Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία μετατράπηκε σήμερα σε… «Κινητό σχολείο»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου», η εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ για να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους

θεσσαλονίκη-η-νέα-παραλία-μετατράπηκ-1146497

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου» η ΑΡΣΙΣ, έστησε το «Κινητό σχολείο» (Mobile School), στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (μπροστά στο γλυπτό «Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου»). Πρόκειται για μια τροχήλατη εκπαιδευτική κατασκευή, που έχει ως κύριο σκοπό να εντοπίσει και να κινητοποιήσει παιδιά και τις οικογένειές τους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ώστε να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται» είναι το κεντρικό μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας και είναι αφιερωμένη στα παιδιά που ζουν ή και εργάζονται στο δρόμο, στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και το παιχνίδι, και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Γιώργος Γακούδης, εκπαιδευτής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΑΡΣΙΣ, μας ενημέρωσε πως:

“Το κινητό σχολείο πρόκειται για μια κατασκευή μιας Μ.Κ.Ο. του Βελγίου και στήνεται σε φτωχές περιοχές που υπάρχουν παιδιά στο δρόμο και τα προσεγγίζουμε, ώστε να έρθουν σε επαφή με την εκπαίδευση. Με την παρουσία ειδικευμένης ομάδας, τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία της εκμάθησης και κατανοούν την σημασία της γνώσης.

Σήμερα, ήρθαμε στην Ν. Παραλία, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με την ημέρα και να ενημερώσουμε για την κατάσταση που υπάρχει. Παιδιά που ζουν στον δρόμο, δεν πηγαίνουν σχολείο και υποχρεούνται να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η κατασκευή υπάρχει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και μπορούμε να την συναντήσουμε κατά τη διάρκεια προγραμμάτων που οργανώνει η ΑΡΣΙΣ σε συγκεκριμένες γειτονιές, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο”.

Η Φαίη Πανουσοπούλου, υπεύθυνη για τον εθελοντισμό και την πρακτική στην ΑΡΣΙΣ δήλωσε πως:

Το «κινητό σχολείο» είναι ένα μέσο επικοινωνίας με τα παιδιά, ώστε να τα γνωρίσουμε και να φέρουμε την εκπαίδευση κοντά τους. Αυτή η κοινωνική παρέμβαση έχει ως στόχο την επαφή με το παιδί, την διερεύνηση της οικογενειακής του κατάστασης και την λύση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με την βοήθεια κοινωνικών επιστημών.”

Παιχνίδια, χορούς και τραγούδια περιλάμβανε το πρόγραμμα, με μικρούς και μεγάλους να το απολαμβάνουν, δεόντως!

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα