Ρεπορτάζ

Φωτιά στα «Λουτρά Παράδεισος» της Αριστοτέλους

Του Γιάννη Σφήκα Φωτιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στο κτιριακό συγκρότημα των «Λουτρών Παράδεισος» ή «Μπέη Χαμάμ» στο κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά, η οποία προήλθε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε στο υπόγειο του καταστήματος πώλησης τουριστικών ειδών προκαλώντας μικρές και […]

Parallaxi
φωτιά-στα-λουτρά-παράδεισος-της-αρι-12140
Parallaxi
img_2667.jpg

Του Γιάννη Σφήκα

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στο κτιριακό συγκρότημα των «Λουτρών Παράδεισος» ή «Μπέη Χαμάμ» στο κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά, η οποία προήλθε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε στο υπόγειο του καταστήματος πώλησης τουριστικών ειδών προκαλώντας μικρές και περιορισμένης έκτασης  υλικές ζημιές στο υπόγειο του καταστήματος χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά το μνημείο. Το ερώτημα που εγείρει αυτό το, ευτυχώς ανώδυνο, περιστατικό είναι τα μέτρα ασφαλείας σχετικά με τα ιστορικά μνημεία της πόλης σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η δύσκολη οικονομική περίοδος ασφαλώς και δεν πρέπει αλλά ούτε και μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία. Η αυστηρή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι απαραίτητη και αποτελεί προϋπόθεση της πολιτιστικής πολιτικής. 

Τα «Λουτρά Παράδεισος» ή «Μπέη Χαμάμ» αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της οθωμανικής περιόδου. Κτίστηκαν το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β’ και είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που έκτισαν στην πόλη οι Οθωμανοί γκρεμίζοντας επτά παρακείμενες στο χώρο εκκλησίες. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον βυζαντινό Μεγαλοφόρο, την αγορά των βυζαντινών χρόνων και πατάει επάνω στην Via Reggia (ρωμαϊκή Εγνατία). Λειτουργούσε και για τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες και διατηρεί μέχρι σήμερα όλα του τα στοιχεία. Στο κτίριο έχει γίνει επαναχρησιμοποίηση υλικών (πχ σαρκοφάγοι). Το συγκρότημα των λουτρών βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι το 1970 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Το πωλητήριο λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια ενώ δίπλα υπάρχει και ένας νέος χώρος για καφέ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα