Γιατί κλείνουν τα υπέροχα καφέ των μουσείων;
Η δυνατότητα να ξεχωρίσουν κυλικεία και παρατημένα καφέ από διαμάντια όπως τα προαναφερόμενα θα έδειχνε μια ευαισθησία που η διοίκηση του υπουργείου έχει αποδείξει από χρόνια πώς δεν διαθέτει.
Ιδιαίτεροι χώροι εστίασης που έχουν αφήσει ιστορία ο καθένας για τον δικό του λόγο, στα μουσεία της χώρας βάζουν λουκέτο μια για πάντα.
Ο διαγωνισμός του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) για τα αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εμπεριέχει οικονομικούς όρους που ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες στον χώρο της εστίασης και όχι τις μικρές που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει με το έργο τους την αύξηση των επισκεπτών των μουσείων και όχι μόνο.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο να επιλέξει μία από τις 3 μεγάλες ομάδες αναψυκτηρίων, και έτσι αποκλείονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να μισθώσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναψυκτηρίων.
Ούτε διαθέτουν τα τελευταία 5 χρόνια ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα “Κριτήρια Χρηματοοικονομικής Επάρκειας”. Μετά από την προκήρυξη διαγωνισμό, τα 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων πέρασαν στη, εταιρία «Γρηγόρης μικρογεύματα» και οι σημερινοί εκμισθωτές του χώρου αποβλήθηκαν.
Δυο από τα ωραιότερα καφέ με προσωπικότητα τέτοιων μουσείων που έγραψαν ιστορία είναι το Β στο Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης και το καφέ στον κήπο του υπέροχου Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας στην Πανεπιστημίου με σπουδαία πολιτιστική διαδρομή.
O Γιώργος Θαλασσινός ιδιοκτήτης του καφέ στο Μουσείο Νομισμάτων στην Αθήνα μίλησε στην Parallaxi.
“Πήραμε το καφέ μας όταν δεν το ήξερε κανείς, ήταν ένα ανεκμετάλλευτο και θλιβερό μέρος, “μία τρύπα στην γεωγραφία”. Εμείς του δώσαμε έναν φρέσκο αέρα, το μεταμορφώσαμε σε σημείο συνάντησης ενδιαφερόντων ανθρώπων, διεξάγαμε πολιτιστικά events στον χώρο του, μικρές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές και κινηματογραφικές βραδιές, ένας μοναδικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας. Θύμιζε γαλλικό καφέ σε μία ήσυχη γειτονιά του Παρισιού. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε χιλιάδες ευχαριστήριες επιστολές, θερμά λόγια από ανθρώπους του πολιτισμού, από τους διευθυντές των μουσείων ακόμη και από εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού. Βλέπαμε μία εγκάρδια αποδοχή για το καφέ μας.
Η “τρέχουσα” διεύθυνση του Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε να κάνει έναν διαγωνισμό και να δώσει όλα τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στην αλυσίδα “Γρηγόρης Μικρογεύματα.”, η οποία δεν έχει καμία απολύτως επαφή με τον πολιτισμό αφενός και αφετέρου δεν λειτουργεί χώρους εστίασης, είναι μία αλυσίδα που κάνει franchise, δεν λειτουργεί η ίδια τους χώρους.
Τα καφέ αυτά αυτά των αρχαιολογικών χώρων λειτουργούν κάτω από πολύ υψηλές απαιτήσεις, έχουν ένα πολύ καλό και ιδιαίτερο κοινό. Το Υπουργείο μας διώχνει με τρομερή βαρβαρότητα, είναι σαν να κλείνει ένας ιστορικός κινηματογράφος. Για το Νομισματικό Μουσείο το λουκέτο μας θα φέρει πολύ μεγάλη υποβάθμιση, γιατί έγινε γνωστό από το καφέ του, τώρα που το καφέ δεν θα υπάρχει το μουσείο θα υποστεί πλήγμα. Η δική μας επιχείρηση θα μεταφερθεί κάπου αλλού, όμως ο συγκεκριμένος χώρος στον κήπο ήταν ιδανικός για πολιτιστικά δρώμενα. 16 χρόνια τώρα έχουμε τόσο όμορφες αναμνήσεις, αποκτήσαμε αγαπημένους φίλους εκεί, του πολιτισμού και της τέχνης.
Οι άνθρωποι του Υπουργείου, μας έχουν επιβραβεύσει για την δουλειά μας, θα ήθελα λοιπόν να μην μας είχαν διώξει γιατί πραγματικά ήμασταν κι εμείς κομμάτι της ιστορίας της τέχνης της χώρας. Το πιο θλιβερό είναι πως είμαστε ένα κομμάτι μίας γενικότερης καταστροφής και υποβάθμισης του πολιτισμού της χώρας που τον γέννησε. Κατεβαίνουμε διαρκώς σκαλοπάτια πιο κάτω, είμαστε λοιπόν μέρος μίας συντελούμενης καταστροφής από ένα Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο δεν πρέπει να ονομάζεται ούτε Υπουργείο ούτε Πολιτισμού.”
Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση , σχετικά με τον διαγωνισμό ο οποίος έβαλε λουκέτο στα αναψυκτήρια τέχνης. Αναφέρει λοιπόν ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του:
- Η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017. Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε.
- Ο νόμος ορίζει ότι μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται ελεύθερο, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.
- Ο ΟΔΑΠ υποχρεούται να ενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, πράγμα που έκανε.
- Πριν από τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, όλοι οι κάτοχοι των αναψυκτηρίων με ληγμένες μισθώσεις, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη εταιρεία, ειδοποιήθηκαν να τα παραδώσουν οικειοθελώς, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.
- Η εταιρία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ αρνήθηκε ρητά να παραδώσει το αναψυκτήριο αν και λειτουργούσε χωρίς σύμβαση και χωρίς άδεια λειτουργίας, πέραν της προηγούμενης καταχρηστικής χρήσης, σχεδόν επί μία εξαετία.
- Η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Ο.Δ.Α.Π. Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη.
Η δυνατότητα να ξεχωρίσουν κυλικεία και παρατημένα καφέ από διαμάντια όπως τα προαναφερόμενα θα έδειχνε μια ευαισθησία που η διοίκηση του υπουργείου έχει αποδείξει από χρόνια πώς δεν διαθέτει.