Γιατί να μείνει στην Εγνατία το Τμήμα Δημοσιογραφίας;
του Σάκη Ιωαννίδη Εικόνες: Κύα Τζήμου, Σάκης Ιωαννίδης, Χριστίνα Παρασκευοπούλου Πριν από 12 χρόνια πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι του νέου κτιρίου του Τμήματος Δημοσιογραφίας, στην οδό Εγνατίας 46. Ένα κτίριο ανακαινισμένο, φρεσκοβαμμένο και λαμπερό, τσίλικο. Ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε ένα ξενοδοχείο, με μικρές αίθουσες για ολιγομελή τμήματα. Γιατί να παραμείνει εκεί το […]
του Σάκη Ιωαννίδη
Εικόνες: Κύα Τζήμου, Σάκης Ιωαννίδης, Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Πριν από 12 χρόνια πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι του νέου κτιρίου του Τμήματος Δημοσιογραφίας, στην οδό Εγνατίας 46. Ένα κτίριο ανακαινισμένο, φρεσκοβαμμένο και λαμπερό, τσίλικο. Ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε ένα ξενοδοχείο, με μικρές αίθουσες για ολιγομελή τμήματα. Γιατί να παραμείνει εκεί το Τμήμα Δημοσιογραφίας;
Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο το πανεπιστήμιο σταμάτησε να πληρώνει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, την Ιερά Μονή Διονυσίου, επειδή η τελευταία δεν δέχτηκε να μειώσει το αντίτιμο κατά περίπου 20%, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που «ψαλίδισε» τα μισθώματα που καταβάλει το δημόσιο σε ιδιώτες. Η Μονή από την πλευρά της έστειλε ένα εξώδικο, το οποίο όμως δεν σημαίνει αυτόματα και έξωση. Αυτό όμως που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια φοιτητές και καθηγητές δεν αφορά τα ενοίκια και τα εξώδικα, αλλά το ίδιο το κτίριο, το οποίο απλά δεν τους χωράει.
Ήδη ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών κάνει μάθημα στις αίθουσες της ΝΟΠΕ στα «κενά» των υπόλοιπων τμημάτων, ενώ εδώ και χρόνια οι φοιτητές εξασκούνται στα εργαστήρια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που βρίσκονται σε άλλο χώρο εντός της Δ.Ε.Θ. Περίπου 150 πρωτοετείς φοιτητές μπήκαν στο Τμήμα στην αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς και όπως και να το δει κανείς, οι μικρές αίθουσες της Εγνατίας απλά δεν τους καλύπτουν. Οι καθηγητές του Τμήματος ανησυχούν ότι εάν έρθει ακόμη ένα τέτοιο «κύμα» την ερχόμενη χρονιά, τότε η οργάνωση των τμημάτων θα είναι αδύνατη. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο έτος που αυτή την περίοδο διανύει το β’ εξάμηνο σπουδών είναι χωρισμένο σε 8 υπό-τμήματα για το μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών!
Το παλιό κτίριο των ΤΕΦΑΑ δεν είναι ό,τι καλύτερο για στεγάσει τη Σχολή
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κτίρια είναι υποψήφια για τη μεταφορά του Τμήματος, εφόσον η πανεπιστημιακή επιτροπή που θα τα εξετάσει καταλήξει ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι καθηγητές της σχολής. Το ένα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Εξαδακτύλου, κοντά στην οδό Ιασωνίδου, και παλιά στέγαζε το τμήμα των ΤΕΦΑΑ. Πρόκειται, όπως μαθαίνουμε, για ένα κτίριο περίπου 2.500 τ.μ., με ένα μικρό ασανσέρ, ένα μόνο κλιμακοστάσιο και σε πολύ κακή κατάσταση και οι εργασίες αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες είναι πολυδάπανες. Το δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου και οι χώροι είναι ήδη διαμορφωμένοι για να στεγάσουν μαθήματα, διότι πριν λειτουργούσε ως ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Είναι σε καλύτερη κατάσταση, περίπου 3.500 τ.μ., με μικρότερο αντίτιμο από το πρώτο, αλλά πολύ πιο μακριά από το υπόλοιπο πανεπιστήμιο. Υπάρχει και μια τρίτη λύση στο τραπέζι για μετακίνηση σε κτίριο εντός της ΔΕΘ όπου ήδη γίνονται κάποια από τα εργαστήρια της Σχολής. Η λύση της ΔΕΘ βέβαια είναι η πιο συμφέρουσα για το τμήμα, καθώς το μίσθωμα που δέχεται η ΔΕΘ-Helexpo είναι χαμηλό. Συγχρόνως εκτός από τη στέγαση του τμήματος Δημοσιογραφίας σε νέο χώρο, θα γίνει μια νέα διαρρύθμιση στο κτήριο εντός του campus και συγκεκριμένα θα ενοποιηθούν σε ένα χώρο οι βιβλιοθήκες των τμημάτων Δημοσιογραφίας, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας χώροι που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση.
Το κτίριο της Μοναστηρίου που στέγαζε μέχρι πρότινος το Πολιτιστικό ΙΕΚ
Όποια απόφαση και αν πάρει το πανεπιστήμιο θα πρέπει να ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον μιας σχολής που συγκαταλέγεται μέσα στα 150 κορυφαία Τμήματα Δημοσιογραφίας παγκοσμίως και μπορεί να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής δημοσιογραφίας τα επόμενα χρόνια. Ένα τέτοιο τμήμα χρειάζεται τις καλύτερες τεχνολογικές υποδομές και εξοπλισμό για να αναπτύξει όλες τις μορφές της σύγχρονης δημοσιογραφίας, οπότε και οι λύσεις για το χώρο που θα το στεγάσει δεν μπορεί να είναι προσωρινές. άλλωστε θα είναι η δεύτερη φορά που το Τμήμα μετακομίζει, μετά την περίπου δεκαετή παραμονή του στο Μανδαλίδειο Μέγαρο, στη Λεωφόρο Νίκης, και ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία.
Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.