Γυμναστήρια και σχολές χορού (ξανά) σε κρίση
Από τα δύο χρόνια χαμένα λόγω της πανδημίας, στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης
Έχοντας σημειώσει τεράστιες ζημιές από τα συνεχόμενα lockdown, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων και οι σχολές χορού έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν άλλη μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της ενεργειακής κρίσης, που βάζει τους δύο κλάδους σε κίνδυνο.
Ο κ. Κώστας Κοπαρανίδης, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου αναφέρει πως φέτος τα πράγματα πήγαν καλύτερα όσον αφορά τα έσοδα, συγκριτικά με τις δύο χαμένες χρονιές που προηγήθηκαν, που οι ιδιοκτήτες ήταν αναγκασμένοι να εργαστούν με το 30% των πελατών:
“Μπήκαμε μέσα και χρειάστηκε να ενισχύσουμε είτε με τις ενισχύσεις τις κυβέρνησης είτε με δικές μας πηγές τις επιχειρήσεις μας προκειμένου να επιβιώσουμε. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να φτάσουμε τους ρυθμούς του ’19, όμως του χρόνου θεωρώ πως θα επανέλθουμε τελείως. Έγινε μία μεγάλη στροφή, ο κόσμος αντιλήφθηκε πως η γυμναστική είναι προληπτική ιατρική. Ακολουθούμε επίσημα πρότυπα της Ευρώπης η οποία προωθεί την εκγύμναση.”
H Kλαίρη Καραπιδάκη ιδιοκτήτρια σχολών χορού σχολιάζει ότι νιώθει σαν να είναι η πρώτη κανονική χρονιά που ξεκινά από άποψη ανταπόκρισης κόσμου και έλλειψης φόβου συναναστροφής των υποψηφίων πελατών, μετά τη λήξη των μέτρων:
“Σαν η περσινή χρονιά ήταν δοκιμαστική και η φετινή να θυμίζει περισσότερο την προ-Covid εποχή. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση είναι μία πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε – μια ακόμη δοκιμασία στην κορυφή ενός ήδη ανηφορικού δρόμου .”
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση ο κ. Κοπαρανίδης σχολιάζει πως έχουν γίνει κάποιες απαλλαγές από την Κυβέρνηση, ωστόσο περιμένουν να τις δουν και στην πράξη:
“Δεν έτυχε ποτέ να εξαρτιόμαστε από την ενέργεια οπότε δεν ξέρουμε και πως θα κυλήσει ο χειμώνας. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι πως υπάρχει κατανόηση από τους αθλούμενους η οποία τα προηγούμενα χρόνια απουσίαζε. Δηλαδή, σβήνουν τα φώτα των αποδυτηρίων. Πρώτη φορά συναντάμε αυτή την αλληλεγγύη. Τα δύο μεγάλα και βασικά έξοδα στα γυμναστήρια είναι τα ενοίκια, οι χώροι είναι μεγάλοι, εκεί χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά και η κατανάλωση της ΔΕΗ και του αερίου καθώς όλα τα μηχανήματα και όχι μόνο λειτουργούν με ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και οι εξαερισμοί λόγω COVID οι οποί καίνε αρκετά εξίσου. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος της ΔΕΗ, φέτος έτυχε μέσα στο ’22 να δω τρεις φορές το ενοίκιο σε λογαριασμό.” Aπό την πλευρά της η κ. Καραπιδάκη σχολιάζει πως τα έξοδα για τις σχολές χορού διπλασιάστηκαν: “Τα λειτουργικά έξοδα για μια σχολή χορού σήμερα, πέραν του αστάθμητου παράγοντα που είναι ο αριθμός εργαζομένων και το ενοίκιο, είναι τουλάχιστον διπλάσια από την εποχή πριν την πανδημία – όλα τα τιμολόγια είναι αυξημένα και οι επαγγελματικοί χώροι είναι οι πρώτοι πληγέντες.” Τα έξοδα των γυμναστηρίων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, από τον χώρο, το προσωπικό, την περιοχή, τα ενοίκια, τους λογαριασμού. Όπως εξηγεί ο κ. Κοπαρανίδης ένα μεγάλο γυμναστήριο μπορεί να φτάσει τα 60.000 ευρώ:
“Φέτος είναι πολύ περίεργη η κατάσταση, λόγω πανδημίας τα μισά γυμναστήρια κλείσανε φέτος και αλλάξανε χέρια. Περίπου το 20% έκλεισε ενώ το 12% μεταπουλήθηκε. Αν το κράτος συνεισφέρει θα τα καταφέρουμε, αλλά θα είμαστε λίγοι, γιατί πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όπως ακριβώς συνέβη στα χρόνια COVID. Eίναι θέμα διαχείρισης και συγκυριών. Κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν, περιμένω το 5% θα κλείσει.”
Όπως αναφέρει η κ. Καραπιδάκη οι ιδιοκτήτες των σχολών χορού έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής πολλές δυσκολίες:
“Eιδικά οι συνάδελφοι που είναι χρόνια στο χώρο όπως εγώ, και ευτυχώς έχουμε ανταπεξέλθει . Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο πολλές σχολές χορού και αρκετά αναγνωρισμένες και δημοφιλείς έχουν περιορίσει την λειτουργία τους ή έχουν κλείσει ολοσχερώς τα τελευταία τρία χρόνια . Η κρίση πάντα γεννά νέες ιδέες και πιστεύω πως αυτή η χρονιά ναι μεν θα είναι δύσκολη αλλά θα δώσει ευκαιρία για καλύτερη διαχείριση και βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών μας.”