτικών και θέλουν να υπερασπίσουν τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις ηθικές αξίες. Το κυριότερο, τη δικαιοσύνη που είναι κλονισμένη. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ παρα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις», τονίζει η Ελευθερία Καραμέρη φοιτήτρια του Ιστορικού & Αρχαιολογικού ΑΠΘ και μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση βρίσκεται σε αποσύνθεση, έπειτα από την αποχώρηση της ΑΡΙΣ, αλλά και τη διακοπή της περσινής συνεργασίας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Στις φετινές εκλογές, στα σχήματα των ΕΑΑΚ συγκαταλέγονται δυνάμεις της ΑΡΑΣ, η οποία στηρίζεται από τη ΛΑ.Ε. και το ΜέΡΑ25.
Φέτος κατεβαίνει για πρώτη φορά η Attack, μια νέα κίνηση που προέρχεται από την περσινή ΕΑΑΚ-Αριστερά Αγωνιστικά Σχήματα και απαρτίζεται από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ανεξάρτητα σχήματα της Αριστεράς και το ΝΑΡ. Η Attack στις φετινές εκλογές θέλει να στείλει μήνυμα ανατροπής:
«Είμαστε αυτοί, αυτές και αυτά που από τη πρώτη στιγμή κοιτάξαμε στα μάτια τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, προτάξαμε την από τα κάτω οργάνωση του κινήματος, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τα Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων (ΣΓΣΚ)- είμαστε η μοναδική φωνή μέσα στους Συλλόγους που διαχρονικά παλεύουμε και έχουμε πρόταση έτσι ώστε οι Σύλλογοι να συντονίζουν τη δράση τους μέσα από τα ΣΓΣΚ. αναδείξαμε την οργανική σύνδεση φοιτητικού-εργατικού κινήματος μέσα από κοινούς συντονισμούς και σχεδιασμό ως καθοριστικό παράγοντα για την νικηφόρα έκβαση του κινήματος και θέσαμε από την αρχή την κατεύθυνση για διάρκεια στον αγώνα μέσα από οξυμένα μέσα πάλης (καταλήψεις-διαδηλώσεις-συγκρούσεις)», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.
Το ΑΡΔΙΝ ζητάει τη στήριξη των φοιτητών για να δυναμώσει -όπως λέει- η φωνή που παλεύει: «Σε αυτές τις εκλογές θέλουμε να σταθούμε ενάντια στο νόμο Πιερρακάκη και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στην καταστολή (στα πειθαρχικά, στις διαγραφές, στις επεμβάσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμια). Θέλουμε να υπερασπιστούμε το δωρεάν δικαίωμα στην σίτιση και την στέγαση και να βάλουμε στο στόχαστρο την συνολικότερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων αγαθών. Θέλουμε να δώσουμε αντιπολεμικό μήνυμα, να αντιταχθούμε στον ιμπεριαλισμό και στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να υπερασπιστούμε το λαό της Παλαιστίνης, όπως οι συμφοιτητές μας σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να απομονώσουμε τη ΔΑΠ, τη φωνή της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια που προάγει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας παιδείας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την γενοκτονία που διεξάγεται από το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.
Από αυτές οι εκλογές παλεύουμε να βγουν ενδυναμωμένες οι φωνές μας γιατί μεσα απο τις κινητοποιήσεις μας δείξαμε οτι η μονη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του 41% ειμαστε εμεις. Στο ερώτημα “απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;” Απαντήσαμε ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ. Σε αυτές τις εκλογές θέλουμε να εκφραστεί αυτό που αποτυπώθηκε στις δίμηνες μαχητικές κινητοποιήσεις μας: Θέλουμε να εκφραστεί το ρεύμα υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και το ότι σήμερα είναι δίκαιο να εξεγειρόμαστε απέναντι σε ένα σύστημα και μια κυβέρνηση που μας θέλει αναλώσιμους. Θέλουμε να ενδυναμωθούν οι φωνές μας δηλαδή, οι φωνές αντίστασης και αμφισβήτησης, που παλεύουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που αντιτασσόμαστε στις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, που επιδιώκουμε την ενότητα της φοιτητικής αριστεράς και των αγωνιστών σε κάθε μάχη του φοιτητικού κινήματος και που δεν θέλουμε να αποδεχτούμε πως είμαστε μια γενιά αναλώσιμη και χαμένη», επισημαίνει η Μυρτώ, φοιτήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ και μέλος του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας.
Από πλευράς τους, οι Αγωνιστικές Κινήσεις συνιστούν στους φοιτητές να μην απέχουν από την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι «οι εκλογές αποτυπώνουν τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων σε έναν φοιτητικό σύλλογο. Από μόνες τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά αποτελούν μια ζωντανή διαδικασία που μπορεί να ενισχύσει την αγωνιστική κατεύθυνση μέσα στις σχολές. Μετά από έναν δίμηνο φοιτητικό αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καταλάβαμε όλοι την σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή στον Φοιτητικό μας Σύλλογο, η συμμετοχή στις διαδικασίες του, ο απολογισμός της δράσης και η λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, η οργάνωση της πάλης μας».
Αναμένεται λοιπόν να φανεί αν θα υπερισχύσει ο δυναμισμός του φοιτητικού κινήματος έναντι της κυβερνητικής ρητορικής περί μειοψηφικών αντιλήψεων.