Οι Απόφοιτοι στήριγμα για το ΑΠΘ
Το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Νοτιανατολικής Ευρώπης απλώνει το χέρι στους αποφοίτους του. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αριθμεί περισσότερους από 100.000 φοιτητές και πολύ περισσότερους αποφοίτους στα χρονικά αποφάσισε να στηριχθεί στη δύσκολη εποχή της κρίσης στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που ανέδειξε στα 87 χρόνια της ιστορικής […]
Το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Νοτιανατολικής Ευρώπης απλώνει το χέρι στους αποφοίτους του. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αριθμεί περισσότερους από 100.000 φοιτητές και πολύ περισσότερους αποφοίτους στα χρονικά αποφάσισε να στηριχθεί στη δύσκολη εποχή της κρίσης στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που ανέδειξε στα 87 χρόνια της ιστορικής του διαδρομής. Τον Απρίλιο του 2012 επισημοποιείθηκε η ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος.
Γιατί ανελάβαν τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή την πρωτοβουλία οι πρυτανικές αρχές; Ο τότε πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, εξηγούσε, μιλώντας στην Parallaxi: «Θα έλεγα πως κακώς καθυστέρησε τόσο, αλλά σήμερα με δεδομένες τις συνθήκες της κρίσης το πανεπιστήμιο χρειάζεται ένα στήριγμα. Το ΑΠΘ διαθέτει καταξιωμένους αποφοίτους σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς που μπορούν αφενός να ενισχύσουν το πανεπιστήμιο ηθικά και οικονομικά, αλλά και να το βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στο άνοιγμα που επιχειρεί προς την κοινωνία.»
Ανάμεσα στους υποστηρικτές της προσπάθειας συγκαταλέγονται επιφανείς Θεσσαλονικείς, όπως ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, ο πολιτικός και δικηγόρος, Στέλιος Νέστορας και ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος, Παναγιώτης Λαδάς.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ καλείται να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κοινωνικής και επαγγελματικής διασύνδεσης. Αντίστοιχες προσπάθειες στο εξωτερικό δείχνουν, όπως είναι φυσιολογικό, το δρόμο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ μοιράστηκε με την Parallaxi τις εμπειρίες από την παραμονή του στις ΗΠΑ και τον Καναδά: «Στα αμερικανικά και τα καναδέζικα πανεπιστήμια οι Σύλλογοι αυτοί αποτελούν την ψυχή των πανεπιστημίων και συνεισφέρουν και οικονομικά στη ζωή της ακαδημαϊκής κοινότητας και στόχος είναι να συμβεί κάτι αντίστοιχο κι εδώ».
Μετά το άνοιγμά του στα κοινωνικά δίκτυα, με το οποίο έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 υποστηρικτές στο facebook, το ΑΠΘ απευθύνει ένα νέο κάλεσμα σε όσους κατέχουν κάποιο πτυχίο με το λογότυπο του ιδρύματος. Όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://alumni-association.auth.gr/registration_form
Καθώς το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και λόγω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης αλλά και της αναγκαιότητας προσαρμογής στις διεθνείς εξελίξεις, οικονομικές και κοινωνικές πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και ευελιξία στα Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής οργανώνεται την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. μια εκδήλωση από το Συμβούλιο του ΑΠΘ, την Πρυτανεία και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, με τίτλο «Προτάσεις συνεργασίας του Συλλόγου Αποφοίτων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Στόχος την εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των καλών πρακτικών των Συλλόγων Αποφοίτων που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο ΑΠΘ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Αμέσως μετά τις εισηγήσεις θα γίνει συζήτηση με το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τις δικές του προτάσεις.
Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης έχει ως εξής:
Εισήγηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
Εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων, Παντελή Σαββίδη
Συζήτηση
Συντονιστής: Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, Καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:
Χαρίσιος Μπουντούλας, Ομότιμος Καθηγητής στο Ohio State University,
Κωνσταντίνος Σιούτας, Καθηγητής στο University οf Southern California,
Γεώργιος Ζαλίδης, Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ,
και μέσω Skype ο Γεώργιος Κορφιάτης, Καθηγητής στο Stevens Institute of Technology.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.