Η πόλη καθάρισε σε μεγάλο βαθμό, αλλά το πρόβλημα της καθαριότητας παραμένει …ογκώδες!

Οι σκέψεις για αναθέσεις τομέων της καθαριότητας και η θέσεις διοίκησης και εργαζομένων – Οι ελλείψεις και οι δυνατότητες

Φίλιππος Δεργιαδές
η-πόλη-καθάρισε-σε-μεγάλο-βαθμό-αλλά-το-1105187
Φίλιππος Δεργιαδές

Η διαφορά από την προηγούμενη περίοδο είναι εμφανής σε ό,τι αφορά την καθαριότητα της πόλη. Οι πράσινοι και οι μπλε κάδοι έχουν καθαρίσει αλλά το πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα παραμένει μεγάλο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθούν οι επιδόσεις της νέας διοίκησης Αγγελούδη, όμως αντικειμενικά το πρόβλημα με τα διάφορα «ογκώδη» απορρίμματα είναι υπαρκτό και πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί. Η εναπόθεση σε πρόχειρους χώρους μεταφόρτωσης δεν λύνει το πρόβλημα της αποκομιδής αν δεν προσληφθούν εργαζόμενοι και δεν διορθωθούν τα ακινητοποιημένα οχήματα που διαθέτει ο δήμος.

Το σκάνδαλο με τα ακινητοποιημένα οχήματα καθαριότητας στο κεντρικό δήμο της πόλης είναι μεγάλο: από τα 150 ικανά και αξιόμαχα οχήματα όλων των ειδών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, σάρωθρα κ.λ.π) μόλις τα 70 βρίσκονται σε χρήση. Και πιο ειδικά από τα 8 μικρά φορτηγά, τα λεγόμενα δορυφορικά που χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή των ογκωδών, μόλις τα 4 βρίσκονται σε κίνηση.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε κάποια σημεία της πόλης τα ογκώδη απορρίμματα συσσωρεύονται ενώ τα κοινά αστικά απορρίμματα και η ανακύκλωση από τους πράσινους και μπλε κάδους απομακρύνονται με κανονικούς ρυθμούς.

Εδώ και δύο μήνες υπαίθρια αποθήκη κλαδιών

Στις παρακάτω φωτογραφίες από το πάρκο Αλλατίνη, στην οδό Αίγλης στη Χαριλάου, τα κλαδιά από διάφορα κλαδέματα, βρίσκονται πεταμένα στην δυτική πλευρά του πάρκου εδώ και σχεδόν 2 μήνες και κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να τα μαζέψει. Σαπίζουν πεταμένα κάτω ενώ εμφανής είναι και συνολικά η εγκατάλειψη του χώρου.

Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλα σημεία της πόλης και σε πολλά πάρκα και πλατείες ενώ η προσωρινή χρήση χώρου, ως πρόχειρο σταθμό μεταφόρτωσης ογκωδών, στα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης, μπορεί να προσφέρει λύσεις εκτόνωσης της κατάστασης, αρκεί βέβαια να μη εξελιχθεί σε μόνιμη ανοιχτή χωματερή.

Ενδεχομένως η νέα διοίκηση και ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος, να έχουν παραλάβει «καμένη γη» στον τομέα της καθαριότητας, αλλά πρέπει να δράσουν άμεσα και γρήγορα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα δεδομένα και οι υπάρχουσες διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση.

Προεκλογικά ο νυν δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, σε δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για να καθαρίσει, η πόλη να παραχωρηθούν τμήματα της καθαριότητας σε ιδιώτες. Είχε εξηγήσει ωστόσο πως αυτό θα ήταν η τελευταία επιλογή της διοίκησης του, αφού πρώτα ο δήμος είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης του δυναμικού, του εξοπλισμού και των υποδομών που διαθέτει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις αυτές παραμένουν ενεργές και στο τραπέζι και αφορούν την διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, τη μηχανική σάρωση των δρόμων και ενδεχομένως το πλύσιμο. Ωστόσο όλα αυτά βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση. Επίσης  δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας που λειτουργεί με το ίδιο στελεχικό δυναμικό.

Επιπρόσθετα να αναφέρουμε πως η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, θα επιτρέψει αφενός, ο δήμος να καταρτίσει προϋπολογισμό, κάτι που δεν κατάφερε η πρώην διοίκηση του Κ. Ζέρβα, και αφετέρου, θα δώσει οικονομικές ανάσες στο δήμο, που θα πρέπει να τις ανταποδώσει στους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να επωμιστούν την αύξηση, παρέχοντας ικανοποιητικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης, τονίζει πως ο δήμος διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε οχήματα και μηχανήματα, που όμως χρειάζεται συντήρηση και επιδιόρθωση αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού, ιδίως στον τομέα του σαρώματος, ενώ σημειώνει πως «πρέπει να υπηρεσία καθαριότητας να αλλάξει τρόπο λειτουργίας». «Εμείς λέμε ότι πριν εξεταστεί οποιαδήποτε ανάθεσης έργου καθαριότητας σε ιδιώτες, να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος σε εξοπλισμό με άμεση επιδιόρθωση οχημάτων και αναδιάρθρωση προσωπικού και τοποθέτηση ικανών στελεχών στην καθαριότητα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αλλαγή», τονίζει και αναφέρει ότι χρειάζεται άμεση πρόσληψη προσωπικού 200 ατόμων ιδίως για το σάρωμα των δρόμων.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος τόνισε στην Parallaxi, ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ανάθεσης τομέων της καθαριότητας σε ιδιώτες αλλά υπάρχει μία συζήτηση με τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου να επιτευχθεί μία συνεργασία στην αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων. «Ακόμα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, είμαστε στη συζήτηση με στόχο να έχουμε αποτέλεσμα στην περισυλλογή των ογκωδών», τόνισε και έκανε λόγο για ενοικίαση μηχανημάτων για το σάρωμα.

Τονίζει δε, πως η προσπάθεια στην υπηρεσία καθαριότητας επικεντρώνεται στον στόχο να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα «ώστε να γίνει η δουλειά». Ανάφερε επίσης ότι δήμος Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει «έξτρα» χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση ώστε να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του δήμου ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν άμεσα αλλαγές στην υπηρεσιακή διάρθρωση του τομέα της καθαριότητας.

Το θέμα της καθαριότητας της πόλης πάντως είναι μείζον και γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η διαχείριση του προκαλεί κλίμα έντασης και αποτελεί την αφορμή για την πρώτη αναμέτρηση μεταξύ της πρώην και της νυν διοίκησης του δήμου, ιδίως μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το «χάλι» την περίοδο των εορτών…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα