«Φωτιά» οι λαμπάδες αυτό το Πάσχα – Φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ!
Οι τιμές στην αγορά και η αγωνία γονιών και νονών
Ενώ πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα και οι καταναλωτές κάνουν ήδη έρευνα αγοράς για τρόφιμα, είδη δώρου αλλά και άλλα είδη που επιβάλλουν οι άγιες μέρες, βλέπουν το πορτοφόλι να αδειάζει γρήγορα χωρίς τελικά να έχουν καταφέρει να αγοράσουν όλα όσα θα ήθελαν.
Με όλα τα προϊόντα να έχουν πάρει για ακόμα μία φορά την ανοδική πορεία στις τιμές, το ενδεχόμενο να κάνει κάποιος Πάσχα όπως θέλει ή όπως έκανε προηγούμενα χρόνια, μοιάζει όνειρο απατηλό με όλους να προσπαθούν ήδη να βρουν νέους τρόπους για να τα βγάλουν πέρα. Και μπορεί το «Καλάθι του Πάσχα» και το «Καλάθι των νονών» να υπόσχονται… πλουσιοπάροχες μέρες, όμως γνωρίζουν όλοι πως θα πρέπει όπως και να έχει, κάποιος να βάλει βαθιά στη τσέπη το χέρι για να τα αποκτήσει.
Μία από τις βασικές αγορές του Πάσχα, είναι οι λαμπάδες που αυτή τη χρονιά φαίνεται να γίνεται… είδος πολυτελείας σε πολλές περιπτώσεις με τις τιμές τους στην αγορά να φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ η μία, όταν πριν μερικά χρόνια κόστιζαν πολύ λιγότερο και ήταν πιο προσιτές για όλους. Με μία βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων που εμπορεύονται λαμπάδες για το Πάσχα, μπορεί σε λίγες περιπτώσεις να βρούμε απλές λαμπάδες με δύο, πέντε και δέκα ευρώ, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι και ειδικά όταν… ανεβαίνουν οι αισθητικές απαιτήσεις του αγοραστή, είναι πολύ ψηλότερα ακριβό προβληματίζοντας τον αγοραστή.
Στην περίπτωση μάλιστα που η αγορά προορίζεται για κάποιο παιδί, γονείς και νονοί θα πρέπει να δώσουν αρκετά ευρώ για να αγοράσουν τις λαμπάδες με τα δώρα.
Στο «Καλάθι των Νονών» πάντως, που είναι σε ισχύ από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων:
- Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
- Επιτραπέζια / Παζλ
- Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
- Βρεφικά παιχνίδια
- Φιγούρες δράσης
- Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
- Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
- Ηλεκτρονικά παιχνίδια
- Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
- Λούτρινα
- Μουσικά παιχνίδια
- Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)
Ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, είναι τα ευρήματα που δημοσίευσε η έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο για το σύγχρονο ελληνικό Πάσχα το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), τα οποία φανερώνουν ριζική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, η οποία, εκτός από την καθημερινότητα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, που διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, αντικατοπτρίζεται και στη γιορτή του Πάσχα, άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική ταυτότητα, τοπικότητα, τα ήθη και τα έθιμα.
Όπως συμπεραίνει το ΙΕΛΚΑ, συνολικά, εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, με 120 ευρώ να δαπανώνται σε είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ σε άλλα είδη, όπως για παράδειγμα, τα δώρα.