Future library: Μια αλλιώτικη βιβλιοθήκη
Δυο πράγματα θυμάμαι από τις βιβλιοθήκες των εφηβικών μου χρόνων. Ένα είναι η μυρωδιά των βιβλίων και το άλλο η λυτρωτική ησυχία. Θυμάμαι τον ήχο των σελίδων που γύριζα, την προσπάθειά μου να συγκρατήσω κάποιο μικρό φτάρνισμα που τραβούσε την προσοχή της βιβλιοθηκάριου και το επιτιμητικό της βλέμμα. Αλλά ακόμα κι αυτό μου άρεσε. Αισθανόμουν […]
Δυο πράγματα θυμάμαι από τις βιβλιοθήκες των εφηβικών μου χρόνων. Ένα είναι η μυρωδιά των βιβλίων και το άλλο η λυτρωτική ησυχία. Θυμάμαι τον ήχο των σελίδων που γύριζα, την προσπάθειά μου να συγκρατήσω κάποιο μικρό φτάρνισμα που τραβούσε την προσοχή της βιβλιοθηκάριου και το επιτιμητικό της βλέμμα. Αλλά ακόμα κι αυτό μου άρεσε. Αισθανόμουν μέλος μιας λέσχης σημαντικών ανθρώπων και τα βιβλία που έφερνα σπίτι δανεικά με τη σφραγίδα της βιβλιοθήκης είχαν άλλη βαρύτητα. Κάπως έτσι έμαθα να κρατάω τα βιβλία μου ατσαλάκωτα, να τα σέβομαι λες και κάποιος άλλος περίμενε μετά από μένα να τα διαβάσει. Από τότε πέρασαν χρόνια κι εγώ έπαψα να πηγαίνω σε βιβλιοθήκες με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο. Ακόμα και τώρα, όμως, όταν περνάω από εμπρός τους κάτι ξεσηκώνεται μέσα μου, που με σπρώχνει να περάσω την πόρτα και να ξαναγίνω μέλος εκείνης της μαγικής λέσχης.
Άκουσα για τη βιβλιοθήκη της Βέροιας και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που τη λειτουργούν, εδώ και αρκετό καιρό, πριν ακόμα τιμηθεί από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση 2010». Η περιγραφή της αφορά σε μια διαφορετική βιβλιοθήκη, φουριόζα, ζωντανή και δραστήρια έτοιμη να προσεγγίσει το σύγχρονο κόσμο και με νέες τεχνολογίες να διαφοροποιήσει το ρόλο μιας απλής βιβλιοθήκης-αποθήκης γνώσεων, έτοιμη να σε επισκεφτεί εκείνη αν δεν πάρεις την απόφαση να περάσεις το κατώφλι της. Οι συνεχείς και ενδιαφέρουσες δράσεις της νομίζω πως τελικά θα με στείλουν μια ημερήσια εκδρομούλα στη μικρή πόλη της Βέροιας.
Στην αγκαλιά αυτής της δημόσιας βιβλιοθήκης με διευθυντή τον ακούραστο και γεμάτο ιδέες κ. Ι. Τροχόπουλο, δημιουργήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων». Η εταιρία ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη και αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη μεγάλη δράση της είναι ένα τριήμερο σεμινάριο στις 14, 15 και 16 Μαρτίου του 2012 με τη συμμετοχή πάνω από 100 υπάλληλων απο ογδόντα βιβλιοθήκες, που διοργανώνει το Future Library με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κάθε περιοχή της εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη».
Η εκστρατεία προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς: εικαστικά, θέατρο, περιπάτους μέσα στην πόλη, εργαστήρια, αναγνώσεις και αφηγήσεις. Η καλοκαιρινή εκστρατεία διασχίζει όλη τη χώρα μέσα από μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πειραιάς, Καβάλα) αλλά και μικρότερες, καθώς και νησιά (Κρήτη, Πάρος, Χίος κ.α) φιλοδοξώντας να δημιουργήσει πολιτισμικές διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς. Με εκδηλώσεις και δράσεις που απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στην εμπλοκή γονέων και ενηλίκων, θα επιχειρήσουν να ζωντανέψουν τις βιβλιοθήκες, έτσι ώστε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς των τοπικών κοινωνιών. Το Future Library πιστεύει πως αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος, η συντονισμένη ενεργοποίηση του δυναμικού των βιβλιοθηκών μπορεί να βάλει τις βιβλιοθήκες στην καρδιά των τοπικών κοινωνιών ως κέντρα πολιτισμού, γνώσης, και ανάπτυξης.
Κι εγώ το ίδιο πιστέυω.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sbCH3xaa1H8
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.futurelibrary.gr
Διευθυντής Προγράμματος – Ιωάννης Τροχόπουλος: [email protected]