Γιατί Τούρκοι επισκέπτες έχουν κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη

Το Μπαϊράμι ήρθαν να γιορτάσουν οι Τούρκοι γείτονες μας στην πόλη.

γιατί-τούρκοι-επισκέπτες-έχουν-κατακ-1177022

Κατά χιλιάδες επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη Τούρκοι τουρίστες, από Κωνσταντινούπολη και Αδριανούπολη, κυρίως, ειδικά αυτή την περίοδο, που γιορτάζεται το Μπαϊράμι.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, επίσης γνωστό ως Ιντ αλ-αντχά (Γιορτή της Θυσίας), αποτελεί την κύρια γιορτή των Μουσουλμάνων (μετά το Ραμαζάνι Μπαϊράμ). Εορτάζεται η προθυμία του Προφήτη Ιμπραήμ (Αβραάμ) να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ (Ισαάκ) ως ένδειξη υπακοής στον Αλλάχ. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, παραδοσιακά, οι μουσουλμάνοι προχωρούν σε θυσία ζώων (συνήθως προβάτων, κατσικιών ή αγελάδων) και το κρέας διανέμεται στους φτωχούς και στην οικογένεια. Διαρκεί τέσσερις ημέρες και αποτελεί μια περίοδο προσευχής και φιλανθρωπίας. Φέτος εορτάζεται από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου.

Πόλο έλξης, όπως και κάθε χρόνο, αποτελεί το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ, στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο. Κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από Τουρκία, Θράκη, αλλά και Μουσουλμάνους από όλον τον κόσμο.

Το Μουσείο αποτελεί την γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ («πατέρα» των Τούρκων). Ο ίδιος, πιθανολογείται πως γεννήθηκε εκεί στις 19 Μαΐου 1881. Το 1935 το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει την οικία στην Τουρκία και πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο. Η αρχιτεκτονική του, αντικατοπτρίζει την γενικότερη οθωμανική οικοδομική εικόνα της πόλης του 19ου αιώνα και προσελκύει πλήθος τουριστών, ημερησίως.

«Η επίσκεψη στο σπίτι του Κεμάλ αποτελεί επιθυμία κάθε Τούρκου. Είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ευεργέτης του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας και το πρόσωπο του χαίρει τον σεβασμό μας. Καθώς, διανύουμε τις ημέρες του Μπαϊράμ, πολλοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη και να τιμήσουν την μνήμη του Κεμάλ.», δήλωσε ταξιδιωτικός πράκτορας από την Τουρκία.

Πολλοί επισκέπτες βγήκαν από το μουσείο συγκινημένοι, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την χαρά τους. Η Parallaxi βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με αρκετούς Τούρκους τουρίστες:

«Ο Κεμάλ αποτελεί εθνικό σύμβολο για εμάς. Νιώθω ευλογία που κατάφερα να επισκεφτώ τον τόπο γέννησης του».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πανέμορφη και κρύβει μεγάλη οθωμανική ιστορία! Πέρα από το μουσείο Ατατούρκ, θέλω να επισκεφτώ τον Λευκό Πύργο, αλλά και τα περίφημα κάστρα».

«Ήρθα από την Κωνσταντινούπολη και συγκινήθηκα. Με έπιασε ένα δέος! Θα φύγω αύριο το πρωί και ελπίζω να προλάβω να γυρίσω την πόλη».

Καθημερινά, ειδικά τις τελευταίες μέρες, υπάρχει πολυάριθμη ουρά, εκατοντάδων επισκεπτών, που κατακλύζει την οδό Αγίου Παύλου. Ενώ η ουρά από Ι.Χ. και πούλμαν δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πολλοί εξ αυτών, μετά την επίσκεψή τους κάθισαν σε καφετέριες γύρω από το προξενείο, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ ή τσαγιού (kahvesi, çay – όπως αναγράφουν οι πινακίδες των καταστημάτων). Στην προτίμηση τους βρίσκονται εστιατόρια που σερβίρουν ανατολίτικες γεύσεις ή και ελληνικά, αποφεύγοντας το χοιρινό.

Εικόνες: Ευθύμης Βλάχος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα