Θεσσαλονίκη

Φωτιά απείλησε τα Ουζιέλ

Μια φωτιά που ξέσπασε λίγο νωρίτερα κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό ένα από τα παραδοσιακά διατηρητέα σπίτια του οικισμού Ουζιέλ στο Ντεπό.

Parallaxi
φωτιά-απείλησε-τα-ουζιέλ-129621
Parallaxi

ωψ

κξ

Κατασβέστηκε μετά από έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο νωρίτερα σε ένα από τα διατηρητέα σπίτια της συνοικίας Ουζιέλ. Η φωτιά ξέσπασε από τη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας ηλικιωμένου κατοίκου ο οποίος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους, καθώς έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

κκ

Η φωτιά στο σπίτι του ιστορικού οικισμού κατασβέστηκε από οχήματα που στάθμευσαν στην οδό Ανθέων καθώς είναι ιδιαιτέρως στενά τα δρομάκια για να πλησιάσει τόσο μεγάλο όχημα.

οπ

Ο οικισμός Ουζιέλ είναι στη νότια πλευρά του αμαξοστασίου του Τραμ το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν άλλα εναπομείναντα σημάδια από αυτό, μιας και όλες οι γραμμές διέλευσης των βαγονιών έχουν ξηλωθεί. Πολλοί μάλιστα γνωρίζουν αυτήν την περιοχή της Βασιλίσσης Όλγας με την παλαιά της ονομασία Depot (αποθήκη), που αποδίδεται ακριβώς στο γεγονός ότι εκεί υπήρχε το αμαξοστάσιο.

Άλλωστε, ο οικισμός Ουζιέλ είχε χτιστεί με σκοπό να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των υπαλλήλων της εταιρείας.

Αναλυτικότερα, ο οικισμός αποτελούμενος από 28 μικρές πανομοιότυπες μονοκατοικίες κατασκευάστηκε το 1927. Εργολάβος ήταν ο Δαυίδ Ουζιέλ ένας από τους κύριους μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι ο οικισμός αυτός βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης κι όμως μοιάζει με ένα μικρό, παραδεισένιο χωριό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ουζ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα