Ρεπορτάζ

Η μανία με τα μουσεία (Ο-Ω)

Λέξεις: Δήμητρα Κεχαγιά, Κύα Τζήμου 24. Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας) είναι χωροθετημένο σε μια περιοχή με έντονη αθλητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Γειτνιάζει άμεσα με το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης, το Καυτανζόγλειο Στάδιο […]

Κύα Τζήμου
η-μανία-με-τα-μουσεία-ο-ω-9339
Κύα Τζήμου
1.jpg

Λέξεις: Δήμητρα Κεχαγιά, Κύα Τζήμου

24. Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας) είναι χωροθετημένο σε μια περιοχή με έντονη αθλητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Γειτνιάζει άμεσα με το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης, το Καυτανζόγλειο Στάδιο και με την ευρύτερη περιοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1998, με την ονομασία Μουσείο Αθλητισμού – αποτελώντας το μοναδικό μουσείο στο είδος του στον Ελλαδικό χώρο – μετά από πρωτοβουλία και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης και τη συμμετοχή εκπροσώπων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Από την ίδρυσή του έως την Άνοιξη του 2004 στεγαζόταν στο κέντρο της πόλης, στη διεύθυνση Αριστοτέλους 18, στον τρίτο όροφο ενός νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου που παραχώρησε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Τολ 2004 μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο αφιερωμένο εξαρχής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μουσείου Αθλητισμού, στο οικοδομικό τετράγωνο του Καυτανζόγλειου σταδίου, στάδιο που φιλοξένησε προκριματικούς αγώνες στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.500μ2, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ακολουθώντας τις προδιαγραφές που απαιτεί η σύγχρονη μουσειακή αρχιτεκτονική. Το 2008 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναγνωρίζοντας την προσφορά του Μουσείου Αθλητισμού στον αθλητικό και πολιτιστικό χώρο, το μετονόμασε σε Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η οργάνωση της πρώτης μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στους Ολυμπιακούς Αγώνες & τα Ολυμπιακά Αθλήματα, αποτέλεσε άμεση προτεραιότητα της νέας εκθεσιακής πολιτικής. Η έκθεση αποτελείται από ιστορικά αρχεία και αντικείμενα όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, αντικείμενα Ελλήνων Ολυμπιονικών, μετάλλια, δάδες, ενθυμήματα από τις ολυμπιακές διοργανώσεις και εξοπλισμό των αθλημάτων.

Θα το βρεις: Αγ.Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 968531-2, http://www.olympicmuseum-thessaloniki.org/

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 9:00 – 19:00, Σάββατο: 10:00 – 16:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00

25. Παιδικό Μουσείο

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που αγαπούν τον εθελοντισμό και την προσφορά στα κοινά, ενώ λατρεύουν και τα παιδιά.Το μουσείο σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους, συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α., ενώ εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Θα το βρεις: Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, Τούμπα, τηλ. 2310913047

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 9.00-13.00, Κυριακή 11:00-13:00

26. Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)

Χτίστηκε το 1904 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι σαν τζαμί των Ντονμέδων (εξισλαμισμένων Εβραίων). Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.). Στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το 1962. Σήμερα είναι χώρος περιοδικών εκθέσεων. Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Θα το βρεις: Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ: 2310 857978

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 – 14.00 18.00 – 21.00 Σάββατο 18.00 – 21.00 Κυριακή: 10.00 – 14.00

27. Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του μεγάρου θεάτρου της Εταιρείας (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Κασσάνδρα. Η συλλογή της περιλαμβάνει περισσότερα από 300 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, από τα οποία τα περισσότερα είναι Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, ενώ υπάρχουν και έργα σημαντικών δημιουργών από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο ή το εξωτερικό. Η πινακοθήκη επεκτείνει το ενδιαφέρον της και στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με περιοδικές εκθέσεις (ατομικές και ομαδικές) που οργανώνει.

Θα το βρεις: Νικ. Γερμανού 1, τηλ. 2310238601

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 09.00 – 14.00

28. Πολεμικό Μουσείο

Εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000 και βρίσκεται πίσω από το Πανεπιστήμιο Μακεδόνια, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Ιταλό Βιταλιάνο Ποζέλι. Στο πωλητήριο διατίθενται προς πώληση οι εκδόσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Πολεμικού Μουσείου, ιστορικά βιβλία και αναμνηστικά. Παράλληλα, λειτουργεί βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία για τα στρατιωτικά θέματα και την ιστορία της Ελλάδας. Παρουσιάζονται οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πόλεμος του 1940. διάφορες μάχες στη Μακεδονία και στην Κρήτη, η Κατοχή και η Αντίσταση, καθώς επίσης και η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Νορμανδία και στην Αφρική.

Θα το βρεις: Γρ. Λαμπράκη 4, τηλ. 2310249803-05

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-14.00

29. Πολιτιστικό ίδρυμα ελληνισμού της διασποράς

Λειτουργεί από το 1997 σε πολυδύναμο χώρο – δωρεά του Θ. Μακρίδη προς το Δήμο Θεσσαλονίκης- στον οποίο θα αξιοποιούνται, μόνιμα, η πολυμορφία και η ποικιλία του έργου των Ελλήνων της διασποράς, που αφορούν την καλλιτεχνική, κοινωνική, εθνική και οικονομική δραστηριοτητά τους.

Θα το βρεις: Κομοτηνής 2 και Κυδωνιών, τηλ. 2310 234161

30. Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης

Φιλοξενεί μια σειρά από εκθέματα από τη ραδιοφωνική ιστορία της πόλης. Διαχειρίζεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Μακεδονική Φωνοθήκη Φωνομουσείο και στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2000 σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τη Siemens, στο χώρο της ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της ΕΡΤ 3, της Siemens και της ΔΕΘ. Το κτίσμα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή, μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτή του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, Χρίστου Τσιγγιρίδη. παλαιό ραδιοφωνικό υλικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του ερασιτεχνικού σταθμού Ράδιο Νέστωρ. Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο.

Θα το βρεις: στη Νότια Πύλη της έκθεσης (Πύλη ΧΑΝΘ)

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Λειτουργεί ετησίως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ κατά την υπόλοιπη χρονιά μετά από ραντεβού.

31. Ρωμαϊκής Αγοράς.

Το μουσείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2009. Εκτείνεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σαν συνέχεια της Κρυπτής Στοάς. Τα εκθέματά του είναι από τα ελληνιστικά χρόνια, οπότε λειτουργούσαν εργαστήρια παραγωγής αγγείων και ειδωλίων, την περίοδο ακμής της Ρωμαϊκής Αγοράς και μέχρι τον 4ο αιώνα, οπότε έπαψε να είναι το διοικητικό κέντρο της περιοχής και άρχισαν να λειτουργούν ξανά εργαστήρια κεραμικής. Επίσης, παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με τη νεότερη ιστορία της περιοχής, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι την πυρκαγιά του 1917.Όλα τα εκθέματα πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες. Επίσης στον εκθεσιακό χώρο λειτουργεί και ενότητα που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν κείμενα γραμμένα με το σύστημα «Μπράιγ» και να ψηλαφίσουν πιστά αντίγραφα των ευρημάτων του χώρου.

Θα το βρεις: Κρυπτή Στοά Ρωμαϊκής Αγοράς Μέρες και ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8:00-15:00

32. Σιδηροδροµικό

Σου αρέσουν τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα; Τα ταξίδια µε τρένο; Τα µουσεία; Εκεί πιάνεις 3 στα 3, αφού εκτός από την ιστορία του σιδηροδρόµου µπορείς να δεις και το θρυλικό βαγόνι του «Οριάν Εξπρές».

Θα το βρεις: Προσοχή! Στην οδό Νέα Μοναστηρίου, στον αριθµό 7Β και όχι στη Μοναστηρίου. Τηλ. 2310 599134

Μέρες και ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα µε Παρασκευή 8.30 π.µ. µε 1 µ.µ.

33. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Ιδρύθηκε το 1972 μετά τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης καθώς και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, που εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση «Συλλογές και Δωρεές», στεγάζεται σ’ ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριο στη βόρεια παρυφή της πανεπιστημιούπολης. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τα πάντα! Από κορινθιακά αγγεία, περσικές μινιατούρες και δείγματα αραβικής και κινέζικης τέχνης μέχρι χαρακτικά, σχέδια, ακουαρέλες και γλυπτά διασήμων Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, Σπουδαία έργα των Γύζη, Παρθένη, Λύτρα εκτίθενται για τα μάτια σας μόνο.

Θα το βρεις: Αγίου Δημητρίου 159 Α, τηλ. 2310991377, 2310247111, www.teloglion.gr

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 – 14.00, Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

34. Τεχνολογικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών και τεχνικών με σκοπό την προβολή της επιστημονικής και τεχνολογικής κληρονομιάς μας. Με το όνομα Τεχνικό μουσείο φιλοξενήθηκε την περίοδο 1978 – 1988 σε εγκαταστάσεις μέλους του στην οδό Αχελώου, ενώ από το 1989 μεταφέρθηκε σε κτίριο 2.000 τ.μ. που διέθεσε η ΕΤΒΑ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.Το 2004 μεταφέρθηκε στη Θέρμη, στο κτίριο του Νόησις, ένα σύγχρονο, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και εξαιρετικά λειτουργικό κτίριο και μετονομάστηκε σε «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – NOESIS».

Θα το βρεις: 6ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλ: 2310 48300, www.noesis.edu.gr

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Για σχολικές και άλλες ομάδες:Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-15.00 Για το κοινό:Παρασκευή:18.00-21.00, Σάββατο:14.15-21.00, Κυριακή: 11.30-21.00

35. Ύδρευσης (αρχική φώτο)

Αν µη τι άλλο καλοκαίρι είναι, λίγο νεράκι παραπάνω το χρειάζεσαι. Μια επίσκεψη όµως στο κτίριο του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου-το οποίο εξασφάλιζε νερό στους Θεσσαλονικείς από το 1894 µέχρι το 1978 – θα σε κάνει να εκτιµήσεις την αξία του. Αυθεντικά μηχανήματα, αντλίες και ηλεκτρογεννήτριες καθώς και δυο ατμοκίνητες μονάδες που χρησίμευαν για την άντληση του νερού έως το 1929 εκτίθενται στο μουσείο.

Θα το βρεις: Στη δυτική είσοδο της πόλης. 26ης Οκτωβρίου 49. περιοχή ΦΙΞ, Σφαγεία. Τηλ. 2310 514029.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή 10 π.µ. µε 2 µ.µ.

36. Φυσικής Ιστορίας

Έστω και µία φορά να έχεις πάει στο ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης σίγουρα έχεις δει τη Σάσα και τον Αλέξανδρο (τις δυο καφετιές αρκούδες, που ζουν εκεί από το 1994). Μπορεί όµως να έχεις πάει και δέκα φορές, αλλά να µην έχεις δει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζεται εκεί. Λοιπόν, υπάρχει και ιδιαίτερα για το καλοκαίρι αποτελεί µια πρώτης τάξεως βόλτα και µάλιστα µια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Εντάξει, όταν λέµε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας µην περιµένεις να δεις µέσα και κανέναν ξάδερφο του Τυρρανόσαυρου Ρεξ που θα έβλεπες στο αντίστοιχο του Λονδίνου. Θα δεις όµως ταριχευµένα πτηνά, σκελετούς και οστά θηλαστικών και πτηνών. Θα δεις συλλογές εντόµων και πετρωµάτων. Θα δεις αναπαράσταση της εκβολής του Αξιού ποταµού. Θα δεις και µερικά φιδάκια. Αν για κάποιο λόγο τα τελευταία σε συγκινούν ιδιαίτερα, λίγα µέτρα πιο κάτω από το Μουσείο υπάρχει και το Σπίτι των Ερπετών. Αν είσαι τυχερός θα βρεις και κάποιον να σε ξεναγήσει. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για αυτό, κλείσε ένα τηλεφωνικό ραντεβού.

Θα το βρεις: Μπαίνοντας στο Ζωολογικό Κήπο ανεβαίνεις τέρµα πάνω και αριστερά. Επειδή µε τις πινακίδες µπορεί και να µπερδευτείς να ξέρεις ότι βρίσκεται στο δροµάκι πίσω από τα ελάφια. Τηλ. 2310 219980.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Μέχρι και τις αρχές του Ιουλίου το Μουσείο θα είναι ανοιχτό καθηµερινά και Σαββατοκύριακα από τις 8.30 π.µ. ως τις 3 µ.µ.

37. Φωτογραφίας

Ανεβείτε μερικά σκαλοπάτια στην Αποθήκη Α και θα βρεθείτε στην καρδιά της τέχνης της φωτογραφίας, σε ένα ζωντανό τόπο μνήμης, συνάντησης και ανακάλυψης. Το Μουσείο Φωτογραφίας λειτουργεί από το 2001 με μεγάλες επιτυχίες την έκθεση του Βιμ Βέντερς σε συνεργασία με το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την περσινή του Σπύρου Στάβερη. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε αγναντεύοντας τη θάλασσα και τη βιομηχανική πλευρά του λιμανιού στο ιδανικό καφέ του Μουσείου, που μπορεί κάλλιστα να γίνει και το δικό σας στέκι.

Θα το βρεις: Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310566716, www.thmphoto.gr

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00

Δείτε επίσης:

Η μανία με τα μουσεία (Α-Ι)

Η μανία με τα μουσεία (Κ-Μ)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα